Skocz do zawartości

Kurs elektroniki, poziom I (podstawy) – #0 – wstęp, spis treści

Pomocna odpowiedź

@Jakub666 naprawdę ciężko podać tutaj konkretną odpowiedź, bo jednak bardzo dużo zależy od konkretnej osoby. Z jednej strony mamy tu na pewno spore grono młodych czytelników typu 12-13 lat, którzy korzystają z tych materiałów samodzielnie. Z drugiej strony na pewno jest tu sporo młodszych kursantów, którzy uczą się pod okiem kogoś starszego. Daj znać dla kogo szukasz materiałów, to może uda się podpowiedzieć coś konkretnie 🙂

• Lubię! 1

2 minuty temu, Treker napisał:

@Jakub666 naprawdę ciężko podać tutaj konkretną odpowiedź, bo jednak bardzo dużo zależy od konkretnej osoby. Z jednej strony mamy tu na pewno spore grono młodych czytelników typu 12-13 lat, którzy korzystają z tych materiałów samodzielnie. Z drugiej strony na pewno jest tu sporo młodszych kursantów, którzy uczą się pod okiem kogoś starszego. Daj znać dla kogo szukasz materiałów, to może uda się podpowiedzieć coś konkretnie 🙂

To może ktoś z użytkowników podzieli się taką wiedzą ? 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

21 minut temu, Jakub666 napisał:

To może ktoś z użytkowników podzieli się taką wiedzą ? 🙂

Z tego co wiem to 6 podstawówki pod opieką nauczyciela 😉 Może ktoś wcześniej...

• Lubię! 1

@Jakub666 w tych kursach omawiane są podstawowe elementy elektroniczne i takie było główne założenie - omówienie i poznanie elementów. W kursie wplecione jest kilka projektów (szczególnie w kursie elektroniki - poziom II). Na ten moment nie ma innej bazy dodatkowych ćwiczeń 🙂 Najwięcej osób idzie w kierunku dalszych eksperymentów np. z techniką cyfrową i Arduino - tam jest znacznie większy potencjał, aby tworzyć ciekawe projekty na podstawie podstawowych elementów.

To może ktoś z użytkowników chciał by się podzielić pomysłami na wykorzystanie elementów z tych kursów ?

Brakuje mi tego w tych zestawach, chodzi o zachęcenie dzieciaka. 

Miałem podobny zestaw ponad 25 lat temu i w książce były gotowe schematy / pomysły, aby się tym można było trochę pobawić a nie tylko nauka.

@Jakub666 dla formalności zapytam - jak rozumiem wszystkie opisane w kursie projekty typu tester pilotów, czujnik odległości, sterownik serw, przerzutnik bistabilny, multiwibirator itd. już macie za sobą?

Treker
Ta treść została wynagrodzona przez moderatora!

KrzysiekF otrzymał odznakę: "Recenzent (za ciekawą ocenę kursu)"

Świetny kurs, zrobiłem cały i zamawiam drugą część. Jest tak jak piszecie, nauka przez ćwiczenia i proste wytłumaczenie dają efekty ale i też dużo satysfakcji.

Dziękuję, że robicie takie świetne kursy!

Pozdrawiam zespół!

Treker
Ta treść została wynagrodzona przez moderatora!

TouDick otrzymał odznakę: "Recenzent (za ciekawą ocenę kursu)"

Świetny kurs!

W sam raz, aby odkurzyć sobie wiedzę ze studiów. Ciekawe przykłady i informacje. Dla mnie osobiście najtrudniejsze okazały się tranzystory i musiałem powtórzyć sobie ten dział kilka razy i poszukać jeszcze w źródłach zewnętrznych: 

Pewnie dużo z tych informacji jeszcze będzie w późniejszych kursach, ale jeśli można to zostawię tu linki, które mi osobiście pomogły lepiej zrozumieć temat. Może coś z tego jeszcze zaadaptujecie w przyszłości. Szczególnie temat stanu tranzystora i zależności między prądami i napięciami - wydają mi się czytelniej wytłumaczone w załączonych filmikach.

Świetna robota. 

Jeśli chodzi o zestawy do kursu, to załączone skrzyneczki są mało praktyczne w użyciu, chyba lepsze by było kartonowe pudełko lub plastikowe ale bez przegródek, w które i tak nie da się wpakować załączonych elementów aby były łatwo dostępne. Ew. może jakieś pudełko, w którym dzięki przegródkom każde elementy byłyby od razu dostępne bez potrzeby gmerania w woreczkach.

Ale tak czy siak, całość jak dla mnie 4,95/5 🙂

Dzięki za włożoną w to wszystko ogromną pracę!

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.