Skocz do zawartości

Oszacowanie mocy silnika bezszczotkowego

pavel_m

Pomocna odpowiedź

Cześć,

mam silnik Brushless DC ze starego dysku twardego. Przypuszczam, że zasilany był z 12V. Zmierzyłem rezystancję uzwojeń - 7.4Ω. W takim razie moc tego silnika to po prostu:

P=U^2/R=12^2/7.4≈19,4W

?

Przesadnie dużo mi się to wydaje. Jeśli tak jest źle to jak mniej więcej określić jego moc?

EDIT:

Ok. Jeszcze trochę udało mi się wyczytać. Jak rozumiem to jest moc pobierana przez silnik. Moc na wyjściu (mechaniczna?) zależy od jego sprawności i to jest co pewnie ciężko zgadnąć, potrzeba jakąś notę katalogową. Dobrze rozumiem?

Moim zdaniem, w sprzyjających warunkach chłodzenia (samolot?) wyciągniesz z tego silniczka kilkadziesiąt Watów mocy. Zauważ, że jednocześnie jest zasilane więcej niż jedno uzwojenie, ale z drugiej strony prąd nie jest ograniczony jedynie rezystancją uzwojeń.

Chyba najbogatszą skarbnicą wiedzy o przerabianiu, przezwajaniu, budowaniu i używaniu silniczków 3F z dysków/CD/streamerów jest (zamknięte?) modelarskie forum Alexa:

https://www.alexrc.pl/viewforum.php?f=51

Poszukaj, poczytaj, może coś Ci się rozjaśni.

Generalnie te silniki świetnie nadają się do napędów śmigłowych, ale - z uwagi na brak czujników położenia wału - słabo radzą sobie przy starcie i pracy na niskich obrotach. Przyczyną jest oczywiście elektroniczny komutator, który teoretycznie jest prosty i do samolotu kupisz go za 30-50zł, choć dobre regulatory samochodowe potrafią kosztować i kilkaset zł.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.