Skocz do zawartości

[Czujniki] Dalmierze firmy SHARP na przykładzie 2D120XJ100F

Pomocna odpowiedź

Aref nie jest aktywne. W programie zdefiniowałem, że jako napięcie odniesienia stosuje napięcie, którym jest zasilany kontroler, czyli 5V.

Armir procesor to ATmega8.

Ok, czyli wartość ADC maksymalne wynosi 1023 dla 5v.

Tak wiem, że wykorzystujesz 5v wewnętrzne, lecz przeczytałem, że w tym trybie pomiędzy AREF, a AGND trzeba dać 10uF

Powinno się dać kondensator dla odkłócania.W zależności jak się zadeklaruje źródło Aref należy ten pin dodatkowo podpiąć do 5V albo zostawić jeżeli ustawiło się wewnętrzne napięcie.

• Lubię! 1

Najprościej - wpisz w google ZL2AVR, pobierz pierwszy PDF który się znajdzie i popatrz jak tam jest rozwiązany problem zasilania procka..Skoro nie chce Ci się czytać tak obszernej lektury po angielsku, jak datasheet procesora 😉

• Lubię! 1

Jest potrzebny jak masz ustawione zewnętrzne Aref.

Domyślne jest wewnętrzne podciąganie do Avcc więc nie trzeba.

Agnd w atmedze 8 to 22 pin.

Więc nie trzeba.

• Lubię! 1
  • 1 rok później...

Udało się komuś podłączyć ten 2d120 i uzyskać stabilne wskazania pomiaru?

Podłączyłem czujnik, w pętli odczytuję getadc(0), wyświetlam na LCD i wyniki są od sasa do lasa.

Próbowałem dawać kondensator 100n jako filtr na linię zasilania, na linię danych, dławik 10nH na vcc i nic.

Ale, w jakim sensie pomiary są niestabilne? Charakterystyka tego czujnika jest mocno nieliniowa, więc w pewnym przedziale zmiana napięcia wynosi tylko natomiast w innym dużo więcej lub mniej.

Że charakterystyka nieliniowa to już wiem, ale chodzi mi o serię pomiarów (mówię o pomiarze ADC, bez przeliczeń) następujących po sobie przy nieruchomym czujniku i przeszkodzie ustawionej w zadanej odległości.

Chciałem sobie opracować tabelę pomiarów dla różnych odległości, a tu błędy pomiaru od 1 do 2cm. Przy zakresie pomiarowym 4-30cm jest to dość duży bład.

Chciałem jakoś uśrednić wyniki. Robiłem w pętli 100 pomiarów i liczyłem średnią. Za każdym razem średnia różniła się znacznie.

Oczekiwanie na stałą wartość Vout czujnika przy stałej odległości to chyba zbyt wiele? Nie myślę o pomiarach z dokładnością do mm - to nie suwmiarka, ale chcociaż +/- 1cm by się przydał 🙁

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...