Nawyk Napisano Lipiec 27, 2009 Udostępnij Napisano Lipiec 27, 2009 Chciałbym zaprezentować konstrukcję, która nie należy do najambitniejszych 😉 Wykorzystałem w niej jednak pewne rozwiązanie, o którym pisałem kiedyś wcześniej, a którego nie spotkałem jeszcze na tym forum (choć możliwe, że gdzieś się zakamuflowało). Jest to prototyp robota edukacyjnego na zajęcia w szkole. Robot powstał w dość ekspresowym tempie - 4 godziny, włącznie z projektowaniem i wytrawianiem płytki. Płytka została zaprojektowana w eagle, wykorzystałem atmegę 8, stabilizator 78T05, dławik i kondensatory filtrujące, 3 LEDy i garść rezystorów i goldpinów. Tutaj warto powiedzieć o wspomnianym na początku rozwiązaniu - jest to sposób przerobienia serwa. Wprawne oko zauważyło zapewne brak mostka H w spisie elementów - przeróbka polegała na usunięciu mechanicznej blokady na jednej z zębatek serwa oraz na skróceniu potencjometru, obcięciu większości "główki", precyzyjnym ustawieniu go w środkowej pozycji przy pomocy multimetru a następnie zalaniu klejem na gorąco. Niestety nie dysponuję zdjęciem z zakończonej pracy, myślę jednak, że wszystko dość obrazowo opisałem; serwo po rozebraniu wygląda tak: nietrudno więc sobie wyobrazić co należało zrobić 🙂 Ten sposób modyfikacji serwa pozwala na 1) zrezygnowanie z mostka H (uproszczenie schematu), niższe koszty 2) regulowanie prędkości oraz kierunku obrotu serwa przy pomocy tylko jednego pinu procesora w stosunkowo prosty sposób. Czerwony przewód podpinamy do Vcc (w przypadku mojego serwa 4,8 - 6V), czarny do GND, a biały (w innych serwach żółty) bezpośrednio do nóżki procesora. Kod, który steruje takim serwem w bascomie wygląda mniej-więcej tak (przewód sygnałowy podpięty oczywiście do PD6) : $regfile = "m8def.dat" $crystal = 4000000 (...) Reset Portd.6 for i = 1 to 10 Pulseout Portd , 6 , 360 Waitms 20 next Czas trwania impulsu - 360 - dobrany doświadczalnie. To tyle mojego mędrkowania, poniżej garść zdjęć: Sponsorem jakości zdjęć jest Samsung D900i :/ Planowane zmiany: ➡️ wykorzystanie wyprowadzonych 5 pinów po prawej stronie robota - 3 zwykłe transoptory odbiciowe (tcrt5000); wyprowadziłem 3 kanały adc oraz zasilanie ➡️ mocowanie kół na orczyku od serwa (zamiast termogluta) ➡️ dłuższe, prostsze i estetyczniej mocowane "czułki" - już mam przygotowaną długą, sprężystą blaszkę ➡️ poprawienie kilku "bubli" na płytce. Schemat mogę zamieścić, jak tylko będę miał chwilę by go ostatecznie dopracować. @Więcej informacji na mojej stronie internetowej - EDUbot v.1 - robot edukacyjny. 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dziadek46 Lipiec 27, 2009 Udostępnij Lipiec 27, 2009 Wygląda przyzwoicie jak 4 godziny pracy, czy podzielisz się z "zielonymi" schematem i kodem?. Byłbym bardzo wdzięczny!( Pracuję nad BASCOMEM, problemy a to być może by było pomocne!). To tylko taka malutka sugestia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Lipiec 27, 2009 Udostępnij Lipiec 27, 2009 Podejrzewam, ze kodu nie ma, skoro ma to być robot edukacyjny do szkoły - uczniowie mieliby go sami programować. Swoją drogą, nawyk, gdybyś dorzucił szybszy kwarc można by pokusić się o wgranie bootloadera z arduino i współpracę z arduino ide. Naprawdę prosty jest ten "język" (w sumie to tak na prawdę C z miliardem przeróznych bibliotek). Ogólnie, mogłeś zrobić go jako platformę modułową, płytka uC z wyprowadzeniami i milion róznych czujników i innych rzeczy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Lipiec 27, 2009 Udostępnij Lipiec 27, 2009 Na dobrą sprawę to coś a'la mindstorm można by zrobić. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Nawyk Lipiec 29, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 29, 2009 czy podzielisz się z "zielonymi" schematem i kodem?. Byłbym bardzo wdzięczny!( Pracuję nad BASCOMEM, problemy a to być może by było pomocne!) ➡️ schemat ➡️ kod (przykładowy, taki najprostszy; dodałem trochę komentarzy - dla przejrzystości wrzuciłem większość akcji do funkcji) $regfile = "m8def.dat" $crystal = 4000000 'Robot edukacyjny 'PD5 - lewa dioda | PD4 - śr. dioda | PD3 - prawa dioda 'PD6 - prawe serwo | PD7 - lewe serwo 'PD0 - czujnik prawy | PB0 - czujnik lewy 'Deklaracja zmiennych: Dim I As Integer Dim Pomocnicza As Integer 'Konfiguracja portów: Config Portd.3 = Output Config Portd.4 = Output Config Portd.5 = Output Config Portd.6 = Output Config Portd.7 = Output Config Portd.0 = Input Config Portb.0 = Input 'Ustawienia początkowe stanów na portach: Reset Portd.3 Reset Portd.4 Reset Portd.5 Reset Portd.6 Reset Portd.7 'Główny program: Do If Pind.0 = 0 And Pinb.0 = 0 Then 'Jeśli żaden czujnik nie wciśnięty: Gosub Jedz_do_przodu Elseif Pind.0 = 1 And Pinb.0 = 0 Then 'Jeśli wciśnięty czujnik prawy: Gosub Cofnij Gosub Obrot_w_prawo Elseif Pind.0 = 0 And Pinb.0 = 1 Then 'Jeśli wciśnięty czujnik lewy: Gosub Cofnij Gosub Obrot_w_lewo Else 'Jeśli wciśnięte oba czujniki: Gosub Cofnij Gosub Obrot_w_prawo Gosub Obrot_w_prawo End If Loop End 'Poszczególne funkcje: Jedz_do_przodu: Set Portd.4 'Zapala diodę środkową For I = 1 To 15 Pulseout Portd , 6 , 360 Pulseout Portd , 7 , 360 Waitms 20 Next Reset Portd.4 'Gasi diodę środkową Return Cofnij: For I = 1 To 15 Pulseout Portd , 6 , 200 Pulseout Portd , 7 , 200 Waitms 20 Next Return Obrot_w_prawo: Set Portd.3 'Zapala diodę prawą For I = 1 To 15 Pulseout Portd , 6 , 200 Pulseout Portd , 7 , 360 Waitms 20 Next Reset Portd.3 'Gasi diodę prawą Return Obrot_w_lewo: Set Portd.5 'Zapala diodę lewą For I = 1 To 15 Pulseout Portd , 6 , 360 Pulseout Portd , 7 , 200 Waitms 20 Next Reset Portd.5 'Gasi diodę lewą Return Mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą, nawyk, gdybyś dorzucił szybszy kwarc można by pokusić się o wgranie bootloadera z arduino i współpracę z arduino ide. Szczerze mówiąc pierwszy raz "usłyszałem" o arduino ide po Twoim poście 🙂 Poszperałem i przedstawia się interesująco. Czy jednak C nie będzie zbyt trudny dla gimnazjalistów? Ogólnie, mogłeś zrobić go jako platformę modułową, płytka uC z wyprowadzeniami i milion róznych czujników i innych rzeczy. Zalążkiem modularności są wyprowadzone trzy kanały adc, więcej w sumie nie potrzeba 🙂 Chrabąszcz i linefollower są jak znalazł 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Lipiec 29, 2009 Udostępnij Lipiec 29, 2009 Szczerze mówiąc pierwszy raz "usłyszałem" o arduino ide po Twoim poście Poszperałem i przedstawia się interesująco. Czy jednak C nie będzie zbyt trudny dla gimnazjalistów? Czy tak, czy nie to zależy od uczniów - są tacy, co nie będą sie mogli od komputera i robota odlepić i tacy, którzy to kompletnie oleją. Na dobrą sprawę, to, jeśli to nie byłoby bez sensu z punktu widzenia technicznego, można wgrać ten bootloader i mniej ambitni biorą BASCO, a bardziej C i już. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Lipiec 29, 2009 Udostępnij Lipiec 29, 2009 To nibyC wcale nie jest trudne, wszystkie funkcje mają bardzo wymowne nazwy, i swoją drogą, sam chodzę do gimnazjum, hehe. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Lipiec 29, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 29, 2009 To ja może trochę dokładniej nakreślę sytuację...szkoła znajduje się na wsi, gdzie większość dzieci ma kontakt z komputerem jedynie w sali informatycznej.. Choć wiem, że dwóch z grupy łyknęło C, to jednak muszę się dopasować poziomem raczej do tych mniej zaawansowanych, coby ich nie zniechęcić 🙂 Chyba że faktycznie ich podzielę... No ale nie o tym miał być ten temat. W każdym razie polecam spróbować przeróbki serwa. "Natchnieniem" było serwo wykorzystane w niejakim BoeBot, któremu miałem okazję bliżej się przyglądać na laborkach w roku akademickim. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Lipiec 29, 2009 Udostępnij Lipiec 29, 2009 A cóż to za akumulator jeszcze spytam 🙂 Naprawdę bardzo fajne kółka. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Lipiec 30, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 30, 2009 Zasilanie robota to 4 paluchy w koszyku z "klapką" i zintegrowanym przełącznikiem. Koła pochodzą z modelarskiego, są to koła do tzw. Wicherka. Koszt - 6zł/2szt. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Lipiec 30, 2009 Udostępnij Lipiec 30, 2009 A to jest pianka, czy guma? Chodzi mi o opony. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Lipiec 30, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 30, 2009 Pianka. I z przyczepnością nie ma szału, aczkolwiek robot jest dość ciężki (serwa, 4 baterie + kółko podporowe) więc się nie ślizga. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dziadek46 Lipiec 30, 2009 Udostępnij Lipiec 30, 2009 Duże dzięki, nawyk! jeśli chodzi o mnie to bardzo dużo. Stawiam Ci piwo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
olimek Sierpień 5, 2009 Udostępnij Sierpień 5, 2009 Jeśli chodzi o materiał na opony to polecam piankę neoprenową(taką z pod podkładki pod myszkę 😉) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek_96 Sierpień 16, 2009 Udostępnij Sierpień 16, 2009 To dla której klasy mają być te zajęcia? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »