Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #5 - las rezystorów, plecionka, topnik

Pomocna odpowiedź

47 minut temu, namasie napisał:

Pomocy! Zerwałem jeden z padów rezystora R18.. Co robić ?

Przylutować do innego elementu przyłączonego do ścieżki 😉 (ew. przełożyć nóżkę i kawałek kabelka przylutować od nóżki rezystora w urwanym padzie do innego pada podłączonego do ścieżki).

Jakoś tak:

20240422_131428.jpg.10ed8b40e0d7136c815a6ca5b7d095d3.thumb.jpg.040f440afd976656c294ed58cb487af0.jpg

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

Cześć wszystkim. Była dłuuuga przerwa w realizowaniu tego kursu, bo około półtorej roku. Skończyłem dziś wlutowywać wszystkie rezystory. Dlatego część znich zdążyła już trochę się utlenić. Te błyszczące to najnowsze.   

20241008_210840.jpg20241008_210903.jpg20241008_210909.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

3 godziny temu, JaboLtron napisał:

Najgorzej mnie idzie z użyciem plecionki, jakoś nie umiem chyba tego rozgrzać aby zaczęło działać....

Posmaruj topnikiem, nie żałuj, na to plecionka. Przyciśnij trochę grotem dolegającym większą powierzchnią, może być typu "nóż", czy cuś. Pójdzie. Ewentualnie zwiększ temp, chociaż wystarcza około 300*C o ile nie ma dużej powierzchni, która szybko się wychładza, wtedy trzeba nawet 400*C.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Witam 😁 W końcu można wykonać praktyczny projekt ucząc się podstaw lutowania. Przy okazji mam nadzieję że FORBOT nie zapomniał o części kursu lutowania nr 2 . Z pewnością nie tylko ja na to czekam 😀 Ale do rzeczy. Są 2 kwestie które delikatnie mnie martwią wykonując to zadanie. Z góry przepraszam jeśli już było to poruszone jednak moja ludzka natura , zmęczenie oraz nutka lenistwa mogła przeoczyć wcześniejsze odpowiedzi na forum.

1. Już się nie łudzę . Estetyki moje wykonanie nie posiada i co gorsza się tym w ogóle nie przejmuję. Chcę żeby działało. Dla lepszego wyobrażenia jaki powstał problem zrobiłem zdjęcia i dwa miejsca do ewentualnej poprawy zaznaczyłem. Na chwilę obecną polutowałem tylko rezystory 100R. Jednak w tych miejscach przez niepoprawne lutowanie połączyłem 2 RÓŻNE REZYSTORY. Czy to problem? Jeśli tak to muszę to poprawić.
  2. I tu jest druga kwestia . Ćwiczyłem z plecionką . Może poszukam coś o tym np. na Youtube ponieważ zamiast dobrze oczyścić miejsce podczas moich prób bardziej wychodziło mi niechcący przyklejanie plecionki do płytki 😶 taka sytuacja. Pozdrawiam mądrzejszych od siebie. Również nieliczną grupę równych sobie 🙃
  3. IMG_20241208_200111.thumb.jpg.5a9bd83739607c9aff3db1e1fc5a75b1.jpg

@cncctx400

1. Jeżeli połączony lut jest na tym samym polu, to nie ma problemu. Jednak u ciebie wygląda jakby było za dużo cyny + potencjalnie zwarcie z masą. Zainwestuj w odsysacz, nawet ten najprostszy za kilka zł + kawałek termokurczki w roli wymiennej końcówki, żeby nie tłukło po płytce. Resztę zbierasz plecionką.

2. Plecionkę trzeba rozgrzać, żeby zadziałała, pomaga grot przylegający większą powierzchnią i pasta lutownicza. Jeżeli masz duże pola to zachowują się jak radiator, chudy grot może mieć problem z rozgrzaniem, dlatego plecionka lepi się.

Edytowano przez orb777
ufki
  • Lubię! 1

Dziękuję za odpowiedź 👍 Odsysacz posiadam , muszę poszukać w jaki sposób ma mi pomóc termokurczka ponieważ jeszcze nie znam praktycznego zastosowania tego elementu ale wiem jak to wygląda . Jeśli chodzi o twoją odpowiedź numer 2 to uściślając rozgrzewamy plecionkę już przyłożoną do docelowego miejsca czy przed przyłożeniem? (raczej już w miejscu przeznaczenia) Jeszcze raz dziękuję. Temat zapewne prosty i banalny dla praktyków jednak wcale nie taki prosty dla kogoś kto kilka razy trzymał lutownicę w ręku 😀 W sumie lutowałem już nieraz ale miedź w instalacjach wody czy centralnego ale to trochę inna bajka

Hej, trzy rzeczy:

1. Chciałbym się pochwalić moim dziełem 😊
    zdj1.thumb.jpg.253fbccd368da2f9d75d03ba1657c186.jpgzdj2.thumb.jpg.49cc75bfee895c09624301b72376dce3.jpg

2. Dlaczego moja lutownica jest czysta na końcówce grota, a brązowa "w głąb"? Czy uszkodziłem lutownicę, czy raczej jest to normalne? Dlaczego nie da się wyczyścić tego cyną? (końcówkę da się normalnie wyczyścić)
    zdj3.thumb.jpg.8f64c985aae50c90ac4a904aa8f9319c.jpg
    Edit (edycja): Przeczytałem trochę o tym w internecie i przetarłem lutownicę gąbką dołączoną do zestawu, ale dalej zostało trochę czarnego, a nie mam metalowego czyścika.
    zdj5.thumb.jpg.29dd7d3215797dea7bea8c218d382d9b.jpg

3. Znalazłem błąd w artykule: na zdjęciu na blogu listwa DIP jest włożona odwrotnie
    zdj4.thumb.jpg.c0dc0d19e2f1e170b1fc1da5070f4f7a.jpg

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś był w stanie mi pomóc.

Pozdrawiam, @Diax170

Edytowano przez Diax170
  • Lubię! 1

31 minut temu, Diax170 napisał:

Dlaczego moja lutownica jest czysta na końcówce grota, a brązowa "w głąb"? Czy uszkodziłem lutownicę, czy raczej jest to normalne? Dlaczego nie da się wyczyścić tego cyną? (końcówkę da się normalnie wyczyścić)

Normalne. Jeżeli cyna chwyta się bez problemu końcówki grota, czyli tego miejsca, którego używasz podczas lutowania - wszystko jest w porządku. Reszta to tylko aspekt wizualny.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.