Skocz do zawartości

Roznice silnikow o mocy 250w

Apollo

Pomocna odpowiedź

Witam Państwa 😉

Mam problem z wyborem silnika o mocy 250W które występują w wersjach 24V jaki i 36V.

Jaka jest między nimi różnica? Wiem że muszę mieć inne baterie ale chodzi mi o sam silnik. Któryś z nich ma łatwiej np. rozkręcić się pod takim samym obciążeniem? Czym one się różnią?

Apollo, każdy silnik, przez który płynie mniejszy prąd ma lepiej. Tak więc skoro moce są takie same to ten na 36V jest lepszy. Nie mniej dużo zależy od przeznaczenia i dostępności elektroniki sterującej. Ta na wyższe napięcie zawsze będzie droższa, ale przy tak małej różnicy to raczej nie będzie problemem.

Tak średnio rozumiem 😋

Jeśli mam 2 zestawy:

a)Silnik 24V i baterie 1Ah

b)Silnik 36V i baterie 1Ah

Pomijamy elektronikę sterującą i montujemy je do jednakowych pojazdów które maja wystartować i jechać w linii prostej z prędkością 30km/h

Który lepiej wykorzysta baterie i zajedzie dalej?

Czy różnica będzie tylko na starcie w zużyciu baterii?

Tak prostym językiem 😅

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

a)Silnik 24V i baterie 1Ah

b)Silnik 36V i baterie 1Ah

Zakładając, że zasilasz to akumulatorami 12V to

a) potrzebujesz np 2 akumulatorów 1Ah podłączonych szeregowo

b) potrzebujesz np 3 akumulatorów 1Ah podłączonych szeregowo

Chyba jasnym jest, że w 3 szt akumulatorów jest więcej energii niż w 2sz więc ten z 3 powinien dalej zajechać

Napięcia baterii 1Ah odpowiadają silnikom, czyli odpowiednio bateria 1Ah 24V i dla drugiego pojazdu 1 Ah 36V.

Teoretycznie chodzi mi by wykazać różnice miedzy tymi silnikami o różnych napięciach.

pojemność akumulatora = prąd z niego pobierany x czas, przez jaki można go pobierać

moc = napięcie x natężenie prądu

Zatem silnik 250W 24V, akumulator 1Ah 24V

I=250W/24V=10,4A

t=1Ah/10,4A=0,096h=5,76min=5min45s

Z tym silnikiem i aku samochód będzie jechał przez około 5min (zwróć uwagę na skoki podczas rozruchu - wtedy prąd jest znacznie większy)

Silnik 250W 36V, aku 1Ah 36V

I=250W/36V=6,9A

t=1Ah/6,9A=0,144h=8,7min=8min40s

Czyli dłużej pojeździsz na zestawie drugim. Natomiast silniki jak silniki - oba mają tą samą moc, więc uciągną tyle samo 🙂

Prędkość silnika DC zwiększasz podając na niego wyższe napięcie. Możesz sterować jego prędkością podając sygnał PWM na odpowiednie wejście w mostku H, a ten mostek zwiększy napięcie na Twoim silniku.

Jeśli chcesz zmienić prędkość silnika na taką, która odbiega od katalogowych wartości znamionowych możesz zastosować przekładnię.

Mam w planach sobie przekonwertować rower na e-bike w postaci zakupu silnika 250w 24v oraz bateria 24/25.2V 28AH wychodzi na to ze czas ladowania stockowoł ladowarką wynosi 12h ale ze wzoru podanego wyżej=28ah/10.4A=2.69..= jakieś 2.3h i czy to jest mozliwe zeby taki czas osiagnac na prostej drodze tylko z manetki czy z pedalowaniem?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.