Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć, jestem Marcin, zainteresowałem się platformą Raspberry , ponieważ aktualnie zgłębiam tajniki programowania w języku Python i chciałbym połączyć naukę z zabawą, próbując zbudować system sterowania ogrzewaniem domu.

• Lubię! 1

Cześć wszystkim,

miło mi dołączyć do grona pasjonatów!

Jestem studentem matematyki i pracuję jako analityk danych. Chciałbym powiększyć swój warsztat i robić ciekawsze projekty, dlatego zaczynam od lutowania i elektroniki. 🙂

• Lubię! 1

Cześć wszystkim, jestem Adrian Elektromechanik.

Dostałem namiary tego Forum przypadkiem, podczas luźnej rozmowy z Kolegą. Od kilku lat obsługuję maszyny do ciężkich transportów jako serwisant. 

Dużo rzeczy naprawiam, diagnozuje dzięki latom praktyk. Lecz czuję, że mam braki. Chcę rozpocząć przygodę z Forbot od podstaw i rozwijać się jak tylko będzie to możliwe.

Pozdrawiam 😉

• Lubię! 1
(edytowany)

@wabinskim witam Marcinie na forum 🙂 Raspberry świetnie się do tego nadaje, polecam Ci sprawdzić Home Assistant, naprawdę szybko i łatwo można coś w tym zrobić.

@skublin witam serdecznie 🙂 Super! Tak trzymaj 💪

@Adriann witaj Adrianie na Forbocie, cieszymy się że trafiłeś tu, to dla nas informacja że wieść o naszej społeczności rozchodzi się tzw. "pocztą pantoflową" 🙂 Zachęcam Cię do dalszej aktywności i oczywiście życzę powodzenia w nauce!

Edytowano przez Gieneq

Cześć, mam na imię Piotr i mam 31 lat. Od kilku lat pracuje jako programista testów automatycznych (Java) a ostatnio nawet bardziej programuje backend (aplikacja do testowania). Od jakiegoś czasu zainteresowałem się elektroniką - głównie w kwestii samochodów ale niestety brakuje mi trochę wiedzy.

Programowanie i elektronika bardzo się lubią więc muszę się podszkolić z tego drugiego 😉

• Lubię! 1

@omeniq witam Piotrze na naszym forum 🙂 elektronika samochodowa to dziedzina bardzo przydatna, ale trzeba uważać żeby nie puścić czegoś z dymem 🔥 powodzenia w nauce i projektach!

@radekk1818bis witam Radku na naszym forum 🙂 fajnie że podłapałeś ciekawe hobby, sam mogę polecić elektronikę jako coś w co możesz wsiąknąć... na wiele lat.

Mam na imię Ryszard, mam 54 lata oraz syna 7 lat, który zainteresował się elektroniką. Kupiłem więc 3 podstawowe kursy i zaczynamy zabawę z synem. Sam zajmuję się wdrożeniami systemów informatycznych. Moim obecnym celem jest lepsze zrozumienie działania różnych rozwiązań elektronicznych. Obecnie bawię się trochę komputerem rospberry Pi 3plus. To dopiero początek, ale od czegoś trzeba zacząć. 

Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów. 

• Lubię! 1

@RyszardG witam Ryszardzie na naszym forum 🙂 Cieszymy się że korzystacie z kursów Forbota. Powodzenia w nauce i zachęcam do pozostania z nami dłużej.

@Matrix06 witam serdecznie 🙂 Pozwoliłem sobie przenieść wpis do tego tematu.

@sakwus dzień dobry Adasiu 🙂 fajnie, że tak szybko zaczynasz zabawę z elektroniką. Tak trzymaj!

(edytowany)

Czołem, to miejsce to fajowe kompendium wiedzy - w sam raz, aby przypomnieć i poszerzyć informacje pozyskane daaawno temu z serii książek "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" :). Szukałem rozwiązania konkretnych problemów (dobór tranzystora do prostego wyzwalacza czasowego, sterowanie wentylatorem 12V przez PWM), a wciągnęło mnie z butami 😉 i czytam po kolei (może prócz początku, bo lutowaniem "pająków" bawiłem się już w czasach szkolnych).

Budowa kursów ułatwia czytanie ich osobie borykającej się z chronicznym brakiem czasu, a więc po parę akapitów w przypadkowych momentach, jak czekając na coś albo siedząc na tronie 😉 - za to duży ➕.

Edytowano przez kretoslav
  • Lubię! 1

@kretoslav witam serdecznie 🙂 cieszymy się, że tu trafiłeś i dziękujemy za komentarz dotyczący kursów. Staramy się żeby treść była możliwie przejrzysta, tak aby każdy miał szansę czegoś się nauczyć. Powodzenia w dalszej lekturze 🙂 

Cześć.

Na imię mi Tomasz, stąpam po tej ziemi już 55 lat i z zawodu jestem kamieniarzem więc w zasadzie zielony z elektroniki. Nigdy nie myślałem że pójdę w te stronę ale w chwili słabości postanowiłem zakupić zegar nixie do samodzielnego montażu (możliwość wykonania zmyślnej obudowy, lampy+ kamień 🙂), niestety nie jest to lutowanie kabli w samochodzie czy motocyklu, więc chcąc podszkolić się w bardziej precyzyjnym lutowaniu trafiłem na Forbota i jego kurs lutowania. Idąc za ciosem zamierzam również poznać podstawy elektroniki, kto wie może wciągnie mnie głębiej. No i tyle o mnie. Pozdrawiam wszystkich zjadaczy chleba na tym zacnym forum. 👋  

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...