Skocz do zawartości

Zębatka atakująca - jak sobie z nią poradzić :) ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej 🙂 !

Mam problem z zębatką atakująca, czy da się ją jakoś ściągnąć bo nie chce zejść ? Czy jak rozkręcę silnik to może wtedy da się coś zrobić ?

701460625_Zbatkaatakujca.thumb.jpg.7d3efd867c6a85c457c96c514e9755f2.jpg

Tylko trzeba to robić szybko. Cały myk polega na tym, że rozgrzewamy koło zębate i energicznie ściągamy zanim rozgrzeje się wał - bo tylko wtedy rozszerzalność cieplna pracuje dla nas. Dodatkowo w małym silniczku tylne denko może być plastikowe i jeśli ciepło przejdzie przez wirnik aż do przeciwległej panewki, może rozpuścić/odkształcić jej mocowanie i całość nadaje się wtedy do kosza.

Niezależnie od tego ściągacz to jednak fajne (i dużo bezpieczniejsze dla silnika) narzędzie - warto go zakupić.

Artu, to nie zawsze pomaga, raz zejdzie innym razem nie. Poza tym trzeba to wszystko robić tak szybko, że nie zawsze podgrzanie pomaga. Nie wiem czy z 1/3 zębatek, które próbowałem ściągać na ciepło zeszła od podgrzania. Zależy jak bardzo ciasne pasowanie jest między zębatką a ośką silnika. Mosiądz bardzo szybko przewodzi ciepło, a stal ma niewiele mniejszy współczynnik rozszerzalności cieplnej od mosiądzu. Spróbować można, ale ściągacz w warsztacie też się przyda.

Hej 🙂 !

Mam problem z zębatką atakująca, czy da się ją jakoś ściągnąć bo nie chce zejść ? Czy jak rozkręcę silnik to może wtedy da się coś zrobić ?

Mi raz od palniczka szybko zeszła. Nie było większego problemu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...