Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

mozna inaczej, ale to dla dwoch rezystorow:

R=(R1XR2)/(R1+R2)

specjal11 jestes z włocławka?? nie chodzisz przypadkiem do elektryka??

• Lubię! 1

To jak w końcu dokładnie zaradzić tym spadkom napięć? Sprawa wygląda tak : Mam silniki na 6v a na logikę L293D można dać max 7v ( na zasilanie silnika do 36v). Czyli muszę mieć jeszcze drugą baterię którą podłączę do Vs i gdzie wtedy podłączam masę tej drugiej baterii baterii. I dlaczego L293D ma aż trzy złącza GND?

Cztery w ramach ścisłości, są one po to żeby lepiej odprowadzać ciepło.

No tylko i wyłącznie zwiększyć napięcie silników.

Pozdrawiam

mozesz w ukladzie miec kilka roznych potencjalow(napiec) ale gnd zawsze bedzie wspolne, oczywiscie gnd musi byc rowne zero.

Kupiłem sobie kilka serw i chce je przerobić aby działały jak zwykłe silniki z przekładniami tylko nie wiem co zrobić z potencjometrem? Wiem że jest artykuł na ten temat ale niektórzy piszą że trzeba ten potencjometr zostawić i ustawić w pozycji środkowej, a inni żeby go odciąć.

Zależy od serwa... Ja modyfikowałem hextronik hxt900, tam nie powinno wywalać się potka, gdyż na jego osi siedzą tryby. Trzeba go ukręcić, ew. przypiłować oś aby zębatki luźno chodziły (thx to grabo)

Jestem właśnie w trakcie przerabiania serw i wszystko zrobiłem według tematu "Jak przerobić serwomechanizmy do napędzania robotów?" oprócz zdjęcia tej płytki PCB. Podłączyłem się do silnika przez nią a potencjometru w ogóle nie ruszałem bo on jest pod tą płytką PCB której właśnie nie mogę zdjąć. Czy tak może być? Jeśli nie to jak mam zdjąć tą płytkę? Moje serwo to DYNAM standard B2232.

Nie wiem jak dokładnie Twoje serwo wygląda, ale po zdjęciu blokady na zębatce powinno wystarczyć przelutowanie dwóch przewodów bezpośrednio do silnika (z trzeciego i tak nie będziesz korzystać) - znajdź miejsce, gdzie są luty, które trzymają go razem z płytką i połącz z nimi przewody. Możesz też dla pewności poprzerywać wszystkie ścieżki na PCB idące do silnika np. nożykiem, albo zwyczajnie PCB odciąć (o ile nie jest ważnym elementem konstrukcyjnym, trzymającym całość "w kupie"). Serwo będzie działać jak zwykły silnik z przekładnią, czyli dokładnie tak jak chcesz by działało. Potencjometr musi mieć możliwość płynnego obrotu (zakładam, że służy jako wał dla zębatki, jak ktoś wcześniej sugerował), więc albo go wydobędziesz i spiłujesz/wykrzywisz blokady, albo spróbujesz go "przekręcić" siłą.

I czy nie sensowniej było by o to zapytać w odpowiednim temacie?

Radził bym ci jednak usunąć elektronikę i potencjometr, bo tak czy siak go zerwiesz w czasie obrotu o pełne koło. A elektronika... po ci ci ona jak i tak masz przerobioną mechnike na pełne obroty...

Pozdrawiam

ale czasem nie da się wywalić potka, bo na jego osi są zębatki. Wtedy to, co jest w linnku BoBBego jest jak najbardziej przydatne.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...