Skocz do zawartości

Automatyczne ładowanie z gniazdka

jeszcze-zielony

Pomocna odpowiedź

Na tej stronie jest robot Beast - zwierze.

http://cyberneticzoo.com/tag/autonomous-robot/page/3/

http://cyberneticzoo.com/tag/autonomous-robot/page/3/

on się ładuje z gniazdka (zdjęcia i filmik) . I to samo chcę wdrożyć, więc zastanawia mnie ogólny algorytm.

Narazie mam 2 pomysły

1. dowolne gniazdko w domu - ale że mam u siebie różne i na rożnej wysokości to jest problem jak je lokalizować ?

2. gniazdko umieszczone na specjalnej płytce (w pionie na płycie mdf), nad nim nalepka kontrolna , i czujnik optyczny - taki jak w line follower . Robot zna mniej więcej lokalizację swojego gniazdka, a dalej to już w miarę łatwo - wysięgnik i sobie ssie prąd.

Oba rozwiązania mają wady i zalety, więc co ogólnie o tym myślicie ?

A gdybyś tak dał kamerę internetową a na robocie diodę IR a następnie wykorzystał komputerek RPI albo jakąś starą stacjonarkę do analiz współrzędnych robota. Gdy robot będzie głodny wyśle przez BT do komputera komende a on odeśle informacje o położeniu i nakieruje go-rozwiązanie dla jednego pokoju.

Drugi pomysł jaki mi przychodzi na myśl to latarnia optyczna tak jak jest to stosowane w tych małych robotach odkurzających. Robot musiał by być wyposażony w jakiś czujnik przemieszczenia. Najlepiej cały pakiet Żyroskop,Akcelerometr,czujnik przemieszczenia z myszki(jeśli będzie to tylko równa powierzchnia). Robot miał by w pamięci swoje współrzędne na podstawie 4 bodźców a to już coś. A stację dokującą mógł byś zrobić w taki sposób że na metalowej planszy z jednej strony jest + z drugiej - na planie koła z przeciętą przez środek linią oddzielającą bieguny a pod robotem wysuwane serwem styki. Do planszy wykonanej z metalu doprowadzał byś bezpieczne napięcie z zasilacza a nie bezpośrednio 230v

trzeci pomysł to umieścić na gniazdku cały moduł ładujący z modułem BT ,uc i diodą IR (plus jest taki że robota mógł byś ładować wszędzie a nawet tworzyć kilka takich modułów o różnych adresach i dowolnie je przepinać na module musiał by się znaleźć odpowiedni wtyk dla robota). W robocie dał byś jakiś komputerek jak RPI i kamerę. Schemat działania był by taki że robot coś sobie robi a następnie stwierdza że jest głodny. Wysyła informację do modułu 1 . On zapala diodę IR (np miga z określoną częstotliwością dla ułatwienia identyfikacji-reszta się nie świeci) a robot okręca się wokół własnej osi i jeśli znajdzie-jedzie w jej kierunku a potem to już z górki. Jeśli nie znajdzie szuka dalej wysyłając dane do następnego modułu - tamten się wyłącza i sytuacja się powtarza. Takie zastosowanie daje ci możliwość instalacji układu w wielu pomieszczeniach. Mógł byś zrobić bazę danych dotycząca w którym pokoju jest jaki moduł żeby usprawnić poszukiwania. W tym celu robot musiał by na sam początek pracy po zainstalowaniu całego systemu objechać całe terytorium pracy wysyłając informacje do modułów.

Mam nadzieję że pomogłem w tej sprawie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.