Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Hej, hej!
Nazywam się Tomek. Dobry rocznik 78. Na co dzień zajmuję się projektowaniem wnętrz. Elektroniką i programowaniem hobbistycznie interesuję się od kiedy pamiętam. Jako maluch, zamęczałem Atari 65XE Basiciem i Logo. A potem śrubokrętem i lutownicą... To były czasy 😉 Teraz wkraczam w świat STM32L4, ale nie tak jak zwykle na hurra. Ostatnie hura skończyło się uszkodzeniem Arduino. Teraz jestem mądrzejszy i zacznę naukę z mądrzejszymi 😉 Cieszę się, że kurs poświęcony STM32L4 jest już w całości opublikowany. Działam!
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia!

• Lubię! 1

@Gieneq Jest to dość obszerny temat więc może w skrócie powiem tak, że polega ona na wynajdywaniu "wąskich gardeł" w kartach graficznych (np.: na grach 3D), wymyślanie optymalizacji zwiększających wydajność (np.: przez optymalizacje stanu lub samych kerneli asm) i w rezultacie z 40fps zrobić np.: 60. Dobrym przykładem optymalizacji jest znany z Quake 3 "fast inverse square root" - to algorytm funkcji F(x) = 1/pierwiastek(x), który działa zdecydowanie szybciej niż liczenie pierwiastka a następnie dzielenie. 

• Lubię! 1

@tomi822 witam Tomku na naszym forum 🙂 Powodzenia!

@jozman również serdecznie witam na Forbocie!

14 godzin temu, jozman napisał:

Ostatnie hura skończyło się uszkodzeniem Arduino.

To z L4 byłaby większa strata 😞 

Kurs jest dość ciężki, ale naprawdę warto go przerobić i zapoznać się dokładnie z niuansami programowania w C. Życzę dużo samozaparcia i powodzenia! 🙂 

@Genciak bardzo ciekawy przykład 🙂 Kiedyś hobbystycznie zajmowałem się pisaniem shaderów w GLSL i niektóre z operacji były opisane jako w pełni sprzętowe, zoptymalizowane, więc coś kojarzę. 1/pierwiastek domyślam się, że pojawia się przy normowaniu wektorów i nawet w jednym miejscu autor kursu, który przerabiałem wspominał, że operacja jest kosztowana i przybliżymy sobie wynik pomijając pierwiastek.

• Lubię! 1

Witam wszystkich serdecznie, już trochę latek mam, ale nie powiem, ile  🙂 , zawsze interesowała mnie robotyka, czasu było mało, żeby się zagłębić w ten temat. Teraz postanowiłem poszerzyć wiedzę, a motorem napadowym stała się maszyna, którą podarował mnie znajomy, która powinna pracowała na RaspianiePi , ale wysypał się program.  Mam nadzieję, że wspólnie ją uruchomimy.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

@Jacki witam serdecznie na naszym forum 🙂 

22 godziny temu, Jacki napisał:

maszyna, którą podarował mnie znajomy, która powinna pracowała na RaspianiePi , ale wysypał się program.

A możesz rzucisz nieco więcej światła na tę sprawę? Wiele urządzeń na Arduino czy RaspberryPi jest niezbyt praktycznych, a coś co rozwiązuje konkretny problem na pewno jest ciekawe. 🙂 

@mari83pl również serdecznie witam, powodzenia w nauce! 🙂 

Hej. Jestem Piotrek. Mam możliwość pobawienia się trochę elektroniką i wpadłem na to forum gdy szukałem informacji o programowaniu gotowych płytek PCB. Bedę się uczył  trochę. Pozdrawiam 

• Lubię! 1

Cześć,

mam na imię Marcin. Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na Forbot-a trafiłem ponieważ zawsze chciałem się dowiedzieć czegoś więcej o elektronice. Z zawodu jestem informatykiem i elektronika/robotyka zawsze mi chodziła po głowie. Na początek robię podstawy elektroniki, potem arduino i zobaczymy, mam nadzieję, że starczy zapału.

• Lubię! 2
(edytowany)

Hi,

Jestem Adam.
Zawodowo zajmuje się IT (zarządzanie infrastrukturą sieciową i komputerową firmy, w której pracuje - sieciowiec/administrator Win Server), ale od zawsze chciałem poznać tajniki elektroniki i oto jestem 🙂

Edytowano przez FTNewbie
  • Lubię! 1

@MarcinP123 witam serdecznie Marcinie na naszym forum 🙂 Powodzenia w nauce!

@FTNewbie również serdecznie witam Cię Adamie na Forbocie! Dobrze, że masz zapał do rozwoju, elektronika to naprawdę ciekawa i szeroka dziedzina także tak trzymaj 💪

@Raffi witaj Rafale na naszym forum. Dobrze, że się przywitałeś, życzę powodzenia w nauce. W razie trudności śmiało pytaj na forum 🙂 

Witam. Sławek, mam 45 lat i w końcu chce zrobić to o czym zawsze rozmyślałem i marzyłem czyli zostać elektronikiem a może kiedyś coś więcej, serdecznie witam wszystkich i pozdrawiam.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...