Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #3 – prawa Ohma i Kirchhoffa w praktyce

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, Treker napisał:

@Matteano witam na forum 🙂 Obawiam się, że niestety taką próbą spaliłeś bezpiecznik w swoim mierniku i nie będzie on już mierzył prądu na tym zakresie (spróbuj, ale są duże szanse, że został uszkodzony). Wskazanie to nie oznacza 1 ampera, tylko, że pomiar jest poza zakresem pracy miernika (w tym przypadku 200 mA). Twoje połączenie jest błędne, ponieważ tak naprawdę zwarłeś dwa wyprowadzenia rezystora i czerwony przewód w jednym miejscu (zastanów się jak przebiega blaszka wewnątrz płytki stykowej). Takie podłączenie miernika jak na Twoim zdjęciu jest równoznaczne z tym, jakby tego rezystora wcale tam nie było, a Ty byś przyłożył sondy miernik wprost do baterii. Aby uniknąć takich niemiłych niespodzianek polecam uważna lekturę tego artykułu: https://forbot.pl/blog/jak-dziala-plytka-stykowa-zdjecia-budowa-przyklady-id21978

Z ilustracji umieszczonych w powyższym artykule chyba już łatwo zrozumiesz dlaczego rezystor musi być "po drugiej stronie" płytki - tam po prostu jest przerwa w blaszkach, więc prąd jest zmuszony do tego, aby płynąć przez rezystor. Mam nadzieję, że dalej obejdzie się już bez takich niespodzianek 😉

na szczescie miernik nie spalił sie 🙂

• Lubię! 1

@Matteano to miałeś sporo szczęścia, bo to akurat bardzo częsta metoda na uszkodzenie miernika (po takiej awarii wszystko inne działa poprawnie, tylko pomiar prądu na niskich zakresach nie jest możliwy).

• 4 tygodnie później...

połączyłem baterię 9v i rezystor 10 k z miernikiem i wyszło mi na wyświetlaczu 13,40mA,a wg obliczeń z kursu powinno wyjść ok 0,95 mA. teraz nie wiem co jest grane??😁

@zibi391 czerwona sonda w mierniku powinna być podłączona do gniazda, przy którym napisane jest "mA". Więcej informacji znajdziesz na pewno w instrukcji miernika.

@Treker dzięki. Mój błąd, zapomniałem przełączyć czerwonej sondy. Dopiero się uczę obsługiwać miernik 😁😁. Mój pierwszy miernik spaliłem przy pomiarze natężenia 😊. Podłączyłem równolegle zamiast szeregowo. Nauka kosztuje 😁😁😁, bo oprócz miernika spaliłem też urządzenie (płytkę sterującą), w której sprawdzałem prądy. 

• 2 tygodnie później...

Witam😀,

Chodzi mi o rysunek przedstawiający dwa rezystory podłączone równolegle, przy pomiarze prądów.

Końcówki od rezystorów, ktore są połączone z minusem nie są w jednej linii na płytce.

Czy można je łączyć tak, aby były w jedej linii otworów na płytce?

Dzięki i pozdrawiam

7 minut temu, zbigniew100 napisał:

Czy można je łączyć tak, aby były w jedej linii otworów na płytce?

Tak, po prostu tutaj komuś było wygodniej tak to zaprezentować do celów pomiarowych 😉 

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

@zbigniew100 tak, w tym przypadku można. Celowo jednak dodaliśmy na schematach osobne przewody do zasilania, aby łatwiej pokazać gdzie przerywamy układ i podłączamy miernik 🙂 

• Pomogłeś! 1
33 minuty temu, Treker napisał:

@zbigniew100 tak, w tym przypadku można. Celowo jednak dodaliśmy na schematach osobne przewody do zasilania, aby łatwiej pokazać gdzie przerywamy układ i podłączamy miernik 🙂 

Dzięki za odpowiedz. Czy jest jakies opracowanie w pdf, czy coś innego w necie, jakieś darmowe żródło do nauki budowania układów elektronicznych. Mam problem z rozumieniem ukladów i przeniesieniem ich na płytkę. Myli mi się bardzo. Dzięki

4 minuty temu, Treker napisał:

@zbigniew100 raczej nie ma takich osobnych opracowań. Szczerze mówiąc to nie wiem czy gdziekolwiek znajdziesz przykłady na prostszych układach niż omówione w tym kursie. Najlepiej trzeba trenować w praktyce. Pomocny na pewno będzie też ten artykuł: https://forbot.pl/blog/jak-dziala-plytka-stykowa-zdjecia-budowa-przyklady-id21978

Nie jest to proste widzę, jeszcze jakieś pętle dochodzą, które należy obliczać. Bardzo ścisła nauka. Dzięki.

(edytowany)

Cześć

Wykonując ćwiczenie z części 3 kursu podstaw elektroniki i - prawo Ohma, zbudowałem układ według opisu. Amperomierz wskazuje 0,2mA zamiast 0,95mA jak podaje instrukcja. Pomiar napięcia baterii wskazuje 9,9V a rezystora 10kOhm.

Edytowano przez Treker
Link usunięty ze względów bezpieczeństwa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...