Gieneq Wrzesień 27, 2021 Udostępnij Wrzesień 27, 2021 @FTNewbie dziękujemy za komentarz 7 godzin temu, FTNewbie napisał: Trochę poczytałem w necie, trochę tutaj po forum i na pewno nie rozumiem tego na poziomie eksperckim, ale mysle, że obecny stan mojego zrozumiena tematu jest na razie wystarczający, aby wykorzystać tranzystor Tak, do wykorzystania powinno być wystarczające to czego się nauczyłeś. Teoria tranzystorów jest dość skomplikowana i musi minąć sporo czasu, wiele pomiarów i przeczytanej teorii żebyś dobrze się w tym temacie odnalazł. Dlatego na spokojnie, wszystko przyjdzie z czasem 7 godzin temu, FTNewbie napisał: Btw. nie wiem jak u innych, ale u mnie nie łądują się komentarze pod kursami Ale właśnie jakiś napisałeś Co masz na myśli? Na blogu nie ładuje Ci komentarzy czy na forum?
FTNewbie Wrzesień 27, 2021 Udostępnij Wrzesień 27, 2021 1 godzinę temu, Gieneq napisał: Ale właśnie jakiś napisałeś Co masz na myśli? Na blogu nie ładuje Ci komentarzy czy na forum? hej, Doprecyzuje - nie ładują mi się komentarze na blogu pod kursem elektroniki I. W sumie to na każdym temacie z tego kursu. Na dole strony mam tylko informację o tym, że "ładujemy komentarze" i tak sobie może to wisieć przez długi czas. Ale teraz widzę, że to chyba problem u mnie lokalnie w sieci domowej (teraz jestem we firmie i komentarze się ładują). Poszperam u siebie i sprawdzę
Popularny post tommo1982 Marzec 8, 2022 Popularny post Udostępnij Marzec 8, 2022 Dziś odebrałem paczkę i jestem zadowolony z zakupu. To co potrzebne do nauki jest w zapakowane w torebki. Każda opisana z rysunkiem co jest w środku. Dla początkującego jak ja jest do duże ułatwienie. Lekcje są zrozumiałe. Plusem są karteczki ze ściągami i naklejki. Łatwiej jest się odnaleźć w tym wszystkim. Byłem trochę sceptyczny na początku, ale po rozpakowaniu i kilku pierwszych rozdziałach, kurs jest super. Warto było wydać te pieniążki. 3
Gieneq Marzec 9, 2022 Udostępnij Marzec 9, 2022 (edytowany) @tommo1982 witam serdecznie i dziękujemy za pozytywny komentarz motywuje to do dalsze pracy. Powodzenia w nauce, a jakby pojawiło się coś co sprawia trudności śmiało pytaj na forum. Edytowano Marzec 9, 2022 przez Gieneq 1
kamixel Maj 8, 2022 Udostępnij Maj 8, 2022 Kurs jest znakomity. Podoba mi się bardzo. Jak ten zakończę, na pewno zacznę jakiś następny. Polecił bym każdemu! (PS. Nawet 1 z mych kolegów wasz zestaw zakupił z mego polecenia heh) 1
tommo1982 Maj 22, 2022 Udostępnij Maj 22, 2022 Skończyłem pierwsze cztery rozdziały i po potencjometrach wpadłem na pomysł. Skoro można regulować napięcie potencjometrem, a w zestawie są diody, to ustawię sobie na 5V i zobaczę jak świecą. Działa! Dają radę nawet przy 6V. Przy wyższych napięciach nie widać wielkich różnic w jasności. Podłączyłem dwie diody naraz i "1" straciła znacznie na jasności a "2" świeciła prawie normalnie. Skąd taka różnica. Załączyłem taki uproszczony schemat jak diody były wpięte na płytce i gdzie podłączyłem zasilanie. Sprawdzałem też pobór prądu kręcąc potencjometrem. Przy podpiętym zasilaniu kiedy dotykałem nóżek diod, próbując zmierzyć pobór prądu, przestawały świecić. Normalne? Odbierałem im zasilanie? Miernik pokazywał większy pobór prądu niż wpinając go szeregowo (3,5mA, a szeregowo 2,1mA).
trainee Maj 22, 2022 Udostępnij Maj 22, 2022 (edytowany) @tommo1982 Radziłbym jednak dojść do działu 6, działu o diodach. Bo w tym co napisałeś jest wiele problemów. A i powtórzyć materiał o pomiarach, bo z Twojej wiadomości można wnioskować, że próbowałeś zmierzyć prąd nieprawidłowo, w sposób na dłuższą metę grożący uszkodzeniem miernika, aczkolwiek tu go ratowało istnienie potencjometru wcześniej. Bo miernik w trybie pomiaru prądu jest w dobrym przybliżeniu zwarciem. Prąd lepiej płynie tam, gdzie jest mniejszy opór. Jeżeli robisz zwarcie nad diodą, to prąd płynie przez zwarcie, nie przez diodę. I nie mierzysz wtedy w ogóle prądu płynącego przez diodę, a prąd w obwodzie, w którym tej diody w ogóle by nie było, a jedynie sam potencjometr. Edytowano Maj 22, 2022 przez trainee 1
tommo1982 Maj 24, 2022 Udostępnij Maj 24, 2022 Dnia 22.05.2022 o 21:51, trainee napisał: @tommo1982 Radziłbym jednak dojść do działu 6, działu o diodach. Bo w tym co napisałeś jest wiele problemów. A i powtórzyć materiał o pomiarach, bo z Twojej wiadomości można wnioskować, że próbowałeś zmierzyć prąd nieprawidłowo, w sposób na dłuższą metę grożący uszkodzeniem miernika, aczkolwiek tu go ratowało istnienie potencjometru wcześniej. Bo miernik w trybie pomiaru prądu jest w dobrym przybliżeniu zwarciem. Prąd lepiej płynie tam, gdzie jest mniejszy opór. Jeżeli robisz zwarcie nad diodą, to prąd płynie przez zwarcie, nie przez diodę. I nie mierzysz wtedy w ogóle prądu płynącego przez diodę, a prąd w obwodzie, w którym tej diody w ogóle by nie było, a jedynie sam potencjometr. Sprawdzam co działa. Lepiej teraz coś popsuć niż potem jak będę miał droższy sprzęt
inzlaba Wrzesień 15, 2022 Udostępnij Wrzesień 15, 2022 Wstęp obiecujący dobrą zabawę i zrozumienie dla początkujących. Z Waszym zestawem ruszam w świat elektroniki 1
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 15, 2022 Udostępnij Wrzesień 15, 2022 @inzlaba witam na Forbocie Miło słyszeć, że się podoba - powodzenia w praktycznych eksperymentach
pvo Październik 15, 2022 Udostępnij Październik 15, 2022 (edytowany) Cóż tu duzo mówić. Kurs działa skoro ja cos rozumiem i umiem powtórzyc oraz uruchomic układy podane w ćwiczeniach POLECAM WSZYSTKIM!!! Edytowano Październik 15, 2022 przez pvo 1
Treker (Damian Szymański) Październik 15, 2022 Udostępnij Październik 15, 2022 @pvo witam na forum i dziękuję za miłe słowa
Blues Listopad 1, 2022 Udostępnij Listopad 1, 2022 Za półmetkiem kursu jestem pozytywnie zaskoczony, pomimo że znaczyłem zupełnie zielony, zrozumiałem większość materiału. Nie sądziłem, że w dzisiejszych czasach można znaleźć tak dopracowany kurs, bez abonamentu lub/i (natrętnych) reklam. 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »