Skocz do zawartości

Arduino uno - brak kontaktu z platformą...

Pomocna odpowiedź

A co masz ustawione w menu "Narzędzia->Programator"? Tu właśnie ustalasz protokół komunikacji.

Chwila, to nie dotyczy przez przypadek tylko wgrywania bootloadera?

Zmienilem komputer - teraz jest windows 10 Home.

Instalacja z arduino.org - takie coś mam z tyłu mojego Arduino UNO.

Ustawienia:

Płytka:Arduino/Genuino UNO

Port: COM3 Arduino/Genuino UNO

Programator: AVRISP mkll

Zmieniałem tylko: płytka i port. Programator był wybrany domyślnie.

Błąd bez zmian.

No to wiesz co jest źle. Skoro nie możesz wysłać/odebrać danych przez terminal to program (Arduino) podczas wgrywania też nie będzie mogło. Spróbuj uruchomić Arduino jako administrator.

Nic nie pomogło.

Układem bawie się od 2 tygodni. Doszedłem do wyswietlacza LCD no i przestało działać.

Może coś się uszkodziło w układzie?

Jak to mogę sprawdzić?

Ciężko powiedzieć. Układ wykrywany jest poprawnie, ale skoro na dwóch różnych komputerach nie działa...

Spróbuj otworzyć port Arduino w jakimś innym terminalu, np. Realterm.

A jakaś pomoc, jak to miałbym zrobić?

[ Dodano: 31-12-2016, 17:15 ]

Jeszcze jedna uwaga: w czasie Uploading świeci się tylko dioda RX, dioda TX nie świeci się ani razu.

Zakupiłem nowy mikrokontroler i dziś go wymieniłem.

Od razu zaczęło działać.

Dziękuję za wskazówki i każdą odpowiedź.

Ale tak na przyszłość: czy jest jakiś mechanizm, który pozwala na sprawdzenie mikrokontrolera lub całego arduino, czy wszystko na nim dobrze działa?

Mechanizmu, który ci sprawdzi absolutnie wszystko i da 100% pewności nie ma. Natomiast stosuje się w fabrykach testy, mniej lub bardziej kompleksowe, które taki mikrokontroler testują po wyprodukowaniu. Zazwyczaj odbywa się to tak, że jest on podłączany do specjalnego układu, który mierzy jego wyjścia i zapewnia wejścia. Następnie na tym całym urządzeniu uruchamiana jest seria testów -- uruchamiane są różne programy, sprawdzane są ich efekty, etc. Całość jest zazwyczaj dosyć skomplikowana.

Oczywiście to, że taki mikrokontroler przeszedł taki test raz nie znaczy, że za godzinę nadal będzie działał -- niektóre uszkodzenia mogą mieć postać osłabienia jakiegoś elementu i jego szybszego zużycia. Testy na zużycie także się robi i jest to niezwykle ciekawe, ale niestety zazwyczaj są one destrukcyjne.

W warunkach domowych najlepszym, co można zrobić, aby uniknąć niespodzianek, to kupować części z zaufanego źródła i przechowywać je zgodnie z zaleceniami.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...