Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Dzień dobry,
Moje zainteresowania zaczęły się od lutowania LEDów i robię to hobbystycznie.
Kupiłam kursy elektroniki, a w planach także lutowania (by nauczyć się jak poprawnie to wykonywać, na razie 'jeżeli działa, to działa') i Arduino, by móc sobie porobić różne ciekawe rzeczy, głównie bazujące na LEDach lub matrycach ledowych do projektów.

W założeniu: od prostych układów kilku LEDów do minichoinki świątecznej lub propa do cosplayu, po ambitne projekty jak nyancat na tablicy RGB/ ew. MAX7219 dla Arduino. Może udałoby mi się zaprogramować skutecznie światełka LED wentylatorów w komputerze, podłączone są do kontrolera Arduino.

Aktualnie poza lutowaniem rezystorów i prostych LEDów(wraz z kalkulatorami rezystorów, bardzo pomocna sprawa), próbuję na symulatorze wyprodukować na razie statyczny obraz nyancata na MAX7219(symulator nie ma WS2812 i nie wiem, czy są jakieś inne programy, które miałyby takie płytki do symulacji). 
Gdy już software zostanie wyprodukowany, wracam do hardware'u, wtedy zobaczę, jaki prąd jest niezbędny, by to wszystko mogłoby działać - nie mam jeszcze wiedzy, a chciałabym ją zdobyć powolutku.

Używać chcę tylko baterii lub ewentualnie powerbanków, nie planuję absolutnie żadnego prądu z gniazdka. Nie wiem na ile jest to możliwe z Arduino i matrycami, ale im więcej się nauczę, tym bardziej zrozumiem co jest możliwe. Chciałabym się na razie nauczyć, jakie jest zużycie prądu dla układu, żebym wiedziała ile bateria wytrzyma na danej konstrukcji.

Wszystko po kolei, myślę, że dzięki kursom podniosę swoje umiejętności i otworzę się na nowe możliwości 🙂 
To tyle ode mnie, jeszcze raz dzień dobry wszystkim

Edytowano przez Karendale
  • Lubię! 1

@Adam witam na forum - mam nadzieję, że kurs będzie pomocny. Powodzenia!

@mrcombajn witam na Forbocie. Elektronika to ciekawy hobby, na pewno się wciągniesz 🚀

@Maciko witam na forum i zachęcam do stałej aktywności na Forbocie 🙂

@mercoledi witam na Forbocie!

@Haxveeq cześć Janusz, witam a Forbocie. Mam nadzieję, że nasze kursy będą ciekawą odskocznią od medycyny - powodzenia!

@MatPat witam na forum i życzę udanych eksperymentów z Arduino w praktyce!

@KacperKal cześć Kacper, witam na Forbocie - mam nadzieję, że nauka elektroniki od strony praktycznej będzie dla Ciebie ciekawa 🚀

@quezmes cześć Łukasz! Na pewno z czasem uda Ci się zrealizować Twój wymarzony projekt 🙂

@Adachu witam na forum, oby nauka lutowania poszła szybko gładko 🔥

@justme cześć Wojtek, witam na forum - w razie problemów pytaj śmiało!

@Polmisek cześć Bartosz, witam na Forbocie - elektronika to ciekawe hobby, życzę udanych eksperymentów w praktyce!

@DejlToPies cześć Paweł, witam na forum - mam nadzieję, że syn zainteresuje się elektroniką 🚀

@Tomaszek03 witam na Forbocie - miło słyszeć, że kurs wygląda dla Ciebie ciekawie. Powodzenia w nauce!

@slawek1111 cześć Sławek, witam na Forbocie i zachęcam do stałej aktywności na forum!

@Karendale witam na forum - masz konkretny plan, wszystko wygląda logicznie. Mam nadzieję, że z czasem opanujesz wszystkie niezbędne umiejętności!

@Dunlock witam na forum i zachęcam do regularnych wizyt na Forbocie 🙂

• Lubię! 2

Dzień dobry. Mam na imię Jakub, 42 lata. Tak jak kiedyś elektronika była zaawansowaną czarną magią, tak teraz widzę, że to wszystko ma sens i trzyma się kupy. Jest zestaw, są kursy, będzie dobrze.

Pozrawiam

• Lubię! 1

Cześć Wszystkim,

Mam na imię Adam. Z wykształcenia programista z zamiłowania robotyk - od niedawna 😉

Zbudowałem niedawno mojego pierwszego robota (replikę WALL-E)

Zdążyłem "zamordować" już jedną baterię przez błąd w konstrukcji i pośpiech.

Nadal się uczę.

Na tym forum liczę na wsparcie i chętnie podzielę się moimi doświadczeniami w robotyce i programowaniu.

• Lubię! 1

Witam. Mam na imię Artur i serdecznie wszystkich pozdrawiam. Po długiej przerwie z elektroniką zaczynam mieć ostatnio więcej swojego czasu 🙂 i zainteresowałem się drukiem (na potrzeby własne i znajomych). Na razie jestem w trakcie konstrukcji swojej własnej drukarenki na podstawie różnych części. Na pewno pochwalę się wynikiem 🙂

• Lubię! 1

@Thomish cześć Tomek, witam na forum. Dobry pomysł na hobby, życzę udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce 🙂

@jakub007 cześć Jakub, witam na Forbocie. Powodzenia! W razie problemów pytaj śmiało na forum 🙂 

@vulterey cześć Adam, witam na Forbocie i zachęcam do stałej aktywności na forum!

@erico cześć Artur, witam na forum. Koniecznie pochwal się później swoją drukarką 3D 🚀

(edytowany)

Witam

Jestem Piotrek, mam 22 lata. Moje hobby odkąd pamiętam to elektronika. Później pojawiło się majsterkowanie, a od ok. 4 lat także ogród, czyli uprawa warzyw i owoców.

Jako dziecko zaczynałem od rozkręcania różnych elektronicznych zabawek, których zazwyczaj już nie potrafiłem złożyć 😁.

Teraz podejmuje się różnych napraw i projektów. Naprawiłem ekspres do kawy, zasilacz, monitor, kilka laptopów i wiele innych sprzętów. Mój najnowszy projekt zrealizowany z pomocą kilku kursów forbot-a to lampa na diodach power LED do doświetlania rozsad warzyw, z której jestem bardzo zadowolony. Należę do tego typu osób która chce zrobić jakiś projekt, tworzy projekt projektu na komputerze, a w trakcie jego robienia uzupełnia i poszerza swoją wiedzę. Tak najlepiej i najefektywniej się uczę.

Z mniej elektronicznych rzeczy, zbudowałem według własnego projektu, od podstaw, domek narzędziowy na działce i wykopałem nieduże oczko wodne ok 1 m3 pojemności.

Konto założyłem ponieważ chcę zacząć zabawę z drukiem 3d i nauczyć się czegoś nowego. Potrzebuje porady co do wyboru swojej pierwszej drukarki.

Trochę się rozpisałem 🙂. Pozdrawiam wszystkich starych i nowych użytkowników forbot-a.

Edytowano przez Piotr562
  • Lubię! 1

Cześć, jestem Kuba i postanowiłem wrócić do elektronicznego majsterkowania po mniej więcej 10 latach przerwy. Obecnie jestem Web Developerem i naprawiając drobne przedmioty typu słuchawki, głośniki itp. postanowiłem zaangażować się nieco bardziej i potworzyć coś zupełnie od zera. Zestaw pierwszy właśnie został rozpakowany, więc najbliższe wieczory mam już zaplanowane. 🙂

Moim celem jest przejście przez wszystkie podstawy i zabranie się za Arduino, gdzie już mam kilka pomysłów połączenia programowania z użytkowymi urządzeniami własnego autorstwa.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...