Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #3 – prawa Ohma i Kirchhoffa w praktyce

Pomocna odpowiedź

Hej, 
fajny kurs.
Czy dobrze rozumiem, że to jest prawdą:

Cytat

Przykładowo: jeśli zwiększymy napięcie 10 razy, to prąd również wzrośnie 10 razy. Wynika to jasno ze wzoru I = U / R (im wyższe będzie napięcie podstawione do wzoru, tym większy będzie prąd).

jeśli R (opór) jest równy 1? Może warto to dodać?

@tomasz1986 witam na forum 🙂

Ten wzór jest prawdziwy dla wszystkich wartości. Jeśli opór się nie zmienia, a napięcie będzie wyższe to popłynie większy prąd.

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry, 

Mam mały problem z pomiarem prądu, bo wychodzą dziwne liczby. Podpiąłem rezystor 10k, podpiąłem baterię, czerwony kabel do plusa obok rezystora a czarny poza układem. Włączam miernik na 20mA i widzę wynik 3,42mA

Upewniłem się już kilka razy, że:

- Bateria ma 9V - tak, 9,53V
- Sprawdziłem rezystor zarówno po paskach jak i po prostu miernikiem - 9,99k

Nie dotykam palcem ... "ząbków" (?) miernika - tak naprawdę robię 1:1 jak na zdjęciu.

Czy mógłbym prosić o pomoc? 🙂

(edytowany)

Zmierz napięcie baterii przy zamkniętym obwodzie i przeczytaj temat: "Problem z pomiarem natężenia w 3 cz. kursu elektroniki"

Edytowano przez Preskaler
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)

Miałem duży problem problem z części #3 na samym początku. Nigdzie nie jest napisane jak podłączyć baterię (że trzeba użyć tych zatrzasków), męczyłem się z tym kilka godzin próbując oplatać te przewody połączeniowe dołączone do zestawu wokół baterii. Ja to przeskoczyłem i w końcu wymyśliłem żeby użyć zatrzasków. Jeżeli ktoś jest na moim poziomie (totalnego zera) i napotka się na taki sam problem może się zniechęcić. Więc proponuję wspomnieć o tym w jakimś zdaniu przed ćwiczeniem. 

Edytowano przez mithirii
  • 1 miesiąc później...

Mi to nie działa. Żeby przetestować, podłączyłem do płytki diodę z rezystorem 1k i baterią identycznie jak na tym filmiku i dioda się nie świeci. Robię dokładnie tak, jak na zdjęciu. Bateria ma napięcie 9V, sprawdzałem miernikiem.

00979376-B188-4B4B-BC67-4237F29345C8.JPG

• 2 tygodnie później...

Nie działa mi pierwsze zadanie. Robię dokładnie tak samo, jak w instrukcjach czyli wkładam na płytkę rezystor 10k, ustawiam miernik na DCA (jak na zdjęciu)

i mierzę prąd i mam 17,20 zamiast 0,95mA. Ktoś wie dlaczego?IMG_8878.thumb.jpg.2fe32dbe9eaea993e08a15c52603bbc9.jpg

• 2 miesiące później...

witam mam pytanie ogólnie to zrobiłem ten układ z równolegle podpiętymi rezystorami chciałem sprawdzić natężenie i nic 0 rezystory sie grzały było czuć ciepło potem się zorientowałem że miałem źle sądy podpięte no ale wszystko inne mi działa pomiar napięcia brzęczek ok wie ktoś czego to może być wina jestem pewny w 100% że układ był prawidłowo zrobiony i dociskałem do płytki potem spróbowałem zrobić prostszy układ  który działał a teraz mi nie wyświetla tego prądu

(edytowany)

@rinkemeri, może upaliłeś wcześniej bezpiecznik. W multimetrze "żółtku" na mniejszym zakresie masz bezpiecznik 200mA (fused), a na większym (unfused) tylko bocznik w postaci kawałka drutu.

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...