Skocz do zawartości

Raspberry Pi w robotyce amatorskiej - #4 - ROS

Treker

Pomocna odpowiedź

html_mig_img
Pierwotny plan nie zakładał powstanie czwartej części artykułu o Raspberry Pi, jednak nie mogłem się oprzeć, by opowiedzieć Wam o jeszcze kilku możliwościach tego komputerka. Tym razem zajmiemy się konfiguracją RPi do działania w systemie ROS (Robot Operating System).

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

1. Błąd w tytule - ROS RTOSem (Real Time OS) niestety nie jest 🙂

2. Fajny artykuł, byłoby super gdybyś pociągnął temat samego ROS. Myślę, że wielu użytkowników mogłoby to zainteresować (a na pewno mnie 🙂)

1. Błąd w tytule - ROS RTOSem (Real Time OS) niestety nie jest

Dzięki, to akurat mój błąd przy publikacji tekstu - poprawione 🙂

Ja mam takie pytanie do autora tekstu. Jak został rozwiązany problem z dostępem do pinów przez ROSa (potrzebne są uprawnienia roota).

Po wykonaniu komendy:

rosrun forbot_rpi switch_publisher 

otrzymuje:

wiringPiSetup: Must be root. (Did you forget sudo?)

Polecenie z sudo nie działa i zwraca:

sudo: rosrun: command not found

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Prosta, chociaż brutalna sztuczka:
sudo bash

A później już można normalnie wykonywać polecenia jako root.

Ewentualnie trochę bardziej elegancko

sudo -i

Tak, to są stare znane metody, ale jak już jestem root'em to wyskakuje mi coś takigo:

bash: rosrun: command not found

Faktycznie nie doprecyzowałem tego jak to odpalić 🙂 Ja korzystam z możliwości zalogowania jako super user, czyli:

sudo su

Następnie source'uję domyślny plik bash'a:

source /home/pi/.bashrc

Następnie source workspace'a:

source /homde/pi/catkin_ws/devel/setup.bash

I tak przygotowana sesja w terminalu pozwala na odpalenie:

rosrun paczka node

Nie wiem, czy jest jakiś bardziej elegancki sposób, wiem, że ten działa i nie jest wybitnie upierdliwy w przeprowadzeniu 🙂

Na jakich dystrybucjach Linuxa działa ROS? Na Debianie zainstalowanym na laptopie będzie działał? Gdzieś czytałem, że tylko Ubuntu, mam trochę mętlik w głowie, zastanawiam się jaką dystrybucję zainstalować.

Mellon, tak - w styczniu rusza nowy kurs, a jak dobrze pójdzie to może nawet 2 lub 3. Wszystko będzie związane z RPI i wykorzystaniem ich w konkretnych dziedzinach życia 🙂

Wydaje się, że to fajna i tania platforma do budowy urządzeń automatyki/sterowania, robotyki czy centrum multimediów. Typowe umiejętności z programowania np. C++ (po zainstalowaniu mono C#), Python + linux + obsługa interfejsów np. GPIO (biblioteka wiringgpi) a można zbudować małe, szybko uruchamiające się i zużywające mało energii elektrycznej urządzenie np. regulator, panel sterujący pralki lub inne zastosowania typu embedded.

Także czekamy z niecierpliwością i doceniamy ogromny wkład pracy w portal.

• Lubię! 1

BlackJack, Mellon, temat kursu RPI stał się moim małym koszmarem 🙂 Pisałem już o tym gdzieś, sytuacja wyglądała tak, że tworzyliśmy kurs na RPI2, ale niedługo przed jego planowanym startem pojawiły się w sklepi RPI3... Później zabraliśmy się za temat RPI0 (z naciskiem na naukę programowania), a co się stało z tym produktem to wiemy - praktyczny brak dostępności w sprzedaży. W związku z tym kursy ostatecznie nie ruszyły. Podwójne problemy zniechęciły mnie trochę do dalszych prób szczególnie, że cały czas powstają inne kursy. Wiem, że kurs RPI musi powstać (i powstanie), jednak w chwili obecnej nie mogę obiecać żadnych konkretów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.