Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć wszystkim, jestem Norbert. Właśnie przyszedł do mnie mój zestaw do nauki i powiem szczerze że jestem trochę przytłoczony masą różnych rzeczy. Będę się starać codziennie chwile posiedzieć by zgłębić troche tajemnic jaką kryje arduino. Pozdrawiam wszystkich 😀

• Lubię! 1
(edytowany)

@Norbixon Witaj Norbercie na forum 🙂 

19 minut temu, Norbixon napisał:

powiem szczerze że jestem trochę przytłoczony masą różnych rzeczy.

stopniowo się wszystko wyklaruje, zapoznasz się z nowymi pojęciami, nabierzesz wprawy i będzie już z górki 😉  Powodzenia!

Edytowano przez Gieneq
  • Pomogłeś! 1

Witam serdecznie,

Jestem zielony w temacie programowania i elektroniki, ale w pracy mam sporo styczniości z układami automatyki przemysłowej i fascynynuje mnie wykorzystanie prostych układów elektronicznych do automatyzacji procesów produkcyjnych. więc chcę się temu tematowi bliżej przyjrzeć. Liczę, że będę mógł korzystać z wiedzy kurów i forum żeby stworzyć własne układy i programy pozwalające na automatyzacje.

Miłego dnia.

Pozdrawiam

• Lubię! 2

@JacekZa witam serdecznie 🙂 Dobrze że tu trafiłeś, choć jest to forum bardziej o elektronice amatorskiej to poważne tematy też się tu przewijają więc myślę, że znajdziesz tu coś dla siebie. Życzę powodzenia w nauce 🙂 

STN32F746G-DISKOVERY z powodzeniem stosowałem w urządzeniach przemysłowych do sterowania. Tani z darmowymi programami narzędziowymi, szybki w oprogramowaniu. Język C i C++ oraz program narzędziowy do grafiki. Polecam.

@JacekZa STN32F746G-DISKOVERY z powodzeniem stosowałem w urządzeniach przemysłowych do sterowania. Tani z darmowymi programami narzędziowymi, szybki w oprogramowaniu. Język C i C++ oraz program narzędziowy do grafiki. Polecam.

Cześć!

Mam na imię Michał. Mam 42 lata. Zawodowo zajmuje się automatyką. Szukałem kursu który by wprowadził w świat elektroniki mojego  13 letniego syna.

Udało się! Zamówiłem od razu zestaw do kursu podstawowego. Dobrze się bawimy a ja sobie parę rzeczy poprzypominam..

• Lubię! 1

@gyromax witam Michale na naszym forum 🙂 Cieszę się, że podzieliłeś się z nami waszą historią i że nowe hobby przypasowało. Powodzenia w dalszych eksperymentach! 

(edytowany)

Witam serdecznie,

Karol, mam 32 lat z wykształcenia jestem biotechnologiem a pracuje w branży BHP. Niby zawsze coś mnie ciągło do elektroniki, ale prąd zawszy był dla mnie zjawiskiem całkowicie abstrakcyjnym. Dopiero po zainteresowaniu się drukiem 3D i różnymi projektami DIY na nowo zainteresowałem się elektroniką. Na kurs zdecydowałem się po tym jak mój ostatni projekt - aspirator indywidualny stopił się przez odwrotne podłączenie baterii😅 (teraz już wiem jak temu zaradzić).

Edytowano przez madkyuss
  • Lubię! 2

Witam , Mam na imie Pawel ,uczylem sie troche elektroni w wieku 10-11 lat ,okolo  32 lata temu.Wiec moj wiek sami obliczycie 🙂

ja z liczenia zawsze bylem kiepski i w szkole kamieniami rzucalem , w tamtych czasach za dzieciaka w (MDK) mlodziezowy dom kultury -na zajecia elektrotechniki przynosilo sie stare lampowe radia i szukalo 2 -3cm plytki z elektronika aby wylutowac przydatne czesci.

za wiele nie pamietam z tamtych lat poniewaz to bylo dawno.....a w zadnym kierunku elektronicznym nie udalem sie pozniej.

zawsze bylem ciekawski jesli chodzi o elektronike i w zasadzie 90% mechanicznych rzeczy naprawiam sam a jak padnie jakas czesc elektroniczna to padam na tym etapie dlatego chcialbym jeszcze ten temat ogarnac. niby na nauke nigdy nie jest za pozno....

mam nadzieje ze wiedze ktora tu osiagne bedzie przydatna w naprawach roznego domowego sprzetu

• Lubię! 2

@madkyuss witaj Karolu na Forbocie 🙂 fajnie, że wróciłeś do tego tematu. Druk 3D, elektronika i programowanie pozwalają teraz na budowę ciekawych urządzeń. Zwłaszcza jak coś powstaje można powiedzieć z niczego, a później się tego używa. 

16 godzin temu, madkyuss napisał:

mój ostatni projekt - aspirator indywidualny stopił się przez odwrotne podłączenie baterii

Zachęcam Cię do opisania tego, z ciekawości sprawdziłem w internecie jak to w ogóle działa, ale myślę że znalazłoby się trochę zainteresowanych tematem 🙂 

@PawelK1 również serdecznie witam Cię Pawle 🙂

9 godzin temu, PawelK1 napisał:

na zajecia elektrotechniki przynosilo sie stare lampowe radia i szukalo 2 -3cm plytki z elektronika aby wylutowac przydatne czesci.

Jestem zdecydowanie młodszy, ale robiłem coś podobnego - chodziłem do serwisów AGD i prosiłem o płyty z elektroniką. 0,25 m2 elektroniki to dla 16 latka była frajda w rozlutowywaniu - to była taka forma relaksującej rozrywki 🙂 

9 godzin temu, PawelK1 napisał:

mam nadzieje ze wiedze ktora tu osiagne bedzie przydatna w naprawach roznego domowego sprzetu

Niestety nie wszystko da się naprawić, miniaturyzacja sprawiła że niektóre sprzęty są już za trudne w analizie, ale te prostsze urządzenia na pewno się da. Powodzenia! 

Witam, jestem inżynierem-automatykiem i emerytowanym nauczycielem akademickim. Pomimo podeszłego wieku lubię uczyć się sam, oraz dzielić swoją wiedzą z innymi. Nadal więc pracuję w swoim zawodzie. Ofertą Botlandu i witryną forbot.pl zainteresowałem się, ponieważ coraz więcej moich studentów przy praktycznej realizacji swoich projektów zaczęło korzystać z modułów Arduino i Raspberry Pi. Postanowiłem więc sam sprawdzić jakie, dzięki aktywnie wykorzystującym internet "zapaleńcom", możliwości ma współczesna młodzież by uzupełniać praktyczną wiedzę z mikroprocesorowej techniki sterowania oraz zastosowań elektronicznych i cyfrowych elementów automatyki - na której przekazywanie w państwowym systemie kształcenia inżynierów zaczyna brakować czasu i warunków (sic!).
Pozdrawiam

mloda-stara.jpg

• Lubię! 2

Cześć wszystkim pasjonatom elektroniki i ogólnie nowych technologii :) zaczynam prawie że od zera. Prawie ponieważ z zawodu jestem Devopsem to elektronikę pamiętam tylko z czasów studenckich. Czyli dawno.. dawno temu i tylko podstawy. Zawsze miałem niedosyt z powodu elementarnych braków wiedzy w tej dziedzinie. Ok ale czas to nadrobić, więc zaczynamy :)

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...