Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #4 - lutowanie złącz, odsysacz

Komentator

Pomocna odpowiedź

@WojciechD miło słyszeć, że kurs Ci się podoba 🙂 Lutowanie goldpinów nie jest wcale takie proste, więc nic się nie martw - grunt, że sam zauważasz błędy. Dalej będzie już tylko lepiej 🚀

• Lubię! 1

Witajcie. Moja płytka po kilku ćwiczeniach wygląda tak jak na zdjęciu. Trochę przeorana, ale w końcu to przecież poligon treningowy. Zerwanie pada robiłem poprzez przytrzymanie grota na padzie przez kilkanaście sekund i pocieranie. Skutecznie zrywałem wszystkie pady. Tak jak na zdjęciu. Temperatura jaką ustawiłem to 354oC

20240915_162152.jpg

• Lubię! 1

Dnia 15.09.2024 o 16:29, Tulim napisał:

Witajcie. Moja płytka po kilku ćwiczeniach wygląda tak jak na zdjęciu. Trochę przeorana, ale w końcu to przecież poligon treningowy. Zerwanie pada robiłem poprzez przytrzymanie grota na padzie przez kilkanaście sekund i pocieranie. Skutecznie zrywałem wszystkie pady. Tak jak na zdjęciu. Temperatura jaką ustawiłem to 354oC

20240915_162152.jpg

Witam..Wyczyść płytkę za pomocą na przykład KT-5 ,wtedy będzie widać jak to faktycznie wygląda .Pozdrawiam

• Lubię! 1

Dnia 8.03.2024 o 14:05, Treker napisał:

@WojciechD miło słyszeć, że kurs Ci się podoba 🙂 Lutowanie goldpinów nie jest wcale takie proste, więc nic się nie martw - grunt, że sam zauważasz błędy. Dalej będzie już tylko lepiej 🚀

Dziękuję za wsparcie. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 19.09.2024 o 16:23, Piotr66 napisał:

Witam..Wyczyść płytkę za pomocą na przykład KT-5 ,wtedy będzie widać jak to faktycznie wygląda .Pozdrawiam

Cześć. Mam na razie KT6 i terpentynę. KT5 podobno do niektórych zanieczyszczeń jest lepszy. Umyłem na razie tym co mam. Może trochę lepiej będzie widać. Wrzucam 2 zdjęcia.

20241004_094242.jpg

20241004_094340.jpg

Hej.... Chyba robię coś nie tak, przepraszam za te bohomazy, ale to jest ten pierwszy raz....

Chyba nie jestem cassanovą w lutowaniu....

Co i jak próbować zmienić?? 

Dzięki za info....

Poza tym dość ciekawy temat....

IMG20241012194100.jpg

IMG20241012194206.jpg

IMG20241012194241.jpg

Edytowano przez JaboLtron

2 godziny temu, JaboLtron napisał:

Co i jak próbować zmienić?? 

To mi wygląda na trochę zbyt niską temperaturę. Poczekaj trochę dłużej z grotem, ew. ustaw 280-290C na lutownicy (ja zwykle takiej używam do lutowania punktowego z cyną ołowiową Sn60/Pb40 albo Sn63/Pb37), ale mi to wygląda po prostu na brak cierpliwości.

Alternatywnie możesz zawsze próbować z dodatkiem topnika, ale raczej nie powinno to mieć znaczenia... Chyba że masz ubrudzony grot (możesz podesłać fotkę do oceny), wtedy RIP, bo przez osad na grocie temperatura bardzo wolno przechodzi na pady.

Przy tych zwykłych stacjach pad THT zwykle rozgrzewa się około 3s, przy goldpinach nawet do 5 można spróbować dla pewności (a potem pomału skracać jak dojdziesz do wprawy).

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 1

No grot nowy tak więc to nie jego wina ....

Dzięki za doradzenie, myślę że błędy są przede wszystkim 2...

-mało cyny 

-mała moc (temp)

Postaram się poprawić jakoś, będę próbował więcej, wszystko postaram się usunąć i na nowo... 

17287634138797116997297303479047.jpg

Edytowano przez JaboLtron
  • Lubię! 1

@JaboLtron , średni grot, brak topnika, za niska temp, za dużo cyny, narobiło ci papuł. Ten grot ma małą powierzchnię i za szybko wytraca ciepło (pewnie 900m?). Do goldpinów spróbuj mniejszym płaskim, ściętym, typu "nóż" i trochę topnika, 300-305*C, wtedy ładniej odejdzie cyna, nie będzie się ciągnąć.

Od biedy powinno wyglądać mniej więcej tak, chociaż do ideału daleko. Groty typu nóż mają różną rozmiarówkę, są mniejsze, większe, ale przyzwoicie trzymają ciepło nawet na 900m.

grot-nóż.jpg

goldpiny.jpg

56 minut temu, orb777 napisał:

Groty typu nóż mają różną rozmiarówkę, są mniejsze, większe, ale przyzwoicie trzymają ciepło nawet na 900m.

Personalnie nie lubię noża do lutowania punktowego, bo niewygodnie się trzyma kolbę 😄 Wolę grot typu "śrubokręt", a nóż zostawić do drag solderingu masowej ilości pinów (THT, do SMD lepsza minifala) przy 400-500C... Ale to już kwestia preferencji (i tego, że moja stacja bez problemu jest w stanie utrzymać temperaturę grota w trakcie lutowania)

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

Personalnie nie lubię noża do lutowania punktowego, bo niewygodnie się trzyma kolbę 😄 Wolę grot typu "śrubokręt", a nóż zostawić do drag solderingu masowej ilości pinów (THT, do SMD lepsza minifala) przy 400-500C... Ale to już kwestia preferencji (i tego, że moja stacja bez problemu jest w stanie utrzymać temperaturę grota w trakcie lutowania)

Nie wiem w sumie, nie znam się. Lutowałem "śrubokrętem", ale zobaczyłem raz u gościa z yt, że zasuwa nożem. Na początku pomyślałem sobie, co on jakiś dziwny, takie wielkie "dłuto" zapakował do drobnicy. Jednak ma to sens przy 900m jak najbardziej. Do goldpinów i plecionki nie biorę nic innego. Trochę pasty do tego i trudno przegrzać, czy nawet zrobić papułę, bo cyna szybko rozlewa się i lutowanie trwa ze 3 sekundy. Topnik trzeba później izopropanolem ściągnąć, ale wolę to niż grzać za długo. Lutowałem też na 350°C, ale w tej temp cyna na grocie dosyć szybko matowieje. Używam cynela 60/40. Kiedyś kupiłem chińską cynę 0.5, 60/40 niby, ale nawet z topnikiem robiła się szara i waliła tak podle, że człowiek szarzał razem z nią.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.