Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #4 - lutowanie złącz, odsysacz

Pomocna odpowiedź

• 2 miesiące później...
(edytowany)

Cześć! Powiem szczerze, że te moje pierwsze "luty" wyglądają tragicznie. Pojawiło się kilka matowych połączeń podczas zabawy z ustawieniami lutownicy, ale najgorsze są i tak te zadziory, które mi ciągle towarzyszyły.

Zastanawiam się, czy nie dostałem wadliwej stacji (Yihua 878D). Ustawiam 250 stopni i po przyłożeniu cyny (Cynel 0,50mm) bezpośrednio do grotu nie jest w stanie jej nawet stopić (po 10 minutach od włączenia, więc rozgrzana jest na pewno). Dodatkowo w instrukcji jest napisane, że po osiągnięciu stabilnej temperatury kontrolka powinna szybko migać – u mnie jedynie miga co kilka-kilkanaście sekund, albo wcale (dodatkowo przy zapaleniu się kontrolki towarzyszy jej taki dźwięk brzęczenia przez 1 sekundę, ale uznałem to za komunikat dźwiękowy, że jest w trakcie podgrzewania). Cyna na grocie zaczyna się dopiero topić po ustawieniu ok. 290 stopni. 

PS
Podjąłem próbę uszkodzenia jednego pada, ale nie mam pewności, czy udało mi się go poprawnie uszkodzić. Jakoś to nie chciało się poddać, nawet na siłę :D.

Miłego wszystkim 😉

Edit:
Zmierzyłem miernikiem temperaturę grotu i to by wiele wyjaśniało. Przy ustawieniu 250 stopni – grot ma temperaturę 80 stopni :), przy ustawieniu max. (480 stopni) – do 315 stopni dobija. Ja rozumiem, że chińczyk, ale taki rozjazd to chyba gruba przesada :D.

IMG_7429.jpg

IMG_7430.jpg

Edytowano przez mikepatch
  • Lubię! 1
Dnia 5.01.2025 o 02:01, mikepatch napisał:

Yihua 878D

A, mam też taką i potwierdzam, że to co jest na skali potencjometru nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Nie mam czym zmierzyć rzeczywistej temperatury ale ustawiam na chińskie 350 stopni i lutuję.

(edytowany)

Zmieniłem sprzęt na Zhaoxin 898D i komfort pracy nieporównywalnie lepszy. Aż jestem w szoku, że aż taką różnicę odczułem w użytkowaniu lutownicy. Raz, że tempo wzrosło 3x krotnie, bo nie musiałem się tyle namęczyć, dwa problem z zadziorami (ciągnięciem się) samoistnie się wyeliminował.

Efekt też myślę, że nieporównywalnie lepszy od poprzedniego (tylko płytka brudna po usuwaniu wszystkiego z poprzedniej pracy). 

Pomierzyłem też dla porównania temperatury na Zhaoxin i tutaj przynajmniej jest bez ściemy :).

PS
Na fotce może się wydawać, że luty są matowe, ale w rzeczywistości nie ma żadnego matowego (brudna płytka) :).

IMG_7493.thumb.jpg.1ce10602755d97778417a63ab00f9590.jpg

Edytowano przez mikepatch
  • Lubię! 1

@mikepatch luty wyglądają bardzo dobrze - jeśli chcesz, aby było jeszcze lepiej to możesz jeszcze zmniejszyć ilość cyny (tak o 10-20%, bo niektóre luty są u Ciebie jeszcze trochę za duże). Jednak ogólnie śmiało możesz działać dalej - powodzenia!

1 godzinę temu, Treker napisał:

@mikepatch luty wyglądają bardzo dobrze - jeśli chcesz, aby było jeszcze lepiej to możesz jeszcze zmniejszyć ilość cyny (tak o 10-20%, bo niektóre luty są u Ciebie jeszcze trochę za duże). Jednak ogólnie śmiało możesz działać dalej - powodzenia!

Bardzo dziękuję za opinię i podpowiedź. Zaczynałem od prawej strony (patrząc na zdjęcie) i kończyłem po lewej i wydaje mi się, że właśnie ta lewa strona już wygląda lepiej. 

A co do czyszczenia płytki – próbowałem IPA + pędzelek, ale niestety zabrudzenia po topniku od wylutowywania plecionką trzymają się bardzo mocno. Są jeszcze jakieś inne sposoby/narzędzia, żeby to lepiej zrobić? Płytka wygląda jak nowa tylko do momentu odparowania alkoholu.

Pozdrawiam 😉

39 minut temu, mikepatch napisał:

Są jeszcze jakieś inne sposoby/narzędzia, żeby to lepiej zrobić? Płytka wygląda jak nowa tylko do momentu odparowania alkoholu.

Normalnie robi się to w myjkach ultradźwiękowych, ale w zastosowaniach hobbystycznych często płytki wyglądają znacznie gorzej od Twojej 😉 Możesz spokojnie zostawić w obecnej wersji lub np. mocniej wyczyścić patyczkiem do uszu zanurzonym w PIA. 

• Lubię! 1
1 godzinę temu, mikepatch napisał:

A co do czyszczenia płytki – próbowałem IPA + pędzelek, ale niestety zabrudzenia po topniku od wylutowywania plecionką trzymają się bardzo mocno. Są jeszcze jakieś inne sposoby/narzędzia, żeby to lepiej zrobić? Płytka wygląda jak nowa tylko do momentu odparowania alkoholu.

Zamień pędzelek na szczoteczkę do zębów 😉 

I jak zaczniesz zarabiać na lutowaniu polecam przesiąść się na lutownicę z grotami C245 (od biedy C210 też ujdzie). Znacznie lepiej sobie radzą z elementami, które dobrze odprowadzają ciepło (np. złącza akumulatorów).

Oraz z tą techniką 😉 

• Lubię! 2
4 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Zamień pędzelek na szczoteczkę do zębów 😉 

I jak zaczniesz zarabiać na lutowaniu polecam przesiąść się na lutownicę z grotami C245 (od biedy C210 też ujdzie). Znacznie lepiej sobie radzą z elementami, które dobrze odprowadzają ciepło (np. złącza akumulatorów).

Oraz z tą techniką 😉 

Patyczek higieniczny, oraz szczoteczka też wjechała i dopiero papier toaletowy troszkę to wyczyścił (oczywiście poza wąskimi zakamarkami).

Fajnie by było dorobić sobie w taki sposób, ale raczej to jest daleka droga dla mnie 😄. Ja to bardziej IT od strony software.

Mam jakiś skromny zestawik grotów, w którym jest też taki śrubokręt płaski, ale na razie ćwiczę na grocie dołączonym do stacji :).

• Lubię! 1
11 minut temu, mikepatch napisał:

Ja to bardziej IT od strony software.

Lead / Architekt pozdrawia 😄 

12 minut temu, mikepatch napisał:

Patyczek higieniczny, oraz szczoteczka też wjechała i dopiero papier toaletowy troszkę to wyczyścił (oczywiście poza wąskimi zakamarkami).

Jak szczoteczka nie zdaje egzaminu to bym sprawdził czy to na pewno IPA 😄 (a przynajmniej jakie ma stężenie, osobiście używam 99%, ale 60 też powinno zdać egzamin).

• Lubię! 1
1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

Lead / Architekt pozdrawia 😄 

Jak szczoteczka nie zdaje egzaminu to bym sprawdził czy to na pewno IPA 😄 (a przynajmniej jakie ma stężenie, osobiście używam 99%, ale 60 też powinno zdać egzamin).

Oo. Po Twoich językach przypuszczam, że .NET? 

Korzystam z tych dwóch produktów jeśli chodzi o IPA, ale szczerze mówiąc nie wiem jakie mają stężenie 😅.

IMG_7495.jpg

22 minuty temu, mikepatch napisał:

Korzystam z tych dwóch produktów jeśli chodzi o IPA, ale szczerze mówiąc nie wiem jakie mają stężenie 😅.

Ten po prawej o ile mnie pamięć nie myli 65%, ten po lewej powinien mieć min. 95, ale z oznaczeniami różnie bywa.

22 minuty temu, mikepatch napisał:

Oo. Po Twoich językach przypuszczam, że .NET? 

Można tak powiedzieć... GameDev / Unity3D

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...