Skocz do zawartości

Podział użytkowników.

Treker

Pomocna odpowiedź

Witam,
od jakiegoś czasu poziom postów na diodzie stał się żenujący. Zniechęca to do pisania osoby, które maja wiedzę.

Chciałbym poznać opinie użytkowników na temat pewnego pomysłu, mianowicie dodaniu rangi typu "początkujący". Osoby, po których byłoby widać, że nic nie wiedzą a tylko spamują, piszą porady, które nikomu nie są potrzebne, dostawałyby taką rangę. Pozwalała by ona na pisania tylko w jednym dziale np. zupełnie zielonych i działach nie związanych z robotyką. Osoby te byłyby obserwowane i jeśli zauważylibyśmy, że się poprawiły ranga taka była by zdejmowana.

Miałoby by to stworzyć pewnego rodzaju filtr userów. Osoby które są początkujące, ale chcą się dowiedzieć i sami próbują takich rang by nie dostawali, ale tacy którzy chcą wszystko dostać na tacy, jak najbardziej taką by dostawali.

Na elektrodzie jest coś takiego. Ta ranga nazywa się "uczeń" i umożliwia pisanie tylko w dziale na wesoło i początkujący.

Ranga "początkujący" jest średnia, bo wielu jest samozwańczych początkujących. Nazwa "uczeń" troszkę lepsza, ale też nie za bardzo oddaje klimat. Trzeba wymyślić coś ciekawszego.

Rozwiązanie jakoś tam działa, ale szału nie będzie po jego wprowadzeniu. Jednak jestem za wprowadzeniem tego typu klasyfikatora.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Popieram pomysł! Może wreszcie początkujący zaczną pisać w działach dla początkujących, poprawi to na pewno przejrzystość wielu działów

Dobrze byłoby częściej dawać ostrzeżenia użytkownikom, którzy bezmyślnie zadają pytanie, które już 10 razy było zadawane. Regulamin to regulamin, i należałoby wymagać jego przestrzegania, a jak na razie to tylko narzekania widać na moderatorów, którzy "usuwają tematy, zamiast odpowiedzieć na konkretne pytanie". W ten sposób powstaje cała seria tematów, w których kilkanaście pierwszych postów to posty w stylu "było już", a kilka kolejnych to "dlaczego moderator zamknął temat?".

Gdy zarejestrowałem się na forum, dominowały tematy konkretne, albo prezentacje ciekawych, a przede wszystkim pracochłonnych i starannie wykonanym, konstrukcji. W tej chwili co chwila pokazują się tematy w stylu "Co mogę zrobić z dwóch silniczków i baterii", albo "Mam 10zł do wydania, chciałbym zrobić robota humanoidalnego".

Również popieram, chociaż moje zdanie jest raczej mało ważne bo należę do tej grupy "początkujący". Według mnie należało by też coś zrobić z nadmiernie i bezsensownie rozdawanymi "piwami" i "pomógł" co nie raz ma miejsce (przykładów nie trzeba podawać, wystarczy wejść w jakiś temat w dziale robotyka - początkujący). Co mnie jeszcze drażni to to, że jakaś osoba zadaje pytanie, a odpowiedź na nie podaje np. 5 osób (odp. jest taka sama tylko inaczej sformułowana). Nie wiem czemu to ma służyć chociaż czasem widzę, że dwie osoby napisały posta mniej więcej tym samym czasie, w pozostałych przypadkach chyba czekaj aż dostaną jakże to zaszczytne "piwo"/"pomógł". Ale to tylko takie moje zrzędzenie 😉

Jestem przeciw. Forum to miejsce do rozmowy, rozwiązywania danych problemów a nie tylko linkowanie gotowych artykułów które należy wszystkie przeczytać żeby awansować na wyższą range, a wspomniane arty przeważnie mają niewiele wspólnego z poszczególnym problemem.

Poziom forum muszą utrzymywać moderatorzy! Usuwać tematy typu Humanoid i 10 PLN itp informując użytkownika w kulturalny sposób dlaczego i co ma zrobić żeby znowu mu nie usunięto tematu, a nie próbować rozwiązać problem swojego lenistwa wprowadzając na forum rangi i inne wynalazki. Usunięcie 5postów dziennie nikogo nie zbawi, trzeba było się nie pchać na stanowisko moderatora, żeby potem być za wprowadzaniem blokad dla nowych userów. Nie oszukujmy się, to nie elektroda tutaj powstają może 3-4 tematy dziennie.

Może być, pytanie tylko na jakiej podstawie dodawać te rangi.

Jakiś regulamin, test, czy po prostu decyzja administracji może skonsultowana z "elitarnymi" (czyt. pomocnymi, aktywnymi, rozsądnymi) userami?

Kaytec ma w sumie rację. Wszystko ma plusy i minusy. Nadanie komuś rangi uniemożliwiłoby zadanie pytania tej osobie w temacie w innych działach odnośnie rzeczy, z którą ma problem lub z ciekawości. Stworzyłaby ona nowy temat i znów mógłby zacząć się robić bałagan i zamieszanie.

Mihau, decyzja administracji.

Kaytec, ja problemu nie widzę, możemy się umówić na kasowanie wszystkiego co łamie regulamin i jest zbędne. Tylko czy to coś pomoże?

Mówisz aby kasować, a sam wyżej piszesz:

Forum to miejsce do rozmowy, rozwiązywania danych problemów a nie tylko linkowanie gotowych artykułów które należy wszystkie przeczytać żeby awansować na wyższą range, a wspomniane arty przeważnie mają niewiele wspólnego z poszczególnym problemem.

Czyli ktoś może zapytaćo

Humanoid i 10 PLN

Bo o tym chce podyskutować. Musimy ustalić jasne zasady.

Treker, nie podawaj cytatów wyrwanych z kontekstu tak bardzo, bo to jest już manipulacja 😉

Usuwać tematy typu Humanoid i 10 PLN itp informując użytkownika w kulturalny sposób dlaczego i co ma zrobić żeby znowu mu nie usunięto tematu,

W ten sposób możesz powiedzieć prawie wszystko, czyli tak jak media to robią.

Po mojemu jak komuś się nie chce szukać czegoś w internecie to z niego robotyka nie będzie. Usuwanie takiego czegoś to nie jest olewanie początkujących i trzeba to usuwać. Ktoś kto nie wie co to anoda i katoda chce programować procesory? Kolejny który porywa się z motyką na słońce a i tak nic nie zrobi poza zaśmiecaniem forum.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.