Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #5 - las rezystorów, plecionka, topnik

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Cześć, bardzo proszę o ocenę. 
ja jestem wobec siebie bardzo krytyczny i dla mnie te luty są beznadziejne, ale mają jedną zaletę - płytka działa i diody świecą 😉 

IMG_1437.png

IMG_1436.png

Edytowano przez Krzychu22
Dodanie zdjec

@Krzychu22 , podaj model lutownicy, temperaturę, rodzaj cyny, pokaż grot. Są miejsca gdzie dałeś za dużo cyny, w innych masz może problem z niską temperaturą grotu albo zbyt krótkim grzaniem. Cyna zamiast rozlać się, czasem wygląda na dolepioną. Używasz topnika?

11 godzin temu, orb777 napisał:

podaj model lutownicy, temperaturę, rodzaj cyny, pokaż grot

Brakuje jeszcze rozmiaru butów i numeru kołnierzyka.😵‍💫

Reszta uwag jest oczywiście OK

• Lubię! 1
14 godzin temu, Krzychu22 napisał:

Cześć, bardzo proszę o ocenę. 

Czy używasz stacji lutowniczej? Jeśli nie, to zainwestuj na przykład w tą lutownicę

Weź odsysacz, topnik i plecionkę i poćwicz rozlutowywanie. Rozmontuj to wszystko, a później spróbuj jeszcze raz z ołowiową cyną i nieco wyższą temperaturą lutownicy. 

• Lubię! 1
50 minut temu, jand napisał:

Brakuje jeszcze rozmiaru butów i numeru kołnierzyka.😵‍💫

Wiesz, jako amator po prostu dopytuję, żeby lepiej zrozumieć skąd może brać się problem. Przykładowo kiedyś kupiłem szpulkę chińskiej cyny znanej i cenionej marki "parę krzaczków", a to było takie śmierdząco-matowe-nietrzymające-się-grota-i-przewodu-dziadostwo, że cynel przy tym to po prostu "miodzio". Teoretycznie obie sn60pb40.

13 godzin temu, orb777 napisał:

@Krzychu22 , podaj model lutownicy, temperaturę, rodzaj cyny, pokaż grot. Są miejsca gdzie dałeś za dużo cyny, w innych masz może problem z niską temperaturą grotu albo zbyt krótkim grzaniem. Cyna zamiast rozlać się, czasem wygląda na dolepioną. Używasz topnika?

Rosfix OR60W, kolbowa. Używam ok. 400 stopni bo zauważyłem że przy innych temperaturach w zasadzie cyna się nie roztapia wcale - a i w tak „wysokich” dopiero bardzo blisko grota, a nie od pola lutowniczego. Po roztopieniu jest błyszcząca ale zaraz po odsunięciu grota - matowieje. Dodatkowo wylewa się z niej topnik, co na filmach/zdjeciach instruktażowych nie występuje. 

Cyna marki cyna. Noname. Dostałem jako część zestawu. 
Topnika datąd nie używałem. 

35 minut temu, Szern napisał:

Czy używasz stacji lutowniczej? Jeśli nie, to zainwestuj na przykład w tą lutownicę

Weź odsysacz, topnik i plecionkę i poćwicz rozlutowywanie. Rozmontuj to wszystko, a później spróbuj jeszcze raz z ołowiową cyną i nieco wyższą temperaturą lutownicy. 

Coś tanio - w kursie było polecane minimum 50W. Bydzie dobre? 

27 minut temu, Krzychu22 napisał:

Coś tanio - w kursie było polecane minimum 50W. Bydzie dobre? 

Lutuję nią od dwóch lat. Jest bezproblemowo.

• Lubię! 1
20 minut temu, Krzychu22 napisał:

Rosfix OR60W, kolbowa. Używam ok. 400 stopni bo zauważyłem że przy innych temperaturach w zasadzie cyna się nie roztapia wcale - a i w tak „wysokich” dopiero bardzo blisko grota, a nie od pola lutowniczego. Po roztopieniu jest błyszcząca ale zaraz po odsunięciu grota - matowieje. Dodatkowo wylewa się z niej topnik, co na filmach/zdjeciach instruktażowych nie występuje.

Mam starą stację zhaoxin 936dh, ale niedawno kupiłem taką lutownicę jak twoja, tyle, że "no-name" w innym kolorze. Bezimienna w porównaniu do zhaoxin potrzebuje trochę więcej czasu na rozgrzanie grotu, poza tym lutuje w zasadzie tak samo. Rozgrzewam ją szybciej ustawiając wyższą temp, a później redukuję do 315-325*C (wg prawdopodobnie przekłamanych wskazań wyświetlacza). Założyłem grot "900m-t-k" (jak na zdjęciu), ponieważ dobrze trzyma temperaturę i jest w miarę uniwersalny mimo swojego rozmiaru.

lutownica.thumb.jpg.29049b52e794a4fb7e81213d83bc4428.jpg grot-lutowniczy-900m-t-k.thumb.jpg.c3d64f2a834bf4cee221ada2f44b40a0.jpg

Może dokup cynę "cynel sn60pb40", nie ma z nią problemów (0.5 i 1 mm). Np. na zdjęciu poniżej przewody do mt3608 zlutowałem najbardziej od niechcenia, ale lut nie zmatowiał. W razie czego możesz posmarować topnikiem, chociaż nie zawsze działa (chińska cyna i tak matowiała).

cyna.thumb.jpg.8d3862efd4f3ab1b93cc778af3c00be9.jpg

• Lubię! 1

Dzięki za dobre rady. 

W takim razie najpierw zmienię cynę na bardziej pewną i pomajstruje z topikiem/różnymi temperaturami. Oraz oczywiście z plecionką i oczyszczaniem pola walki 😉 

• Lubię! 1
(edytowany)

@Krzychu22 , okazuje się, że ta lutownica ma kalibrację temperatury. Trzeba zmierzyć np. termoparą końcówkę grota, poczekać aż temp się unormuje, wcisnąć jednocześnie + i - (temp miga), podać zmierzoną temp, odczekać aż wyświetlacz przestanie migać, powtórzyć pomiar. Grot można pobielić cyną, żeby sonda lepiej przylegała. Chociaż w 900m nie jest to super precyzyjna kalibracja, ale działa i aż dziwne, że za ~3 dychy jest taka opcja.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 2
7 godzin temu, orb777 napisał:

@Krzychu22 , okazuje się, że ta lutownica ma kalibrację temperatury. Trzeba zmierzyć np. termoparą końcówkę grota, poczekać aż temp się unormuje, wcisnąć jednocześnie + i - (temp miga), podać zmierzoną temp, odczekać aż wyświetlacz przestanie migać, powtórzyć pomiar. Grot można pobielić cyną, żeby sonda lepiej przylegała. Chociaż w 900m nie jest to super precyzyjna kalibracja, ale działa i aż dziwne, że za ~3 dychy jest taka opcja.

Dzięki, przetestuję po powrocie z wakacji!

• 2 tygodnie później...

Aktualizacja z pola walki: 

Źródłem zła była cyna - prawdopodobnie bezołowiowa, zupełny no-name. Bardzo trudno się ją rozlutowywuje. Na Cynelu 60/40 luty wychodzą lśniące i gładkie - nawet na tej dość podstawowej lutownicy. 

Zdjęcia wrzucę jak wszystko rozlutuje, wyczyszczę i zlutuje ponownie. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...