Treker (Damian Szymański) Marzec 27, 2018 Udostępnij Marzec 27, 2018 krzysiekde3, dziękuję, miło słyszeć - powodzenia w rozbudowie robota
rozrabiaka Wrzesień 2, 2019 Udostępnij Wrzesień 2, 2019 Może jako kontynuacja opisać budowę robota balansującego z możliwością sterowania zdalnego?
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 2, 2019 Udostępnij Wrzesień 2, 2019 @rozrabiaka dziękuję za sugestię To na pewno ciekawy temat, ale dość zawiły jak na kursy dla początkujących. Nie wykluczam, że takie materiały się kiedyś pojawią, ale teraz nie mam ich w najbliższych planach.
rozrabiaka Wrzesień 2, 2019 Udostępnij Wrzesień 2, 2019 2 minuty temu, Treker napisał: @rozrabiaka dziękuję za sugestię To na pewno ciekawy temat, ale dość zawiły jak na kursy dla początkujących. Nie wykluczam, że takie materiały się kiedyś pojawią, ale teraz nie mam ich w najbliższych planach. Twoje kursy świetnie się czyta. Myślę, że jako kurs dla średnio zaawansowanych powyższy temat każdy by zrozumiał. Podsunalem ten pomysł, bo sam chce zbudować takiego robota, części są. 1
kingdeimons Luty 3, 2020 Udostępnij Luty 3, 2020 Czy wspomniane artykuły dodatkowe pojawiły się na blogu? Jeśli tak to fajnie byłoby gdyby były podlinkowane. Czy może pomysł ten został całkowicie porzucony?
Treker (Damian Szymański) Luty 4, 2020 Udostępnij Luty 4, 2020 @kingdeimons niestety ostatecznie temat nie był podjęty, bo zainteresowanie było stosunkowo małe. Pracujemy teraz nad odświeżeniem kursów, gdy dojdziemy do serii o robocie to albo usuniemy te informacje, albo dopiszemy dodatkowe artykuły
Mattti87 Kwiecień 22, 2020 Udostępnij Kwiecień 22, 2020 (edytowany) Witam, chciałem na tym robocie zrobić funkcje: Pilot: 1. Strzałki sterowanie 2. Buzzer na przycisku od wyciszania tv 3. Numery od 1-0 funkcje: np 1 to lineFollower 2... itd i zastosowałem funkcje. Tylko żeby śledził linie to muszę zrobić pętle co uniemożliwia mi zatrzymanie danej funkcji. Chciałem zrobić przerwanie ale też mi nie działa z uwagi na pętle. CZY DA SIĘ TO ZROBIĆ NIE UŻYWAJĄ PĘTLI? CZY może zamiast switch case if, else if, else? Może jakaś podpowiedź pleas, więcej nie będę męczył [email protected] Edytowano Kwiecień 22, 2020 przez Mattti87
Popularny post ethanak Kwiecień 23, 2020 Popularny post Udostępnij Kwiecień 23, 2020 5 godzin temu, Mattti87 napisał: CZY DA SIĘ TO ZROBIĆ NIE UŻYWAJĄ PĘTLI? Oczywiście, nie musisz na nas krzyczeć. Poszukaj sobie, jak działa maszyna stanów (czy automat skończony). A jakich instrukcji do tego użyjesz to już najmniej ważne - szczególnie zastąpienie switch/case przez bandę ifów. 3
Treker (Damian Szymański) Kwiecień 24, 2020 Udostępnij Kwiecień 24, 2020 @Mattti87 przykład prostej maszyny stanów, o której pisze @ethanak znajdziesz np. w tym artykule: Kurs Arduino II – #5 – klawiatura, własny system alarmowy
Zorpak Maj 12, 2020 Udostępnij Maj 12, 2020 Czy przy tej konstrukcji robota będę mógł podpiąć moduł hc-05 lub nowszy z tej serii i zaprogramować sterowanie przez bluetooth?
Treker (Damian Szymański) Maj 12, 2020 Udostępnij Maj 12, 2020 @Zorpak nie planowaliśmy tego na etapie projektowania robota, ale powinno się udać
Danyeru Wrzesień 4, 2022 Udostępnij Wrzesień 4, 2022 Cytat Aktualnie pracujemy nad serią dodatków, które pozwolą urozmaicić roboty. W chwili obecnej mamy na oku kilkanaście tematów. Między innymi są to moduły do komunikacji bezprzewodowej Bluetooth oraz WiFi - za ich pomocą możliwa będzie wymiana informacji z telefonem. Cześć! Zestaw kupiłem 4 lata temu, ale dopiero ostatnio się zebrałem i poskładałem. Czy to sterowanie BT/Wi-Fi będzie omówione w kursie, czy jednak muszę sobie poszukać gdzieś indziej teorii i zaimplementować?
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 5, 2022 Udostępnij Wrzesień 5, 2022 12 godzin temu, Danyeru napisał: Zestaw kupiłem 4 lata temu, ale dopiero ostatnio się zebrałem i poskładałem. Mam nadzieję, że wszystko będzie nadal działało Ostatecznie (z wielu różnych względów) temat ten nie był dalej kontynuowany, ale sterowanie takie jest możliwe. Jestem nawet przekonany (tak na 95%), że gdzieś na forum ktoś pokazał przerobioną wersję robota, w której było sterowanie BT. Temat ten nie jest bardzo trudny, jak przejdziesz przez cały kurs to pewnie dasz radę zrealizować to samodzielnie. Takie sterowanie przez Bluetooth w praktyce nie różni się wiele od komunikacji przez UART (też wysyła się tekstowe komunikaty).
Danyeru Wrzesień 5, 2022 Udostępnij Wrzesień 5, 2022 5 godzin temu, Treker napisał: Mam nadzieję, że wszystko będzie nadal działało Zacząłem trochę od końca, bo kupiłem pełne kursy elektroniki, arduino i tego robota. Chciałem przejść po kolei, ale życie życiem i tak leżało, a że dzieciaki rosną, nalegają i są ciekawskie, to zacząłem od robota i po lekcjach z teorią i pierwszym programem testowym przeszedłem od razu od konfiguracji z wąsami do wykrywania przeszkód. Także, w tej konfiguracji wszystko działa, przy pierwszym podłączeniu nie zagadało, ale to się okazało, że fizycznie kabelek plusowy w koszyku nie do końca stykał - poprawiłem i gada. 5 godzin temu, Treker napisał: Jestem nawet przekonany (tak na 95%), że gdzieś na forum ktoś pokazał przerobioną wersję robota, w której było sterowanie BT Też mi się zdawało, że gdzieś się to przewinęło - po kilka razy przejrzałem DIY robotów i inne skończone, aż w końcu trafiłem w projektach w budowie. Także mam jakiś punkt zaczepienia do tego. A że mnie dzieciaki niejako zmobilizowały, to ponadrabiam zaległe kursy, bo pojazd musi świecić. Dwa zapytanka przy okazji: - Pobieżnie przeglądając info o modułach BT, widzę, że są 3,3 V i 5 V (z czego przy tych 5 V jest info o zasilaniu takowym, natomiast poziomy logiczne 3,3 V). Z tego co mi wpadło do głowy przy robocie, zasilanie jest 9 V na silniki i 5V na elektronikę. Czy w związku z tym, taki moduł jak np. w podlinkowanym temacie, mogę podpiąć po prostu plug'n'play, czy trzeba jeszcze coś z napięciami zadziałać? - Docelowo chcę zamienić baterie AA na jakieś akumulatorki. Myślę o ogniwach 18650 3.7 V 4 sztuki połączone szeregowo-równolegle, co da mi 7,4 V i większą pojemność. Doczytałem, że maksymalne napięcie w tym zestawieniu co mam, to 11 V, zatem 3 sztuki raczej byłby ryzykowne (11,1 V). Dobrze myślę/kombinuję? 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »