Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #9 - czujnik przeszkód, sterownik serwa

Komentator

Pomocna odpowiedź

@pt12lol przepraszam, gdzieś mi umknęło. Na bazę podajesz napiecie zbliżone do zasilania z wyjścia komparatora. Wtedy na emiterze będzie napięcie mniejsze o około 0,6V. Z tego możesz wyliczyć jaki będzie płynął prąd. Więc jeżeli jest tam mniejsze napięcie to najpewniej okres i wypełnienie jakoś się zmieni. Tylko jak tranzystor jest zatkany to efekt nie będzie zamierzony, bo część układu wisi w powietrzu i prąd nie płynie. Spróbuj dać jeszcze równolegle do tranzystora rezystor i daj znać jak działa taki układ.

@Gieneq sukces! Dzięki za podpowiedzi! 😄 załączam filmik prezentujący układ.

To co mi się nie podoba, to fakt, że ten serwo ma lekkiego parkinsona. Nie wiesz może dlaczego tak się dzieje i jak można temu zaradzić?

Jeśli chodzi o zmiany jakich musiałem dokonać:
1. w układzie, który ostatnio uploadnąłem pomylił mi się tranzystor, chodziło mi oczywiście o BC556, ten z polaryzacją PNP, bo aktywowany jest prądem z potencjałem ujemnym
2. dorzuciłem dwa potencjometry: równoległy oraz szeregowy względem tranzystora - w ten sposób mogłem dopasować oporem położenie ramienia serwo zarówno jednego jak i drugiego stanu docelowego.

serwo_komparator.mp4.gz

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@miro88 witam, niestety nie masz zarejestrowanego zestawu do tego kursu, więc nie wiem czy użyte przez Ciebie elementy są na pewno poprawne. W każdym razie, aby czujnik działał dioda musi być skierowana w stronę przeszkody, a nie do góry - zobacz jak wygląda to na zdjęciach z kursu 🙂

Potwierdzam, dioda musi być wychylona mocniej w kierunku pól masy i zasilania na płytce stykowej. Jak zrobiłem z niewielkim wychyleniem to odbierało tylko bliskie przedmioty a jak poprawnie to zasięg czujnika przeszkód dużo większy. Udało mnie się poprawnie zbudować ten układ. 

• Lubię! 1

Ten układ również jest oparty na NE555, lecz jego typowa aplikacja została poddana modyfikacjom. W typowej konfiguracji astabilnej za czas trwania stanu wysokiego odpowiada suma rezystancji R1 + R2, a za stan niski tylko R2. Podczas zmiany stanu wysokiego zmieniamy również czas stanu niskiego. Jest to pewna niedogodność w sytuacji, gdy stan niski powinien trwać zawsze tyle samo.

Witam, mam małe zastrzeżenie do tego zdania, nie wiem czy słuszne, bo dopiero sie uczę :). Mianowicie moim zdaniem zmieniając stan wysoki nie mamy wpływu na stan niski, gdyż nie zmieniamy R2. Diodę w kuładzie stosujemy tylko po to aby uzyskać odpowiednią wartość stanu wysokiego, którą dzięki diodzie ustawiamy tylko przez wartość R1. A tak w ogóle to super kurs, dzięki za wszystko i pozdrawiam.

17 godzin temu, Nergal napisał:

A tak w ogóle to super kurs, dzięki za wszystko i pozdrawiam.

Miło słyszeć, że kurs Ci się podoba 🙂

Jeśli chodzi o regulację to na wyjściu układu są tylko dwa stany - niski lub wysoki, nie ma nic pośredniego. Dlatego zmiana czasu trwania stanu wysokiego automatycznie wpływa na czas trwania stanu niskiego. Dzięki tej modyfikacji układ działa poprawnie, a zmieniamy tylko czas trwania jednego ze stanów.

• Lubię! 1

@Cuby_92_ niestety na tym zdjęciu nie widać wartości wszystkich elementów, więc ciężko zweryfikować montaż, ale tak czy inaczej radziłbym od testu samej diody. Spróbuj ją zasilić bezpośrednio z baterii przez jakiś rezystor typu 360R - 1k i sprawdź przez aparat fotograficzny, czy dioda świeci.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.