Skocz do zawartości

Problem z serwomechanizmami

123455

Pomocna odpowiedź

Mam Arduino Uno klona CH340 i Sensor Shield v5.

Kiedy podłączam do shieldu 6 serw zaczyna piszczeć jakby chciały się przekręcić za swoj zakres. Mam też wrażenie, że Arduino zapomina programu bo kiedy podłaczyłem tylko jedno serwo i odłaczyłem USB i zasilałem z baterii 9v servo zaczyna się obracać jak chce, nie wiem czy robię błąd w kodzie czy Arduino jest uszkodzone.

Tu program którym chciałem wszystkie serwa ustawić na 100 stopni

#include <Servo.h>
Servo Servo1;
Servo Servo2;
Servo Servo3;
Servo Servo4;
Servo Servo5;
Servo Servo6;

void setup() {

Servo1.attach(3);
  Servo2.attach(5);
  Servo3.attach(6);
  Servo4.attach(9);
  Servo5.attach(10);
  Servo6.attach(11);
}
void loop ()
{
  Servo1.write(100);
  Servo2.write(100);
  Servo3.write(100);
  Servo4.write(100);
  Servo5.write(100);
  Servo6.write(100);
}

i ten który obsługuje tylko jedno serwo

#include <Servo.h>
Servo Servo1;
void setup() 
{
Servo1.attach(11);
}

void loop()
{
Servo1.write(100);
}

@123455, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

9 minut temu, 123455 napisał:

Kiedy podłączam do shieldu 6 serw zaczyna piszczeć jakby chciały się przekręcić za swoj zakres. Mam też wrażenie, że Arduino zapomina programu bo kiedy podłaczyłem tylko jedno serwo i odłaczyłem USB i zasilałem z baterii 9v servo zaczyna się obracać jak chce, nie wiem czy robię błąd w kodzie czy Arduino jest uszkodzone.

Dobra i nowa bateria 9V nada się do kilku krótkich testów jednego, małego serwa (i to bez obciążenia). Możesz zapomnieć o tym, aby zasilać 6 serw z takiej baterii lub z portu USB. Zacznij od podłączenia porządnego zasilacza do Arduino i shieldu. Najpewniej złe zasilanie jest właśnie przyczyną wszystkich Twoich problemów. Powiedz jednak jeszcze co dokładnie masz na myśli pisząc: "zaczyna się obracać jak chce". Co dokładnie się dzieje?

• Lubię! 1

Miałem na myśli to że programuje obrót serwa na 20 stopni a ono obraca się od 0 do 180 cały czas. Jeżeli podłączę do shieldu zasilanie 9v ( jest tam wejście na dodatkowe zasilanie ) i do arduino 9 v to zadziała i czy mogę tak zrobić ? 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 24.11.2018 o 00:38, 123455 napisał:

Jeżeli podłączę do shieldu zasilanie 9v ( jest tam wejście na dodatkowe zasilanie ) i do arduino 9 v to zadziała i czy mogę tak zrobić ? 

Jeśli dobrze kojarzę ten shield to nie ma on żadnego stabilizatora napięcia, więc 9V od razu spali te serwa (zakładam, że korzystasz z jakiegoś popularnego modelu). Musiałbyś do shieldu podłączyć 5V z zasilacza, aby miało to prawo zadziałać.

(edytowany)

Nie jestem pewnien czy dobrze rozumiem, przy tej Romeo BLE jeżeli pisze ze jest 14 wejść cyfrowych z czego 6 PWM to do nich normalnie mogę dać te serwomechanizmy? Lepiej kupić Pololu czy tą Romeo? I jakie zasilanie mogę do nich podpiąć ? 

Edytowano przez 123455

Dlaczego mam wrażenie, że działasz po omacku, na chybił trafił?

Arduino Uno czy jakikolwiek jego klon/odmiana standardowo może sterować 12 serwami. Tylko musisz pamiętać o tym, by ich zasilanie było osobne. Nie przez płytkę Arduino, bo ją spalisz. Czy to spotkało Twoje pierwsze Arduino? Serwa możesz podłączyć do dowolnych wjść cyfrowych, nie tylko tych z PWM. Tej płytki Romeo BLE nie znam. Ale ma na pokładzie prawie ten sam mikrokontroler co UNO, więc powinien mieć takie same możliwości sterowania serwami.

Edytowano przez Jamik

A jakie zasilanie (napięcie i prąd) jest wymagane przez 1 serwo, jakiego napięcia i prądu wymaga cały komplet tych serwomechanizmów, czy proponowany moduł udostępnia Ci takie parametry zasilania? Odpowiedz.

Edytowano przez Belferek

Pozwól, że zapytam, jaką masz wiedzę na temat elektroniki, bo to nam ułatwi rozmowę. Czy znasz podstawowe zależności natężenia, napięcia, mocy, rezystancji itp? Link do płytki, który podałeś prowadzi na stronę sklepu, na dole której są dalsze linki. Jest tam przewodnik, schemat... co jest w tym dla Ciebie niejasne?

Nie bierz moich pytań do siebie. Po prostu łatwiej mi pomóc, gdy wiem co wiesz i umiesz.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.