Skocz do zawartości

Szukam silnika

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam jestem nowy na tym forum i potrzebuję waszej pomocy.

Szukam silnika który kiedyś zainteresował mnie na sklepie podczas szukania przekładni pololu, silnik ten miał wymiary standardowych silników z chińskich zabawek 25x20x15 i wałek 2mm wyglądał kosmicznie ale miał magnesy neodymowe i w porównaniu do innych bardzo dobre parametry

Za pomoc dziękuje i pozdrawiam Leszek

Komentarz dodany przez: Treker

Ten silnik widziałem w sklepie internetowym i mam nadzieje że ktoś na tym forun wie gdzie znajdę taki silnik na magnesach neodymowych.

I jeszcze wiem co robię i gdzie kładę nie mam alzheimera poprosiłem o pomoc bo chce pomóc synowi zrobić prezent na urodziny

Szukałem na sklepach gdzie mają w ofercie przekładnie pololu bo kiedyś z 2lata temu na takim sklepie go widziałem cena była około 45zł i zależy mi na tym silniku bo był na magnesach neodymowych co znacznie wpływa na jego moc

Właśnie, moc bierze się z momentu i z prędkości obrotowej, bo jest ich iloczynem. Może lepiej napisz czy potrzebujesz tego czy tego czy obu na raz tj, jakiego momentu przy jakiej prędkości. W uwagi na charakterystyczny przebieg momentu w funkcji prędkości silniki DC dostarczają maksimum mocy w połowie zakresu. A to znaczy, że muszą się naprawdę nieźle kręcić żeby oddać to na co zostały zaprojektowane. Wszystkie inne przypadki (małe obroty i duży moment lub duże obroty i mały moment) pokrywane są przez przekładnie tak liczone, by silnik pracował właśnie w punkcie mocy (lub sprawności) maksymalnej. A najlepiej napisz do czego to potrzebujesz - od razu wyjdzie czy dobrze myślisz.

Potrzebuje ten silnik na magnesach neodymowych do podniesienia momentu obrotowego w przekładni planetarnej ale nie chcę za mocno zwiększać prędkości syn buduje clawlera i potrzebny jest moment nie prędkość a jeszcze musi silniki mieć wymiary takie jak podałem wyżej 'spotykany w większości chińskich zabawek' bo inaczej nie wejdzie do obudowy i nie będzie wyglądał jak oryginał.

Ten silnik co podałem link wyżej jest do śmigłowca na bardzo wysokie obroty i jest za duży.

Teraz żałuje że nie kupiłem tego silnika tylko zamontowałem inną przekładnie ale to był inny projekt dram do ASG:))

lessi, mam silniki z magnesami neodymowymi ale powiem szczerze, że spodziewałem się trochę innego działania. Jednak neodymowe magnesy nie nadają się do takich zastosowań albo po prostu wirniki są z kiepskiej jakości stali. Już piszę dokładniej, magnesy mają bardzo silne pole magnetyczne i bardzo trudno, jeśli w ogóle, przekręcić silniczek za ośkę. Po prostu pole magnetyczne tak mocno trzyma wirnik w ustalonej pozycji. Do tego odniosłem wrażenie, że wirnik się namagnesował i w jednej pozycji trzyma mocniej niż w pozostałych. Powoduje to, że nie za bardzo da się regulować obroty bo dolny limit obrotów jest dość wysoko i silnik po prostu się zatrzymuje a uzwojenia się grzeją. Moment jest większy to prawda ale nie wiem czy warto biorąc pod uwagę, że żywotność silnika jak i mostka, który będzie nim sterował się skróci w porównaniu z silnikiem ze zwykłymi magnesami.

[ Dodano: 27-12-2015, 13:00 ]

Ten silnik http://rc-team.pl/xtreme-czesci-tuningowe/25230-xtreme-xtreme-silnik-napedowy-180se-b-lama-esl032.html jest podobny nie znalazłem wymiarów no ale mi zależy na mocy a nie prędkości

To na pewno nie jest silnik neodymowy. Fakt zastosowano w nim "mocniejsze" magnesy, ale na bank nie są to magnesy neodymowe. Rozbierałem takie silniki jak kiedyś miałem śmigłowiec Lama.

To jest na przykład silnik z magnesami neodymowymi: ELM170 High Torque 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...