deshipu Grudzień 21, 2016 Udostępnij Grudzień 21, 2016 Generalnie nie możesz sobie ustawiać wielkości słowa całkowicie dowolnie -- masz do dyspozycji tylko to, co na konkretnym mikrokontrolerze oferuje sprzętowa implementacja. 30 bitów jest raczej egzotyczne, więc nie oczekiwałbym, że będzie łatwo. [ Dodano: 21-12-2016, 17:58 ] Nie mamy do wyboru tylko 8 i 16. Można wybrać dowolne z przedziału 4-16 i nic nie będzie trzeba ręcznie. Screen z dokumentacji:Obrazek To jeszcze zależy od tego, który STM32 dokładnie programujesz. Ponieważ kolega nie raczył zdradzić, ja wziąłem sobie dość dowolnie STMF10x. Ty wziąłeś inny. Jeszcze inny będzie mieć jeszcze inne wartości. Być może nawet się znajdzie jakiś, który będzie mieć 30, ale nie nie liczyłbym na to za bardzo. Dlatego właśnie zapytałem o cel tego bezsensownego przedsięwzięcia.
dambo Grudzień 21, 2016 Udostępnij Grudzień 21, 2016 Fakt - w F1 jest lub 8 lub 16 dla SPI, ja sprawdzałem dla M0, myślałem, że będzie najbardziej okrojony, ale jednak tak nie jest tu mój błąd - rozmawialiśmy o różnych prockach
flasher Grudzień 21, 2016 Autor tematu Udostępnij Grudzień 21, 2016 Ciekawe wnioski wyniosłem z Waszej dyskusji. Obecnie posiadam stm32f10x lecz warto też wiedzieć jak to robią inne procesory. Dziękuję.
Elvis Grudzień 22, 2016 Udostępnij Grudzień 22, 2016 flasher, masz jeszcze jedną opcję jak chodzi o wysłanie dokładnie 30 bitów - możesz SPI zrealizować programowo. To bardzo prosty protokół, więc kod to raptem kilka linijek. W celach edukacyjnych warto chociaż raz napisać.
flasher Grudzień 22, 2016 Autor tematu Udostępnij Grudzień 22, 2016 Elvis, Piszesz o bit banging? Jeśli nie to chętnie dowiem się co masz na myśli.
Elvis Grudzień 22, 2016 Udostępnij Grudzień 22, 2016 Nie, chodziło mi o zwykłe linie I/O, bez sprzętowego SPI. To fajne ćwiczenie i daje możliwość wysyłania dowolnego pakietu.
Lukaszm Grudzień 22, 2016 Udostępnij Grudzień 22, 2016 Elvis, z Wikipedii Bit banging is a technique for serial communications using software instead of dedicated hardware.
Elvis Grudzień 22, 2016 Udostępnij Grudzień 22, 2016 Ciekawe... w przypadku Cortex-ów bit-banding to raczej metoda dostępu do poszczególnych bitów rejestrów lub pamięci: http://infocenter.arm.com/help/index.jsp?topic=/com.arm.doc.ddi0337h/Behcjiic.html
deshipu Grudzień 22, 2016 Udostępnij Grudzień 22, 2016 Banging versus banding. Bit-banging może też oznaczać generowanie sygnału PWM przy pomocy DMA przez wysyłanie bajtów ze sprytnie ustawionymi bitami tworzącymi wzorki. Ale zazwyczaj oznacza po porostu programową implementację protokołów.
Lukaszm Grudzień 22, 2016 Udostępnij Grudzień 22, 2016 No w sumie nie wiedziałem, ale pytanie było o bit banging a nie bit-banding
Elvis Grudzień 22, 2016 Udostępnij Grudzień 22, 2016 Jak widać ARM namieszał trochę z nazewnictwem - typowe dla Brytyjczyków Ale przy okazji wszyscy się czegoś dowiedzieliśmy.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »