Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #4 – kondensatory, filtrowanie zasilania

Komentator

Pomocna odpowiedź

40 minut temu, BOMBOWIEC napisał:

Po testach zauważyłem że im większa pojemność kondensatora tym dłużej podtrzymuje prąd na diodzie po odcięciu zasilania.

Tak właśnie jest.

41 minut temu, BOMBOWIEC napisał:

Może się mylę ale działa podobnie jak akumulator samochodowy tylko dużo krócej

Kondensator to właśnie taki "akumulator" ładunków elektrycznych.

42 minuty temu, BOMBOWIEC napisał:

ceramiczny zaś nie podtrzymuje

I tu się mylisz. On też podtrzymuje. Każdy kondensator podtrzymuje, a to jak długo, to zależy od tego, jaką ma pojemność. Im większa pojemność tym dłużej podtrzymuje.

Pojemność akumulatora samochodowego podaje się w amperogodzinach (Ah). 1 Ah jest równoważna ładunkowi elektrycznemu 3600 C (kulombów) czyli akumulator 50 Ah może zgromadzić ładunek 180000 kulombów.

Kondensator elektrolityczny o pojemności 100 uF naładowany do napięcia 12 V zgromadzi ładunek 0,0001 * 12 = 0,0012 C czyli 150 milionów razy mniejszy. Kondensator 100nF naładowany do 12V zgromadzi ładunek elektryczny 1000 razy mniejszy od ładunku kondensatora 100 uF.

• Lubię! 1

Nie widzę opcji wyszukiwania w wątku forum, mam nadzieję, że nie powtarzam pytania.

W kursie napisane jest „Mierzony kondensator należy wcześniej rozładować poprzez zwarcie jego wyprowadzeń, w przeciwnym razie miernik zostanie uszkodzony!“ Czy jest to uproszczenie i chodzi o uszkodzenie bezpiecznika miernika czy faktycznie (nieodwracalnie) samego urządzenia?

Edytowano przez unreached-wag

@unreached-wag w tym przypadku możliwe jest uszkodzenie miernika (konkretnie tej sekcji, która odpowiada za pomiar pojemności). To zależy jednak od konkretnego miernika - w instrukcji powinna być informacja, czy tryb pomiaru pojemności jest zabezpieczony bezpiecznikiem, czy nie.

• Pomogłeś! 1

@Treker Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie.

Dało mi to do myślenia (nie zastanawiałem się wcześniej 🙂), że miernik to też „tylko“ zbiór układów elektrycznych i ogólna zasada działania poszczególnych układów / trybów pracy (bez wnikania jak komercyjne urządzenia je przełączają pokrętłem) powinna być do zrozumienia po przyswojeniu wiedzy z kursów Forbot'owych, zgadza się? Nie widzę artykułów o multimetrze (poza gotowymi urządzeniami Bluetooth i DIY lecz niestety innych wartości fizyczny) na stronie, ale w Internecie na pewno do znalezienia.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 11.09.2024 o 17:36, unreached-wag napisał:

miernik to też „tylko“ zbiór układów elektrycznych i ogólna zasada działania poszczególnych układów / trybów pracy (bez wnikania jak komercyjne urządzenia je przełączają pokrętłem) powinna być do zrozumienia po przyswojeniu wiedzy z kursów Forbot'owych, zgadza się?

@unreached-wag przyznam, że w sumie tak o tym nigdy nie myślałem 😉 Faktycznie na ten moment na Forbocie nie ma artykułów wyjaśniających działanie multimetrów. Nie było zbyt wiele pytań o takie tematy w sumie nigdy... Zapisuję do przemyślenia na później 🚀

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.