Skocz do zawartości

Dekodowanie pasków na "dziwnym rezystorze z Chin"

galadyk

Pomocna odpowiedź

@galadyk , witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
3 godziny temu, galadyk napisał:

Dla mnie to jeszcze magia, dalej nie potrafię odczytać rezystora, kolory to: brąz, niebieski, niebieski, fiolet, żółty na multimetrze odczyt 0,46 pomóżcie rozgryźć 🙂

Coś tu musiałeś pomylić, bo nijak Twój pomiar nie pasuje do takich pasków. Po pierwsze, powiedz co to za rezystor - skąd go masz? Na pewno posiada 5 pasków? Jest mała szansa, że posiadasz rezystor, który oznaczony jest kolorami żółty-fioltetowy-niebieski-niebieski-brązowy (czyli odwrotnie niż podałeś), co oznaczało by rezystor 476MΩ, co zgadzałoby się z Twoimi pomiarem ~0,47, ale tutaj jednostką musiałby być giga om - wątpię, że posiadasz miernik mierzący takie wartości. Jest to raczej nie realne, chyba jednak coś pomyliłeś 😉

Tak, faktycznie takiego nie ma - ale taka wartość wychodzi z oznaczeń kodowych przy 5 paskach. Czytając oznaczenie od drugiej strony dostaniem 1.66GΩ, co jest jeszcze większym bezsensem. Chyba musimy poczekać na odpowiedź od @galadyk.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 4.01.2019 o 22:54, Treker napisał:

Coś tu musiałeś pomylić, bo nijak Twój pomiar nie pasuje do takich pasków. Po pierwsze, powiedz co to za rezystor - skąd go masz? Na pewno posiada 5 pasków? Jest mała szansa, że posiadasz rezystor, który oznaczony jest kolorami żółty-fioltetowy-niebieski-niebieski-brązowy (czyli odwrotnie niż podałeś), co oznaczało by rezystor 476MΩ, co zgadzałoby się z Twoimi pomiarem ~0,47, ale tutaj jednostką musiałby być giga om - wątpię, że posiadasz miernik mierzący takie wartości. Jest to raczej nie realne, chyba jednak coś pomyliłeś 😉

20190119_110749[1].jpg

To ten sam, kolory te co pisałem wcześniej, rezystor z Chin z AliExpress 😀

Dnia 19.01.2019 o 13:18, galadyk napisał:

To ten sam, kolory te co pisałem wcześniej, rezystor z Chin z AliExpress 😀

@galadyk, dobrze, to w takim razie posty wydzielam z kursu elektroniki, aby nie robić tam zamieszania elementami, które nie są używane w kursie.

Ja niestety nie mam już pomysłu, szczególnie, że na zdjęciach widzę inne kolory (brąz, czarny, czarny, fioletowy, zielony) niż te, które Ty podajesz (brąz, niebieski, niebieski, fiolet, żółty). Może ktoś inny rozstrzygnie ten dylemat, bo mi nie pasują, ani kolory, ani pomiary - nic się tu nie zgadza. Przy okazji chyba dowód na to, że na początku nie warto sobie "utrudniać" i zamawiać w ciemno jakieś niestandardowe elementy z Chin 😉

Masz w ogóle pewność, że to jest rezystor?

Z tego co widzę na zdjęciu to w odwrotnej kolejności to (bo to raczej żółty niż złoty) żółty-fioletowy-czarny-czarny-brązowy, co daje nam 470 Ohm, więc przy ustawieniu na kilo da nam właśnie około 0,46

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.