Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #4 – kondensatory, filtrowanie zasilania

Pomocna odpowiedź

40 minut temu, BOMBOWIEC napisał:

Po testach zauważyłem że im większa pojemność kondensatora tym dłużej podtrzymuje prąd na diodzie po odcięciu zasilania.

Tak właśnie jest.

41 minut temu, BOMBOWIEC napisał:

Może się mylę ale działa podobnie jak akumulator samochodowy tylko dużo krócej

Kondensator to właśnie taki "akumulator" ładunków elektrycznych.

42 minuty temu, BOMBOWIEC napisał:

ceramiczny zaś nie podtrzymuje

I tu się mylisz. On też podtrzymuje. Każdy kondensator podtrzymuje, a to jak długo, to zależy od tego, jaką ma pojemność. Im większa pojemność tym dłużej podtrzymuje.

Pojemność akumulatora samochodowego podaje się w amperogodzinach (Ah). 1 Ah jest równoważna ładunkowi elektrycznemu 3600 C (kulombów) czyli akumulator 50 Ah może zgromadzić ładunek 180000 kulombów.

Kondensator elektrolityczny o pojemności 100 uF naładowany do napięcia 12 V zgromadzi ładunek 0,0001 * 12 = 0,0012 C czyli 150 milionów razy mniejszy. Kondensator 100nF naładowany do 12V zgromadzi ładunek elektryczny 1000 razy mniejszy od ładunku kondensatora 100 uF.

• Lubię! 1
  • 4 miesiące później...
(edytowany)

Nie widzę opcji wyszukiwania w wątku forum, mam nadzieję, że nie powtarzam pytania.

W kursie napisane jest „Mierzony kondensator należy wcześniej rozładować poprzez zwarcie jego wyprowadzeń, w przeciwnym razie miernik zostanie uszkodzony!“ Czy jest to uproszczenie i chodzi o uszkodzenie bezpiecznika miernika czy faktycznie (nieodwracalnie) samego urządzenia?

Edytowano przez unreached-wag

@unreached-wag w tym przypadku możliwe jest uszkodzenie miernika (konkretnie tej sekcji, która odpowiada za pomiar pojemności). To zależy jednak od konkretnego miernika - w instrukcji powinna być informacja, czy tryb pomiaru pojemności jest zabezpieczony bezpiecznikiem, czy nie.

• Pomogłeś! 1

@Treker Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie.

Dało mi to do myślenia (nie zastanawiałem się wcześniej 🙂), że miernik to też „tylko“ zbiór układów elektrycznych i ogólna zasada działania poszczególnych układów / trybów pracy (bez wnikania jak komercyjne urządzenia je przełączają pokrętłem) powinna być do zrozumienia po przyswojeniu wiedzy z kursów Forbot'owych, zgadza się? Nie widzę artykułów o multimetrze (poza gotowymi urządzeniami Bluetooth i DIY lecz niestety innych wartości fizyczny) na stronie, ale w Internecie na pewno do znalezienia.

Pozdrawiam

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...
Dnia 11.09.2024 o 17:36, unreached-wag napisał:

miernik to też „tylko“ zbiór układów elektrycznych i ogólna zasada działania poszczególnych układów / trybów pracy (bez wnikania jak komercyjne urządzenia je przełączają pokrętłem) powinna być do zrozumienia po przyswojeniu wiedzy z kursów Forbot'owych, zgadza się?

@unreached-wag przyznam, że w sumie tak o tym nigdy nie myślałem 😉 Faktycznie na ten moment na Forbocie nie ma artykułów wyjaśniających działanie multimetrów. Nie było zbyt wiele pytań o takie tematy w sumie nigdy... Zapisuję do przemyślenia na później 🚀

• 8 miesiące później...

@peopleofathar to poprawna reakcja, bo kondensatory ceramiczne mają w tym wypadku nieporównywalnie mniejszą pojemność od kondensatorów elektrolitycznych, więc nie będą w stanie podtrzymać działania układu w widoczny sposób. One mają inny cel - świetnie radzą sobie z filtrowaniem szybkich, drobnych zakłóceń.

• 2 miesiące później...

Czesc. Prosze mnie oswiecic;)

"Sprawdzają się one w tej roli, ponieważ nie przepuszczają prądu stałego (można je podłączyć do baterii bez obawy o jej zwarcie), za to przewodzą prąd zmienny. Dzięki temu zakłócenia w postaci napięcia zmiennego są zwierane do masy." 

tzn. Yyy, ta bateria 9v nie generuje pradu stalego? Przewodza zmienny... Czyli jednak? Czy nie przewodzac stalego...filtruja...zmienny, ktory pojawia sie jako zaklocenie na tym pradzie stalym? Bez sensu:) wyjasnijcie!

• 3 miesiące później...

Dzień dobry. Po zrobieniu ćwiczenia z kondensatorem 100nF dioda świeci, nie zauważyłem różnicy opisanej w kursie. Nie mogłem zrobić ćwiczenia z kondensatorem elektrolitycznym ponieważ nie miałem takiego w zakupionym zestawie, może będzie taki w zestawie rozszerzonym wtedy wrócę do tego ćwiczenia. Pozdrawiam. 

• 2 tygodnie później...
Dnia 25.01.2026 o 10:22, Czeslaw68 napisał:

Nie mogłem zrobić ćwiczenia z kondensatorem elektrolitycznym ponieważ nie miałem takiego w zakupionym zestawie

@Czeslaw68 powinno wszystko być 🙂 Zgłoś reklamację w Botlandzie. Na pewno pomogą 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...