sebo96 Napisano Marzec 22, 2009 Udostępnij Napisano Marzec 22, 2009 Witam!! Przedstawiam wam robota(dość nieestetycznego) typu MicroMouse: Jest on zbudowany z metalu. Napęd ,który chciałem zamontować jeszcze nieprzesłany więc wziołem silniczki jakie miałem. Więc jak on działa??: Robot jedzie wzdłuż labiryntu ściana przyciska przycisk (ten czerwony) ,który przyciska kabel do baterii wtedy jedzie prosto gdy będzie skręt w prawo sprężyna wypchnie przycisk do przodu i wtedy prawe koło nie będzie działało i tylko lewe pracuje skręcając w prawo. A teraz pomyślisz jak skręca w lewo??: więc robot jedzie prosto ,a przycisk jest naciśnięty i do tego służy to: P.S.: Dziękuje Kuczusowi za nazwe.
Treker (Damian Szymański) Marzec 23, 2009 Udostępnij Marzec 23, 2009 Przeniosłem do nieukończonych, bo co tu dużo ukrywać ten "robot", ani nie jest robotem, ani nie jest ukończony
Mihau Marzec 23, 2009 Udostępnij Marzec 23, 2009 Czy to robot, to można polemizować, ja bym to nazwał BEAM. Ogólnie bardzo pomysłowy, ale MicroMouse, to niestety nie jest. Niewiele można powiedzieć, bo ten robot mało zawiera, ale życzę powodzenia przy następnych, bardziej zrobotyzowanych projektach.
sebo96 Marzec 23, 2009 Autor tematu Udostępnij Marzec 23, 2009 Dlaczego niemożna nazwać robotem MicroMOuse przecież jeździ po labiryncie i jest automatyczny A co to jest BEAM??
Sabre Marzec 23, 2009 Udostępnij Marzec 23, 2009 Pokaż jak twoje dzieło jeździ po labiryncie a sam nazwę to coś robotem.
sebo96 Marzec 23, 2009 Autor tematu Udostępnij Marzec 23, 2009 Jak kupię kamerę to pokaże Ci czyli gdzieś za dwa tygodnie
Special11 Marzec 23, 2009 Udostępnij Marzec 23, 2009 Spotkajcie sie skoro obaj jesteście z warszawy xD. micromouse chyba w ogóle nie dotykają ścian (?)
sebo96 Marzec 23, 2009 Autor tematu Udostępnij Marzec 23, 2009 Nie dotykają ale mogą. Nie mogą dotykać wtedy kiedy może zagrozić zniszczeniu ściany labiryntu .
Mihau Marzec 23, 2009 Udostępnij Marzec 23, 2009 MicroMouse powinien mapować labirynt i musi dojeżdżać do jego środka. T konstrukcja nie ma uC, więc jak ma wiedzieć czy jest w środku.
Le_Cheque Marzec 23, 2009 Udostępnij Marzec 23, 2009 Sebo96 Kończę już swojego robota którego projektowałem 3 miesiące i chciałbym mieć jakąś satysfakcję z tego ,że zbudowałem go uczestniczyć w konkursie. Jeśli ty nad tym pracowałeś 3 miesiące to pierwszego robota z uC zrobisz chyba w 2012. A tym "robotem" to nie wiem czy byś się nawet zakwalifikował. A tak na serio to nie próbuj robić z siebie bohatera tylko słuchaj porad innych jeśli chcesz cokolwiek osiągnąć, bo z takim podejściem to na nikim wrażenia nie wywrzesz, a tym bardziej ludzie będą mieli o Tobie niezbyt dobre mniemanie. Jest wiele tematów na forum jak zrobić robota typu światłolub itp. 1
soban Marzec 24, 2009 Udostępnij Marzec 24, 2009 Jak dla mnie to chodzi o to ze jadąc ten robot trafia na ścianę i tym trójkątem spycha "to coś" na jakąś ze stron prawo lub lewo... więc to nie jest MicroMouse tylko hmm... nie wiem żart? no ale jesli sprawilo ci satysfakcje zbudowania takiego czegoś to spoko : ) ale radze zabrac ci się poważnie za robotyke ;] Proponuje od światłolubka najprostszy układ jaki może byc
Maxo Kwiecień 1, 2009 Udostępnij Kwiecień 1, 2009 Nie no za chęci masz +...ale ani to przemyślane ani estetyczne ;/ Ja zrobiłem lepszego w 2 dni na korpusie z płyty i 2 krańcówkach... silniczki na stałe przykleiłem do korpusu kropelką ale jakoś to wyglądało... Też jechał przed siebie i każda krańcówka wyłączała przeciwny silnik. Robotem bym tego nie nazwał.. zwłaszcza że działało tylko w teori bo nie zastosowałem przekładni i co chwile brakowało mocy by się obrócić... Próbuj dalej, a to schowaj xd
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »