Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

madman07, nie zawsze wylewając masę tracisz kontrolę nad jej prowadzeniem - wszystko zależy w jaki sposób narysujesz polygon 🙂

W każdym razie, zachęcam do lektury: http://hades.mech.northwestern.edu/images/c/cc/PCBDesignTutorialRevA.pdf Jest to dokument przygotowany przez Dave'a Jonesa, tego który prowadzi EEVBlog 🙂

I o samej masie, po polsku: http://ep.com.pl/files/2626.pdf

• 4 miesiące później...

Witam ponownie! Prace nad robotem idą bardzo powoli, ale idą 🙂 Płytki zamawiałem ostatecznie z Chin. Mam jednak poważny problem nad czujnikami sharp. Podłączyłem je do głównej płytki i sprawdziłem miernikiem jak reagują na ,,przeszkody''. Okazało się, że nie ważne czy stoi przed nimi coś czy nie, miernik wskazuje 4,33 V. Sprawdzałem aparatem czujniki się ,,świecą''. Dodam jeszcze, że czujniki dziwnie, delikatnie piszczą. Co może być tego przyczyną?

No właśnie jeszcze nie patrzyłem. Z oscyloskopu korzystam w szkole więc we wtorek dopiero zmierzę, w sumie nie przyszło mi to do głowy. Mam nadzieję, że czujniki całkowicie nie padły bo w tym momencie trudno je dostać. Pytam się o to na forum o bo może ktoś z Was miał już podobny problem, bo ja z tymi czujnika mam pierwszy raz do czynienia.

Sprawdzałem oczywiście miernikiem czy nie ma spięcia w którymś miejscu, lecz nie ma. Przeczytałem teraz ten temat na forum i dolutowałem kondensator 47 uf, i niestety nic. Zastanawia mnie jednak bardzo delikatne piszczenie tych czujników

fazi787, testujesz całość na takiej "luźniej płytce", czy już po wpięciu do większego modułu z uC?

fazi787, bo czasami można się złapać w pułapkę testując układy z mikrokontrolerem, gdy zapomnimy odpowiednio skonfigurować I/O. Sam kiedyś spędziłem dużo czasu na wykryciu źródła dziwnych stanów na czujnikach - zapomniałem o odpowiednim zaprogramowaniu uC...

Porty skonfigurowałem prawidłowo, odczyt jest taki jak na czujniku nie podpietym, w przeciwnym wypadku są jeszcze większe głupstwa. Dziwna jest ta sytuacja, bo coo może być tego przyczyną? Mi się wyczerpały pomysły, zastanawia mnie jednak te delikatne piszczenie.

• 1 miesiąc później...

fazi787, może warto poświęcić trochę czasu i wyszlifować, to wszystko ładnie? Od razu całość będzie się ładniej prezentowała.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...