Skocz do zawartości

Robot szybki jak Usain Bolt motywuje do biegania

Komentator

Pomocna odpowiedź

html_mig_img
W dobie popularności aplikacji fitness i urządzeń ubieralnych (ang. wearables), które mobilizują do wysiłku podczas ćwiczeń, Puma idzie o krok dalej. Samobieżny BeatBot ściga się z biegaczami i w ten sposób motywuje ich do bicia rekordów. Co ciekawe, jego konstrukcja i zasada działania jest zapewne dobrze znana większości czytelników Forbota. Tak, to LineFollower!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Bardzo podoba mi się ten projekt. Wreszcie jak ktoś zapyta mnie o zastosowanie LineFollowerów, to będę miał prostą odpowiedź 🙂 Zastanawiam się tylko dlaczego ten robot ma kilka czujników linii, a do tego robi coś z obrazem. Chyba, że to tylko taki dodatek "marketingowy" do filmu...

Może robią fuzję sensoryczną do outdoorowych zastosowań? Mają dwa niepewne źródła danych, a dzięki fuzji mają większe szanse na to, że robot nie zgłupieje i nie wjedzie nikomu pod nogi 😃 Nie zdziwiłbym się, gdyby jeszcze miał jakieś IMU i enkodery 😉

PS sorki za edit 😉

Nawyk, o enkoderach mówią nawet na filmie. Tak samo jak o sterowniku... Arduino, więc ta kamera coraz dziwniejsza dla mnie 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pewnie chodzi o typowy IMU, czyli akcelerometr 3DoF + żyroskop 3DoF + magnetometr 3DoF. Gdzieś nawet widziałem "IMU 10 DoF", bo miało czujnik temperatury, a już totalnym przegięciem było dla mnie reklamowanie w jakimś sklepie iNemo v2 jako "IMU 11DoF", bo miało jeszcze dodatkowo pomiar ciśnienia 😃

Chumanista, ciśnieniomierzem jest dokonywany pomiar bezwzględny ciśnienia, a następnie jest on konwertowany na wysokość przez wzór barometryczny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.