Skocz do zawartości

Arduino MEGA i BLYNK, LCD odchodzi do lamusa...

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

22.PNG

zainstalowałem isof

wykonałem polecenie sudo lsof -i -n

33.PNG

gdzieś czytałem że po instalacji apache ma zablokowany dostęp poza localem... ja nic nie odblokowywałem.... 

http://www.spychalski.info/2012/12/27/nadanie-dostepu-zdalnego-serwera-mysql

Ale ja w tym pliku .cnf (wklejony w poprzednim poscie) nie mam takiej linijki jak jest opisana w linku... 

Edytowano przez SOYER

wszystko jasne - mysql słucha tylko na interfejsie lokalnym. niestety przez telefon to niespecjalnie pomogę, gdzieś w konfiguracji mysql jest linijka, która odpowiada za interfejs - ale na pamięć to nie powiem gdzie to siedzi w debianie. postaraj się znaleźć gdzieś w /etc, będzie wpis localhost albo 127.0.0.1, zmień na * (chyba) i zrestartuj mysqld.

i mała prośba: nie dawaj zrzutów ekranu tylko skopiuj to co wypisuje serwer i wrzuć w tagach code, ja niestety mam problemy ze wzrokiem i takie rysunki nie zawsze mogę odczytać 😞

• Lubię! 1
(edytowany)

pi@raspberrypi:~ $ sudo nano /etc/mysql/mariadb.conf.d/50-server.cnf
tutaj siedzi linijka: bind-address        = 127.0.0.1

wstawiamy przed nią "#" czyli #bind-address        = 127.0.0.1

zapisujemy i restartujemy mysql : sudo service mysql restart
w ten oto sposob po wielu nieudanych próbach moje ESP połączyło się z bazą danych i wysłało do niej dane:-).

Działa.

Właśnie zaktualizowałem soft mojego czujnika powietrza, wysyła dane na mój serwer...:-)

Mam już pierwsze dane w tabeli, do mojej strony dołożyłem obsługę dwóch dodatkowych czujników,  poprawiałem odrobinę css-a, przerobiłem szkic logMeteo.php na aktualne dane...

Teraz przydałby się banner wyświetlający słownie stan jakości powietrza, np. zły, tragiczny, tragicznie zły...

no i jakieś wykresy...

a i dalej nie mogę umieścić strony w home/pi/html....

10.PNG

7.PNG

Edytowano przez SOYER
7 godzin temu, SOYER napisał:

Teraz przydałby się banner wyświetlający słownie stan jakości powietrza, np. zły, tragiczny, tragicznie zły...

No to masz pole do popisu 🙂

no i jakieś wykresy...

Co powiesz na jQuery Flot?

a i dalej nie mogę umieścić strony w home/pi/html....

A na to już odpowiedziałem w innym wątku. W skrócie odpowiedź ogranicza się do SOA#1 😉

• Lubię! 1

znając Twoje poczucie humoru to SOA znaczy see on answer.......czyli gotowca nie będzie....;-)

@ethanak następny problem poniżej dwa screeny, jeden z malinki drugi lokalny z kompa, oba mają te same pliki (html, css itd)... ten ok jest z kompa...

więc czemu efekt jest różny?

1.PNG

2.PNG

(edytowany)
58 minut temu, SOYER napisał:

znając Twoje poczucie humoru to SOA znaczy see on answer.......czyli gotowca nie będzie....;-) 

Znając Twoją niechęć do Googla mogłem się domyślać że nie sprawdzisz co to znaczy... ale łap linka: SOA#1

58 minut temu, SOYER napisał:

więc czemu efekt jest różny? 

Z powodu nieoczekiwanej awarii łącza telepatycznego nie jestem w stanie połączyć się ani  z Twoją malinką ani z kompem... ale jakaś różnica musi być, apacz to apacz.

e... znaczy... domyślam się. W Windowsie dupa.html, Dupa.Html i DUPA.HTML to ten sam plik. W Linuksie nie.

Edytowano przez ethanak
(edytowany)

Dzisiaj jeszcze zmieniłem zapytanie w getData.php i pięknie strona na malince wyswietla mi aktualny stan jakości powietrza przesłany przez mój czujnik...:-)

<?php
include 'logMeteo.php';

$b = $_REQUEST['mian'];
$typ = $_REQUEST['nazwa'];

$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_pass, $db_name);

if($polaczenie->connect_errno!=0){
    die("Error: ".$polaczenie->connect_errno."Opis: ".$polaczenie->connect_error);
}
      $typ = $polaczenie->real_escape_string($typ);
      $sqlOdczyt="SELECT `${typ}` FROM `pms` order by `czas` desc limit 1";
      $odczyt=$polaczenie->query($sqlOdczyt);
      $row = $odczyt->fetch_row();
      $odczyt->close();

if ($row) {
    $result = $row[0];
     echo $result." ".$b;
    }
 else {
    echo "0 results";
}

?>

tak tera myślę, że musi być jeszcze jedna zmienna przesyłana, z której tabeli mamy pobierać....

6 minut temu, ethanak napisał:

ale jakaś różnica musi być, apacz to apacz.

e... znaczy... domyślam się. W Windowsie dupa.html, Dupa.Html i DUPA.HTML to ten sam plik. W Linuksie nie.

@ethanak ale na malince nie ma innego pliku css tylko ten jeden...  

co zauważyłem, wczoraj poprawiałem ten plik css, a na malince wygląda jak przed poprawkami, jednak kiedy na malince oglądam ten plik to oczywiście te zmiany są  wprowadzone....

Edytowano przez SOYER

Jak się to robi w aplikacji żeby nie przesyłać miliona parametrów 🙂

Zrobiliśmy (razem, prawda?) pierwszą wersję aplikacji. Co nie znaczy, że druga nie może być zupełnie inna!

Może sam na to wpadniesz... w PHP istnieją tablice asocjacyjne, czyli konstrukcje typu:

$x = array('alfa' => 'beta', 'gamma' =>'delta');

I teraz np. $x['gamma'] to 'delta'...

Ja muszę jeszcze szefowi kawałek JS-a napisać i jak coś to będziemy jechać dalej.

zmieniłem nazwę pliku style.css na ass.css :), brak reakcji, strona sie wyświetla jak wyświetlała... WTF?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...