Tolo Napisano Marzec 30, 2014 Udostępnij Napisano Marzec 30, 2014 Witam nadeszła wiekopomna chwila a mianowicie postanowiłem zakupić nowy oscyloskop ponieważ moje wysłużone C112A przestały mi wystarczać a po za tym nieźle się rozstroiły więc niewiele na nich widać Zainteresowałem się dwoma modelami http://www.ebay.de/itm/Hanek-DSO5072P-Digital-70MHz-2CH-1GS-s-7-TFT-LCD-800x480-USB-Oscilloscope-/161013867455?pt=Mess_Pr%C3%BCftechnik&var=&hash=item257d2ca3bf http://www.ebay.de/itm/NEU-OWON-PDS-5022T-Oszilloskop-Oscilloscop-Oszilloscop-DHL-/301122769406?pt=Mess_Pr%C3%BCftechnik&hash=item461c50d1fe No i pytanie który wybrać ? Sprzet jest w podobnej cenie ale nieco różnią się parametrami a ponieważ nie czuje się aż tak zaawansowany prosił bym o pomoc w wyborze. Z góry dziękuje Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Marzec 30, 2014 Udostępnij Marzec 30, 2014 Owona sobie odpuść - miałem z nimi styczność na praktykach i praca z nimi nie należała do przyjemnych (Jakość obrazu co najmniej kiepska, ustawienia nie odzwierciedlały rzeczywistości). Na twoim miejscu dołożyłbym około 400 zł i kupił popularnego i sprawdzonego Rigola DS1052E (minimum 1Gs`a), w Polskich sklepach bo możesz mieć potem problemy z ewentualnym odesłaniem sprzętu na gwarancję, W Chinach mogą mieć całkiem inne warunki naprawy sprzętu niż w Polsce czy UE. Albo literówka w nazwie, albo Hanek to podróba Hanteka 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Marzec 31, 2014 Autor tematu Udostępnij Marzec 31, 2014 Hmmm trochę szkoda bo jednak 400zł piechotą nie chodzi no nic jeszcze pomyśle w sumie to wiele potrzebuje ale w sumie sprzęt lepiej kupować na lata Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Kwiecień 1, 2014 Udostępnij Kwiecień 1, 2014 Tolo, ale w przypadku tamten Hantek kontra Rigol w NDN to masz około 200zł, ponieważ przy tamtej kwocie i tak prawdopodobnie płaciłbyś VAT przy odprawie celnej (z tego co widzę wysyłka z Chin). W chwili obecnej Rigola z Chin nei opłaca się sprowadzać. Za drogi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Marooned Kwiecień 1, 2014 Udostępnij Kwiecień 1, 2014 Hanek DSO5072P http://www.ebay.de/itm/161013867455 cło 0% (198€ * 4,2111) + 23% = 1025.57 zł brutto 833.80 zł netto (jeśli się fuksnie i UC nie przyczepi) Rigol DS1052E http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=14&id_firmy=30 1230,00 zł brutto Decyzja należy do kupującego. Ja cały czas mam w planach Rigol DS1074Z 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Kwiecień 7, 2014 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 7, 2014 Hej zwiększył mi się zasób gotówki czy ten Rigol DS1052E będzie lepszy od takiego ? http://allegro.pl/oscyloskop-siglent-sds1072cml-70mhz-2-kan-1gs-s-i4095685776.html cena podobna ale częstotliwość jakby nieco większa chciaż z drugiej strony zdaje sobie sprawę że raczej takich przebiegów długo nie będę jeszcze mierzył 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ProeXtreme Kwiecień 7, 2014 Udostępnij Kwiecień 7, 2014 Ja mam Rigola 1052D i podobno można mu zwiększyć częstotliwość próbkowania do 100 MHz instalując jakąś aktualizację czy wtyczkę. Nie bawiłem się tym z powodu braku czasu, ale podobno niewielkim kosztem da się to zrobić. Ponadto oprogramowanie do tego rigola chyba w całości zostało napisane w labview (chyba!!!!) bo jak się podgląda przebiegi na PC to przyciski i ikony są jakby z NI. No i są gotowe VI dostosowane do oscyloskopu, ale na mojej wersji studenckiej nie chcą działać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Kwiecień 8, 2014 Udostępnij Kwiecień 8, 2014 Ja mam Rigola 1052D i podobno można mu zwiększyć częstotliwość próbkowania do 100 MHz instalując jakąś aktualizację czy wtyczkę. Nie bawiłem się tym z powodu braku czasu, ale podobno niewielkim kosztem da się to zrobić. Można ale wszystko zależy od firmware'u. Ogólnie chodzi o to, aby najpierw wgrać zhakowany firmware z wyższym numerkiem niż w DSO - ale pozwalający na downgrade firmware'u do wersji w której dało się zmienić ustawienia, w tym numery identyfikacyjne urządzenia (Part Number). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Lukaszm Kwiecień 8, 2014 Udostępnij Kwiecień 8, 2014 Od kilku miesięcy mam Rigola DS1052E. Nie mam za bardzo jak porównać z innymi oscyloskopami, ale jeśli miałbym wybierać jeszcze raz, to kupiłbym to samo- nie mam żadnych zastrzeżeń. Oscyloskop to zakup na kilka lat, nie warto oszczędzać przy kupnie. Co do zmiany do 100MHz to da się, jest sporo opisów w Internecie, tylko pytanie po co? Oczywiście zależy kto czym się zajmuje, ale przynajmniej na początku to 50 MHz spokojnie wystarcza. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Kwiecień 16, 2014 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 16, 2014 Doczekałem się oscyloskopu Rigol DS1052E (szkoda że osiemnastkę ma się tylko raz w życiu 🙂) w każdym razie mam pytanie jak dołączyć ten sprzęt do komputera za pomocą USB ? Oprogromowanie dostarczone wraz z pudełkiem zawiera chyba tylko wersje do podłączenie via RS232 co prawda mam ten interfejs na płycie głównej komputera jednak nie mam go wyprowadzonego na śledzia. No i pytanie czy da się to zrobić przez USB po podłączeniu urządzenia komputer prawidłowo rozpoznaje urządzenie aczkolwiek nie może znaleźć sterowników a program Ultrascope działa chyba tylko przez port COM1 Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Kwiecień 16, 2014 Udostępnij Kwiecień 16, 2014 Pobierz sobie Ultrascope (Pod Win7/Win8 trzymaj się instrukcji 😉 ) http://www.rigolna.com/products/digital-oscilloscopes/ds1000e/ds1052e/ Mają błąd na stronie - ikonka sugeruje, że w odnośniku jest PDF, a tak naprawdę np. exe Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Kwiecień 18, 2014 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 18, 2014 Niestety mam problem po instalacji wyskakuje. Miał ktoś co takiego ? Szukałem w necie ale nie ma nic po polsku a angielskich stron nie bardzo rozumiem 🙁 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Kwiecień 18, 2014 Udostępnij Kwiecień 18, 2014 (Pod Win7/Win8 trzymaj się instrukcji 😉 ) http://www.rigolna.com/download/501G00000001V03IAE/ 1. Odinstaluj wcześniej zainstalowaną wersję 2. Zaznaczasz instalację dla wszystkich użytkowników 3. Zainstaluj program w C:\Users\Public\Programs -----> C:\Użytkownicy\Publiczne\Programs (Ja musiałem stworzyć katalog Programs) (Programs nie programy !) 4.Wchodzisz w właściwości katalogu Programs, odznaczasz tylko do odczytu. 5.Wchodzisz w zakładkę Zabezpieczenia i dla Administrartorów i Użytkowników (Każdego osobno) --> Edytuj i zaznaczasz Pełna Kontrola --> OK 😉 6. Gotowe Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Kwiecień 18, 2014 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 18, 2014 no bez przesady przeczytałem to ale to chyba nie w tym problem. No nic to pewnie coś z sytemem w sumie dawno go już nie formatowałem i być może mam sjechany rejestr albo coś takiego Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Marooned Kwiecień 18, 2014 Udostępnij Kwiecień 18, 2014 Zawsze mnie dziwiło jak to ludzie uznają format jako remedium na wszelkie bolączki. Jak mniemam wpisałeś na Google treść komunikatu, dotarłeś tutaj bądź tutaj i zarejestrowałeś kontrolkę OCX? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »