Skocz do zawartości

Wybór oscyloskopu

Tolo

Pomocna odpowiedź

Witam nadeszła wiekopomna chwila a mianowicie postanowiłem zakupić nowy oscyloskop ponieważ moje wysłużone C112A przestały mi wystarczać a po za tym nieźle się rozstroiły więc niewiele na nich widać

Zainteresowałem się dwoma modelami

http://www.ebay.de/itm/Hanek-DSO5072P-Digital-70MHz-2CH-1GS-s-7-TFT-LCD-800x480-USB-Oscilloscope-/161013867455?pt=Mess_Pr%C3%BCftechnik&var=&hash=item257d2ca3bf

http://www.ebay.de/itm/NEU-OWON-PDS-5022T-Oszilloskop-Oscilloscop-Oszilloscop-DHL-/301122769406?pt=Mess_Pr%C3%BCftechnik&hash=item461c50d1fe

No i pytanie który wybrać ? Sprzet jest w podobnej cenie ale nieco różnią się parametrami a ponieważ nie czuje się aż tak zaawansowany prosił bym o pomoc w wyborze.

Z góry dziękuje

Owona sobie odpuść - miałem z nimi styczność na praktykach i praca z nimi nie należała do przyjemnych (Jakość obrazu co najmniej kiepska, ustawienia nie odzwierciedlały rzeczywistości).

Na twoim miejscu dołożyłbym około 400 zł i kupił popularnego i sprawdzonego Rigola DS1052E (minimum 1Gs`a), w Polskich sklepach bo możesz mieć potem problemy z ewentualnym odesłaniem sprzętu na gwarancję, W Chinach mogą mieć całkiem inne warunki naprawy sprzętu niż w Polsce czy UE.

Albo literówka w nazwie, albo Hanek to podróba Hanteka 😋

Hmmm trochę szkoda bo jednak 400zł piechotą nie chodzi no nic jeszcze pomyśle w sumie to wiele potrzebuje ale w sumie sprzęt lepiej kupować na lata

Tolo, ale w przypadku tamten Hantek kontra Rigol w NDN to masz około 200zł, ponieważ przy tamtej kwocie i tak prawdopodobnie płaciłbyś VAT przy odprawie celnej (z tego co widzę wysyłka z Chin). W chwili obecnej Rigola z Chin nei opłaca się sprowadzać. Za drogi.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Hanek DSO5072P

http://www.ebay.de/itm/161013867455

cło 0%

(198€ * 4,2111) + 23% = 1025.57 zł brutto

833.80 zł netto (jeśli się fuksnie i UC nie przyczepi)

Rigol DS1052E

http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=14&id_firmy=30

1230,00 zł brutto

Decyzja należy do kupującego.

Ja cały czas mam w planach Rigol DS1074Z 😉

Hej zwiększył mi się zasób gotówki czy ten

Rigol DS1052E

będzie lepszy od takiego ?

http://allegro.pl/oscyloskop-siglent-sds1072cml-70mhz-2-kan-1gs-s-i4095685776.html

cena podobna ale częstotliwość jakby nieco większa chciaż z drugiej strony zdaje sobie sprawę że raczej takich przebiegów długo nie będę jeszcze mierzył 🙂

Ja mam Rigola 1052D i podobno można mu zwiększyć częstotliwość próbkowania do 100 MHz instalując jakąś aktualizację czy wtyczkę. Nie bawiłem się tym z powodu braku czasu, ale podobno niewielkim kosztem da się to zrobić.

Ponadto oprogramowanie do tego rigola chyba w całości zostało napisane w labview (chyba!!!!) bo jak się podgląda przebiegi na PC to przyciski i ikony są jakby z NI. No i są gotowe VI dostosowane do oscyloskopu, ale na mojej wersji studenckiej nie chcą działać.

Ja mam Rigola 1052D i podobno można mu zwiększyć częstotliwość próbkowania do 100 MHz instalując jakąś aktualizację czy wtyczkę. Nie bawiłem się tym z powodu braku czasu, ale podobno niewielkim kosztem da się to zrobić.

Można ale wszystko zależy od firmware'u. Ogólnie chodzi o to, aby najpierw wgrać zhakowany firmware z wyższym numerkiem niż w DSO - ale pozwalający na downgrade firmware'u do wersji w której dało się zmienić ustawienia, w tym numery identyfikacyjne urządzenia (Part Number).

Od kilku miesięcy mam Rigola DS1052E. Nie mam za bardzo jak porównać z innymi oscyloskopami, ale jeśli miałbym wybierać jeszcze raz, to kupiłbym to samo- nie mam żadnych zastrzeżeń.

Oscyloskop to zakup na kilka lat, nie warto oszczędzać przy kupnie.

Co do zmiany do 100MHz to da się, jest sporo opisów w Internecie, tylko pytanie po co? Oczywiście zależy kto czym się zajmuje, ale przynajmniej na początku to 50 MHz spokojnie wystarcza.

Doczekałem się oscyloskopu Rigol DS1052E (szkoda że osiemnastkę ma się tylko raz w życiu 🙂) w każdym razie mam pytanie jak dołączyć ten sprzęt do komputera za pomocą USB ? Oprogromowanie dostarczone wraz z pudełkiem zawiera chyba tylko wersje do podłączenie via RS232 co prawda mam ten interfejs na płycie głównej komputera jednak nie mam go wyprowadzonego na śledzia. No i pytanie czy da się to zrobić przez USB po podłączeniu urządzenia komputer prawidłowo rozpoznaje urządzenie aczkolwiek nie może znaleźć sterowników a program Ultrascope działa chyba tylko przez port COM1

Pozdrawiam

Niestety mam problem po instalacji wyskakuje.

Miał ktoś co takiego ? Szukałem w necie ale nie ma nic po polsku a angielskich stron nie bardzo rozumiem 🙁

(Pod Win7/Win8 trzymaj się instrukcji 😉 )

http://www.rigolna.com/download/501G00000001V03IAE/

1. Odinstaluj wcześniej zainstalowaną wersję

2. Zaznaczasz instalację dla wszystkich użytkowników

3. Zainstaluj program w C:\Users\Public\Programs -----> C:\Użytkownicy\Publiczne\Programs (Ja musiałem stworzyć katalog Programs) (Programs nie programy !)

4.Wchodzisz w właściwości katalogu Programs, odznaczasz tylko do odczytu.

5.Wchodzisz w zakładkę Zabezpieczenia i dla Administrartorów i Użytkowników (Każdego osobno) --> Edytuj i zaznaczasz Pełna Kontrola --> OK 😉

6. Gotowe

no bez przesady przeczytałem to ale to chyba nie w tym problem. No nic to pewnie coś z sytemem w sumie dawno go już nie formatowałem i być może mam sjechany rejestr albo coś takiego

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.