Skocz do zawartości

PIC vs AVR w praktyce

ElektronicznySt

Pomocna odpowiedź

Zapoznałem się z garścią informacji dostępnych w internecie na temat PIC.

Jaka jest Wasza opinia odnośnie tych mikrokontrolerów w praktyce?

W porównaniu do AVR są one delikatnie mówiąc małopopularne, ale czy są od nich dużo lepsze?? Czy warto się nimi zainteresować na dłuższą metę czy jest to raczej technologicznie "ślepa uliczka"jak choćby STM32??

technologicznie "ślepa uliczka"jak choćby STM32

Skąd taki pomysł, że STM32 to ślepa uliczka?

Choćby z powodu napięcia 3.3V , podczas gdy większość sensorów i innych dostępnych akcesoriów zasilana jest 5V.... ze "ślepą uliczką" może się trochę zagalopowałem akurat w przypadku stm32, ale generalnie chodzi mi o to czy PIC jest przyszłościowy

ElektronicznySt, ty na pewno nie jesteś trollem?

Bo prawda jest taka że 5V to raczej ślepa uliczka, znaczna część fajnych scalaków chodzi już tylko na 3.3V.

Przyszłościowe jest ogólnie ARM, teraz większość ciekawych projektów (które nie są na Arduino) powstaje właśnie na nich, zobacz chociaż takie Hackaday.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie jestem trollem Chumanista. Po rozmowie z Tobą swego czasu zakupiłem nawet sobie płytkę STM32F103C8T6, a w tym momencie czytam nawet artykuł jak ją programować przez Arduino IDE, bo ponoć można. Masz pewnie rację z tą technologią i 3.3V, tylko że problem w tym, że póki co większość sensorów i ciekawych dostępnych elementów jest jak wyżej pisałem na 5V. Wystarczy przejrzeć ebay, alle czy cokolwiek innego, żeby poczuć ten dysonans... No a wracając do tematu ma ktoś z was jakieś ciekawe doświadczenia z PIC??

To co masz na ebay, to są właśnie starocie z zeszłej ery. W zasadzie wszystkie nowe ciekawe czujniki są na 3.3V albo mniej (mam fajny czujnik odległości mierzący czas lotu fotonów na 2.8V właśnie). Po prostu stare rzeczy są tanie, bo się ich pozbywają z magazynów.

deshipu, czas lotu fotonów mówisz? Daj linka!

Ale ogólnie masz rację, tamto to układy z poprzedniej epoki, produkowane pewnie na liniach produkcyjnych wycofanych przez "poważne" firmy, w procesie technologicznym 1mm.

ElektronicznySt, popatrz sobie na nowe premiery jakiegoś TI czy innego AMS. Wszystko na 3.3V.

deshipu, czy mi się wydaje czy to ma 4ms czas próbkowania? Brzmi jak coś fajnego do sumo. A, właśnie doczytałem że zasięg 10cm. Mają coś tak do 50cm? 😃

ElektronicznySt, Zależy od elementu, ale ogólnie cena jest proporcjonalna do możliwości z tym że faktycznie nowe technologie początkowo są ciut droższe. Ale teza była że 3.3V to ślepa uliczka. Jak widać ślepą uliczką jest 5V 😉

Ale teza była że 3.3V to ślepa uliczka. Jak widać ślepą uliczką jest 5V 😉

zwracam honor 😉 tak z ciekawości jakbyście mieli wymienić swój najciekawszy projekt lub projekt, który sprawił wam najwięcej radości (z wykorzystaniem stm32) to co to było??

deshipu, czy mi się wydaje czy to ma 4ms czas próbkowania? Brzmi jak coś fajnego do sumo. A, właśnie doczytałem że zasięg 10cm. Mają coś tak do 50cm? 😃

Są czujniki lidar-owe (mierza czas przelotu fali świetlnej), mi znane i w miarę dostępne są takie jak np. ten:

https://www.sparkfun.com/products/retired/13680

do 40m zasięg, dokładnośc 2.5cm, do 500Hz.

ElektronicznySt

Według mnie również STM32 nie są żadną ślepą uliczką. Wiele osób przenosi się z AVR na rzecz STM32. Nie sa to aż drogie procesory, ich dostępność wg mnie jest znakomita a zobacz, że powstaje coraz więcej poradników chociażby tutaj na Forbocie.

• Pomogłeś! 1

STM32 na większości pinów tolerują 5V. Wiele układów zasilanych z 5V traktuje sygnały w logice 3.3V poprawnie. Więc większości przypadków nie sprawia to żadnych problemów. Troszkę gorzej jest jeśli chodzi o sygnały analogowe, trzeba by dać dzielnik na 2 rezystorach na wejściach ADC, i ew. jakiś wzmacniacz na wyjściach DAC chociaż AVRy nie maja DAC, więc tutaj migracja na nie nie rozwiąże problemu

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.