Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

hej, moje zainteresowania elektronika - głównie cyfrowa, jak również retrocomputing. fan Ben'a Eatera, ostatnio kupiłem kilka kitów diy z aliexpressu które mam nadzieję rozszerzą moje elektroniczne hobby także o robotykę.

zawodow programista i użytkownik linuxa

😄

• Lubię! 1

@sweet230V witam serdecznie na forum 🙂 fajnie że tu trafiłeś, powodzenia w nauce i zachęcam Cie do dalszej aktywności

13 godzin temu, sweet230V napisał:

fan Ben'a Eatera,

Kojarzę, czasem jego filmiki są tu linkowane 😉 

Cześć! Jestem Łukasz, mam 30 lat. Jestem programistą. Elektroniką zarazili mnie koledzy z pracy, postanowiłem więc nadrobić zaległości ucząc się wszystkiego od podstaw. Chciałbym połączyć aktualne umiejętności programowania ze sprzętem, może wyjdzie z tego coś fajnego ;). Pozdrawiam serdecznie społeczność.

• Lubię! 1

Witam serdecznie, rozpoczynam przygodę z elektroniką po namowie kolegi z pracy. W pracy raczej mi się to nie przyda ale uważam, że to bardzo ciekawa tematyka, która może przydać się w życiu. Traktuję to w kategoriach rozwoju osobistego i jako zajęcie relaksacyjne. Pozdrawiam

• Lubię! 1

Hey,

zawsze, gdzieś ta elektronika wokół człowieka krążyła i chciałem się w końcu organoleptycznie nauczyć korzystać, dlatego zakupiłem kurs elektroniki.  😉

Chciałbym kiedyś móc wykorzystać te umiejętności z "inteligentnym domem", albo móc kiedyś naprawić jakąś pierdołe w domu 😉

• Lubię! 2

Witam, jestem Mietek, jestem 66-letnim emerytem, a kurs podstaw elektroniki nie robię z nudów (bo jak wiecie emeryt nie ma zbyt dużo wolnego czasu;)), ale od dawna chciałem poznać bliżej zasady działania urządzeń, które nas otaczają. Na dzień dzisiejszy wiem tyle jak to się mówi kolokwialnie, że prąd kopie. 😉 Pozostałe zagadnienia w tym obszarze to dla mnie przysłowiowa terra incognita. Mam nadzieję, że dowiem się tutaj wielu interesujących rzeczy. Pozdrawiam, Mietek. 

• Lubię! 2

Witam wszystkich.

Mam na imię Robert. Mam 65 lat. Piszę  programy komuterowe od czsów komputerów 8-bitowych. Interesuje mnie praktyczne zastosowanie rozwiązań elektronicznych w różnych projektach, którymi się zajmuję.

Konkretny powód, dla którego zarejestrowałem się na tym forum, to poszukiwanie pomocy w kwestii zastosowania elektroniki w problemie przekazywania informacji o położeniu kątowym. Dawno temu stosowano do tego selsyny, lub rozwiązania mechaniczne. W przypadku mojego projektu jest to nie praktyczne. Szukam porady, jak odwzorować kątowe położenie jednego obiektu, na drugi. Dokładnie tak, jak robiły to selsyny. Przeczytałem trochę o enkoderach i myślę, że to jest jakieś rozwiązanie. Nie wiem tylko, jak zastosować je w przaktyce. A może ktoś podpowie lepsze rozwiązanie? Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Robert   

• Lubię! 1

Witam wszystkich forumowiczów, mam 40 lat, kupiłem zestaw Arduino i spróbuje się nauczyć programowania. Mam w głowie kilka projektów i spróbuje je zrobić. Nie wiem tylko czy poradzę sobie z nauka programowania. 

• Lubię! 1

@Anihilat witam na forum 🙂 Powodzenia w nauce, myślę że z czasem nabierzesz wprawy i projekt elektroniki do inteligentnego domu nie będzie tak trudny 😉 

@Mi1 witam serdecznie Mietku na naszym forum 🙂 dobrze, że szukasz sobie zajęć, elektronika jak się w nią wpadnie jest bardzo szeroką dziedziną i może stać się pasją na lata, zwłaszcza, że ta ziemia jest nie tyle niezbadana co wciąż się poszerza.

@bopsy witaj Robercie na Forbocie, dobrze że się przywitałeś 🙂 Enkoder najpewniej będziesz musiał połączyć z układem programowalnym, który zinterpretuje przebiegi na wyjściach. Najlepiej załóż osobny temat na forum to pomyślimy co dalej 😉

@juzek witaj Juzku na forum 🙂 

@karolek55 witam serdecznie na forum 🙂 z programowaniem jak z każdym językiem - początki mogą być trudne, ale jak już się podłapie zapas "słów" i "gramatykę" to już jest z górki 🙂 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...