Skocz do zawartości

Wykresiarka - nietypowy robot rysujący

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Dzięki za opinie, fajnie że Wam się podoba 🙂

@Treker, w głównym poście dodałem zdjęcia narysowanego loga 😃. Trochę to trwało, bo najpierw musiałem starą usterkę. Te "o" w Forbocie wyszły dziwnie, tak mi jakoś poprowadziło ścieżkę (musiałem ręcznie zwektoryzować to logo), ale chyba nie widać tego jakoś bardzo...

• Lubię! 1

Bardzo fajnie CI to wyszło. Próbowałeś rysować mozaikę ścieżek na laminacie, aby wykonać jakąś PCB? Jak z dokładnością urządzenia?

Na laminacie nie próbowałem, bo musiałbym dorobić nowy pisak na bazie markera i jakoś dopasować go do obecnych "widełek" pasujących na szerokość standardowego cienkopisu. Ogólnie kupa zabawy a i tak bym nie używał - łatwiej i szybciej mi wykonać termotransfer 🙂.

Wyżej jest zdjęcie mozaiki narysowanej na papierze, jest trochę pogrubiona bo cienkopis szybko wsiąka w papier, ale na laminacie dałoby się bez większych problemów narysować pady pod TQFP44 😃.

Ogólnie dokładność teoretyczna to 300dpi, czyli jakieś 11.8 kroków/mm. W praktyce nie wiem i nie za bardzo mam jak zmierzyć, ale zauważyłem że gdy pisak jest trochę dalej od głównej osi X (tej przy której są silniki), np. na Y=200mm, traci nieco dokładności przez elastyczność połączeń i prowadnic. Wiem że można to było rozwiązać równoległowodem, ale projekt go nie przewidywał ze względu na kłopotliwy montaż.

Myślałeś o "pisaniu", tzn aby wykreślało tekst, tak aby wyglądał na ręcznie pisany? Myślę, że taka "drukarka" za 60zł była by świetnym pomysłem.

• Lubię! 1

Do pisania "ręcznego" trzeba by regulować stopień dociskania pisaka (a raczej długopisu) do kartki, co w obecnej konfiguracji jest chyba niemożliwe 🙂. Zresztą żeby to jakoś sensownie wyglądało to same litery i ich łączenia muszą być różnorodne, trzeba robić kilka szablonów dla każdej, w zależności od tego w którym miejscu wyrazu stoi, a nawet od tego jakie litery są obok. Ogólnie dość skomplikowana sprawa ^^.

Niemniej obecny soft zawiera moduł obsługujący pisanie tekstu "maszynowego" o różnych wielkościach. Dodatkowy alfabet można sobie zdefiniować w jednym z plików źródłowych lub korzystać z wbudowanego. Tak to mniej więcej wygląda:

To był wydruk testowy, wyciągnąłem go z dokumentacji bo nie chciało mi się znowu włączać całej machiny 😉. Z tego co pamiętam to niektóre znaki były później poprawiane (np. wysokość rysowania cudzysłowu). Skalowanie odbywa się przez najprostsze dzielenie, stąd też miejscami są pewne przekłamania wynikające z obcinania części ułamkowej.

• 5 lat(a) później...

dodaj wiatraczek (czy listwę jak masz jakąś z drukarki)

takie kółko z otworkami i diodę reagująca na światło, zliczysz kroki dość dokładnie i będziesz poprawiać jakość.

A najlepiej po prostu zamontuj kamerę na głowicy

@os128 witam na forum 🙂

3 minuty temu, os128 napisał:

takie kółko z otworkami i diodę reagująca na światło, zliczysz kroki dość dokładnie i będziesz poprawiać jakość.

W przypadku silników krokowych enkodery optyczne nie są konieczne. Dobrym przykładem są drukarki 3D, które nie posiadają takich czujników, a mogą tworzyć bardzo precyzyjne wydruki. Można jednak np. pokusić się o stosowanie bardziej zaawansowanych sterowników silników, które potrafią np. wykryć różne problemy.

3 minuty temu, os128 napisał:

A najlepiej po prostu zamontuj kamerę na głowicy

Montaż kamery w takim projekcie to bardzo zaawansowany temat. Poprawa jakości rysunków za pomocą obrazu z takiej kamery to spokojnie temat na pracę magisterską 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...