Skocz do zawartości

Kurs budowy robotów - #2 - sterownik robota, czujniki

Komentator

Pomocna odpowiedź

@AdiAdam witam na forum 🙂 Jeśli jest to problem mechaniczny z samym przełącznikiem to niestety chyba trafiła Ci się jakaś uszkodzona sztuka. Spróbuj "bardziej stanowczo" poruszać przełącznikiem. Jeśli to nie pomoże to napisz proszę na adres reklamacje@botland.com.pl, na pewno szybko uda się wymienić element na nowy. Przepraszam za problem, mam nadzieję, że dalej obejdzie się już bez takich niespodzianek!

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@modok340 tak się zastanawiałem co by to zmieniło, w sumie ciekawe rzuciłem żeby zmienić częstotliwość ale nie do końca jestem pewny efektu. Wydaje mi się, że skoki są efektem interferencji 2 przebiegów i tam gdzie są wielokrotności które nakładają się i wzmnacniają dochodzi do tych skoków. Więc przy takim rozumowaniu celem będzie ustalenie częstotliwości, która nie ma wielokrotności w częstotliwości generatora w buzzerze.

Ale mogę się mylić 🙂 

Chciałbym zamówić ten zestaw, ale zastanawiam się nad podłączeniem akumulatora Li-Pol.
Tzn, zamiast tych baterii, które pewnie zdążę wyczerpać zanim przebrnę przez trzy pierwsze lekcje...

Czy można takiego robota zasilić z pakietu Li-Pol 11.1V?
Jeżeli tak ,to w jaką pojemność się zaopatrzyć, żeby wytrzymało podobnie jak zwykłe baterie?
(ile tak mniej więcej, +/- 200 mAh) 

@enikan pierwsza sprawa to trzeba sprawdzić czy się da. Otwórz schemat shieldu: https://botland.com.pl/arduino-shield-kontrolery-silnikow-i-serw/7901-forbot-robot-shield-dla-arduino-5904422310790.html

I masz tam 3 newralgiczne miejsca.

1. Regulator napięcia dla serw: napięcie zasilania do 15V max.

image.thumb.png.8e6b8c4859455e8eabb2556a0e3edefc.png

2. Sterownik silników:

image.thumb.png.a252662457ab86063f9d3acbe6540cc8.png

z dokumentacji - napięcie zasilania do 11V max:

image.thumb.png.4905a441008e2199a7b61b30ebf7ceb4.png

3. Arduino UNO:

image.thumb.png.52f121105eb03ebf012f83806de14924.png

Więc bierzesz z tego minimum i wychodzi że potrzeba zasilania o wartości napięcia od 7 do 11V. 2 ogniwa mają około 7.2V, pewnie w praktyce będzie nawet 8V, a poniżej 7V lepiej nie schodzić. 3 Ogniwa mają już za duże napięcie. Więc 2 ogniwa.

Jaka pojemność, ja bym brał z 2-3 Ah, ale tu może niech ktoś inny się wypowie. Wydaje mi się, że do silników nie potrzeba nic lepszego, ale może jakbyś podpiął później coś innego to może się przydać większa pojemność.

• Pomogłeś! 1

Znów ta dokumentacja. Nie wiem ile jeszcze lat, zanim sie nauczę, że tam jest odpowiedź na większość zagadek. Gdyby jeszcze angielski u mnie nie kulał...

7.4V i conajmniej 2000mAh.

Dziekuję 😉

@enikan nie ma problemu, może minąć kilka lat. Jak zaczynałem na poważnie uczyć się elektroniki to jak widziałem pdf to zamykałem stronę. Teraz do wszystkiego dopisuje pdf żeby uniknąć zbędnych wyświetleń 😅 spokojnie, będzie dobrze!

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.