Skocz do zawartości

LCD Philips PCF8833 - łączenie z NodeMCUv2 + pytania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Nie mam zielonego pojęcia jak połączyć stary wyświetlacz z Nokii 2600 chodzący na 3,3V (obsługa) i 5V (tylna lampa, która będzie zasilana prosto z przetwornika step-up (akumulatorek Li-Po ma 3.3v , a samo NodeMCU wymaga 5V + ekranik zużywający około 50mA)) + SPI 9bit do NodeMCUv2... próbowałem coś zrozumieć z poradnika z Instructables ale nadal nie wiem jak to mam połączyć... (+ kod projektu jest do surowej atmegi). Datasheet

Dwa pytania:

1.Czy jak podłączę np. 4V do GPIO NodeMCU jako analoga, to czy NodeMCU się nie usmaży?

Jeżeli może się usmażyć to mam kolejny problem:

5 microswitchy na 1 port - jakie rezystory użyć na 3,3v? (z rezystorami mam problem bo nie do końca ich rozumiem :/) + przykład (w miarę możliwości, o ile za dużo nie wymagam)

(pinout nodemcu jak nie chce się szukać...)

2. Chodzi o wykorzystanie jednego portu jako analog , mam 5 guzików które muszę połączyć przez 3,3v (bo takie NodeMCU ma u siebie tylko), tylko nie wiem jakie mam rezystory dobrać. Schemat przydałby się.

A co do wyświetlacza, to w bibliotece jedynie są porty do Arduino:

static const byte CS = 9; 
static const byte SCLK = 7;
static const byte SDATA = 5;

Pytałem się także na innych forach odnośnie takowego wyświetlacza, ale do NodeMCU.

Wynik jest takowy:

Signal IO index ESP8266 pin

HSPI CLK 5 GPIO14

HSPI /CS 8 GPIO15

HSPI MOSI 7 GPIO13

HSPI MISO 6 GPIO12

Musiałbym pierw dostać ten schemat odnośnie microswitchy aby sprawdzić, bo nie chcę mi się zamawiać dwa razy rzeczy potrzebnych do projektu + rezystory (zwłaszcza że z botlandu mam -7% zniżki z zestawu + zamawiam przez kuriera, bo raz, że płacę gotówką + poczta polska lubi gubić przesyłki ).

I kolejne pytanko: Co to są za porty MOSI/MISO, bo CLK to zegar, CS - chip select?

To chyba ty nam powinieneś pokazać schemat, bo nie mamy pojęcia co chcesz zrobić. ESP8266 ma analogowy pin 1V, a nie 3.3V — płytka NodeMCU ma tam dzielnik napięcia, żeby przyjmować 3.3V, ale jeśli dołączasz tam swoje rezystory, to musisz uważać i brać ten dzielnik pod uwagę.

SCLK to CLK, SDATA to MOSI, CS możesz dać na dowolnym pinie, tradycyjnie używa się GPIO15.

• Pomogłeś! 1

Widzę, że trochę namieszałem, bo chodziło mi o podłączenie do jakiegoś portu GPIO, a zasilanie miało być wzięte z 3.3V (no i przez brak wiedzy jak działa dzielnik napięcia, bo był przykład z takowym + microswitch)

Wszystko praktycznie mamy wyjaśnione prócz akumulatorka Li-Pol, bo akurat wziąłem 950mAh S1 i może nie wystarczyć (jak sam ekranik 50mA zużywa + step-up z 3,3 do 5v, bo tyle esp8266 wymaga + samo esp8266). Jeżeli będzie bardzo szybko się zużywał musiałbym rozważyć zakup ogniwa 18650 (tylko że po prostu nie mieści mi się w obudowę... jej średnica jest za duża, a nie mogę kupować przez Ebaya (wiadomo z jakich powodów)) albo kupno droższego akumulatorka, tylko dwu-celowego (oczywiście moduł do ładowania akumulatorka będzie zgodny z S2.. + dzielnik napięcia zamiast przetworki step-up)

A co do akumulatorka to jest to Akyga 980mAh 1S 3.7V

To zrobię dzielnik napięcia na 3,3V (z 3,7) a przetwornik step-up i tak musi być ze względu na lampkę ekranu... albo po prostu podepnę esp przez port Vin do przetwornika (sam ekranik mało zużywa, a wydajność przetwornika to max 1A około (licząc do tego konwersję ze 3,7v))

Tak patrząc teraz na pinout uświadomiłem sobie, że wystarczy pinów by połączyć 5 guzików do - i do każdego portu. Nie trzeba kombinować - starczy miejsca

Pamiętaj, że niektóre piny esp8266 muszą mieć pull-up/pull-down żeby się zabootowało w dobrym trybie.

Po co robić dzielnik napięcia, skoro na płytce nodemcu już masz regulator który robi 3.3V z 5V?

O ile pamiętam to wyświetlacz chodzi na 3.3 V, teoretycznie 5V potrzebne jest do podświetlenia. Tyle, że niektóre płytki mają w sibie jakiś paszczasty stabilizator i są przystosowane do zasilania 5V.

Logika jest w teorii 3.3V... Ale muałem egzemplarz, który po podłączeniu do ESP8266 nawet nie dygnął, a z Arduino poszedł jak strzała...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...