Skocz do zawartości

Przejście z układu odniesienia lokalnego do globalnego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Borykam się z pewnym problemem od dłuższej chwili. Próbuję przeliczyć przyspieszenia zmierzone przez akcelerometr (które są mierzone w lokalnym układzie odniesienia) do globalnego układu (inaczej zwanego NED frame). Z założenia wystarczy przemnożyć macierz obrotu (lub odwrotną macierz obrotu, zależy jak kto patrzy) przez zmierzone przyspieszenia, jednak w moim przypadku mimo wielu prób, nie daje to zadowalających wyników. Stąd pytanie, czy jest jakiś inny sposób lub ew. jakiś szczegół, który pominąłem?

Z góry dziękuję za pomoc

Raczej nie ma. To znaczy oczywiście obliczenia można robić na milion sposobów, ale wszystkie sprowadzając się do tego samego. A powiedz jak uzyskujesz tę macierz przejścia między układami współrzędnych? I po czym wnioskujesz, że wyniki są niezadowalające?

Wyniki są niezadowalające ponieważ odczyty powinny być niezależne od orientacji obiektu w przestrzeni, a nie to otrzymuję.

Przy pomocy odczytów z żyroskopu oraz akcelerometru, filtrem komplementarnym wyliczam kąty roll, pitch i yaw żeby określić orientację obiektu w przestrzeni. Następnie podstawiam te kąty do macierzy, którą otrzymałem z pomnożenia macierzy obrotu wokół poszczególnych osi (generalnie wzór jest na wikipedii). Na koniec macierz razy wektor przyspieszeń zmierzonych przez akcelerometr.

Tak, wiem 🙂

Sprawa rozwiązana, musiałem mieć źle zdefiniowane kąty i wystarczyło podstawiając do macierzy roll pomnożyć razy -1. Mimo wszystko dzięki za pomoc

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...