Skocz do zawartości

Wybór oscyloskopu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam nadeszła wiekopomna chwila a mianowicie postanowiłem zakupić nowy oscyloskop ponieważ moje wysłużone C112A przestały mi wystarczać a po za tym nieźle się rozstroiły więc niewiele na nich widać

Zainteresowałem się dwoma modelami

http://www.ebay.de/itm/Hanek-DSO5072P-Digital-70MHz-2CH-1GS-s-7-TFT-LCD-800x480-USB-Oscilloscope-/161013867455?pt=Mess_Pr%C3%BCftechnik&var=&hash=item257d2ca3bf

http://www.ebay.de/itm/NEU-OWON-PDS-5022T-Oszilloskop-Oscilloscop-Oszilloscop-DHL-/301122769406?pt=Mess_Pr%C3%BCftechnik&hash=item461c50d1fe

No i pytanie który wybrać ? Sprzet jest w podobnej cenie ale nieco różnią się parametrami a ponieważ nie czuje się aż tak zaawansowany prosił bym o pomoc w wyborze.

Z góry dziękuje

Owona sobie odpuść - miałem z nimi styczność na praktykach i praca z nimi nie należała do przyjemnych (Jakość obrazu co najmniej kiepska, ustawienia nie odzwierciedlały rzeczywistości).

Na twoim miejscu dołożyłbym około 400 zł i kupił popularnego i sprawdzonego Rigola DS1052E (minimum 1Gs`a), w Polskich sklepach bo możesz mieć potem problemy z ewentualnym odesłaniem sprzętu na gwarancję, W Chinach mogą mieć całkiem inne warunki naprawy sprzętu niż w Polsce czy UE.

Albo literówka w nazwie, albo Hanek to podróba Hanteka 😋

Hmmm trochę szkoda bo jednak 400zł piechotą nie chodzi no nic jeszcze pomyśle w sumie to wiele potrzebuje ale w sumie sprzęt lepiej kupować na lata

Tolo, ale w przypadku tamten Hantek kontra Rigol w NDN to masz około 200zł, ponieważ przy tamtej kwocie i tak prawdopodobnie płaciłbyś VAT przy odprawie celnej (z tego co widzę wysyłka z Chin). W chwili obecnej Rigola z Chin nei opłaca się sprowadzać. Za drogi.

Ja mam Rigola 1052D i podobno można mu zwiększyć częstotliwość próbkowania do 100 MHz instalując jakąś aktualizację czy wtyczkę. Nie bawiłem się tym z powodu braku czasu, ale podobno niewielkim kosztem da się to zrobić.

Ponadto oprogramowanie do tego rigola chyba w całości zostało napisane w labview (chyba!!!!) bo jak się podgląda przebiegi na PC to przyciski i ikony są jakby z NI. No i są gotowe VI dostosowane do oscyloskopu, ale na mojej wersji studenckiej nie chcą działać.

Ja mam Rigola 1052D i podobno można mu zwiększyć częstotliwość próbkowania do 100 MHz instalując jakąś aktualizację czy wtyczkę. Nie bawiłem się tym z powodu braku czasu, ale podobno niewielkim kosztem da się to zrobić.

Można ale wszystko zależy od firmware'u. Ogólnie chodzi o to, aby najpierw wgrać zhakowany firmware z wyższym numerkiem niż w DSO - ale pozwalający na downgrade firmware'u do wersji w której dało się zmienić ustawienia, w tym numery identyfikacyjne urządzenia (Part Number).

Od kilku miesięcy mam Rigola DS1052E. Nie mam za bardzo jak porównać z innymi oscyloskopami, ale jeśli miałbym wybierać jeszcze raz, to kupiłbym to samo- nie mam żadnych zastrzeżeń.

Oscyloskop to zakup na kilka lat, nie warto oszczędzać przy kupnie.

Co do zmiany do 100MHz to da się, jest sporo opisów w Internecie, tylko pytanie po co? Oczywiście zależy kto czym się zajmuje, ale przynajmniej na początku to 50 MHz spokojnie wystarcza.

• 2 tygodnie później...

Doczekałem się oscyloskopu Rigol DS1052E (szkoda że osiemnastkę ma się tylko raz w życiu 🙂) w każdym razie mam pytanie jak dołączyć ten sprzęt do komputera za pomocą USB ? Oprogromowanie dostarczone wraz z pudełkiem zawiera chyba tylko wersje do podłączenie via RS232 co prawda mam ten interfejs na płycie głównej komputera jednak nie mam go wyprowadzonego na śledzia. No i pytanie czy da się to zrobić przez USB po podłączeniu urządzenia komputer prawidłowo rozpoznaje urządzenie aczkolwiek nie może znaleźć sterowników a program Ultrascope działa chyba tylko przez port COM1

Pozdrawiam

Niestety mam problem po instalacji wyskakuje.

Miał ktoś co takiego ? Szukałem w necie ale nie ma nic po polsku a angielskich stron nie bardzo rozumiem 🙁

(Pod Win7/Win8 trzymaj się instrukcji 😉 )

http://www.rigolna.com/download/501G00000001V03IAE/

1. Odinstaluj wcześniej zainstalowaną wersję

2. Zaznaczasz instalację dla wszystkich użytkowników

3. Zainstaluj program w C:\Users\Public\Programs -----> C:\Użytkownicy\Publiczne\Programs (Ja musiałem stworzyć katalog Programs) (Programs nie programy !)

4.Wchodzisz w właściwości katalogu Programs, odznaczasz tylko do odczytu.

5.Wchodzisz w zakładkę Zabezpieczenia i dla Administrartorów i Użytkowników (Każdego osobno) --> Edytuj i zaznaczasz Pełna Kontrola --> OK 😉

6. Gotowe

no bez przesady przeczytałem to ale to chyba nie w tym problem. No nic to pewnie coś z sytemem w sumie dawno go już nie formatowałem i być może mam sjechany rejestr albo coś takiego

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...