Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, przedstawiam mój pierwszy projekt DIY opisany na Forbocie. Robota nazwałem Maxi-Brzydal, ponieważ podwozie i nadwozie na którym wykonałem robota jest wizualnie zniszczone i nie wygląda ciekawie.

Maxi w całej okazałości

Robot może być sterowany za pomocą Bluetooth i posiada funkcję omijania przeszkód, którą można włączyć i wyłączyć z poziomu aplikacji.  Robot posiada sterowanie "jak czołg", regulację prędkości,  sterowanie chwytakiem (trzema serwami), włącznik lamp i włącznik trybu omijania przeszkód. Panel sterowania zrobiłem w aplikacji Bluetooth Electronic od keuwl.  Sama aplikacja nie potrzebuję żadnych dodatkowych bibliotek i wszystko odbywa się za pomocą komend monitora szeregowego, czyli Serial.read itd.

Panel sterowania do robota

MECHANIKA i ZASILANIE:

Robot został zbudowany za starym podwoziu od jakiegoś pojazdu RC(Podwozie znalazłem w piwnicy bez baterii silników i z uszkodzoną elektroniką).  Podwozie jest bardzo fajne, ponieważ posiada pompowane, gumowe opony, które świetnie sprawują się na powierzchniach wszystkich typów.  Całość napędzają dwa silniki 12V, które są w stanie uciągnąć około 2-kilogramową konstrukcję. W przedniej części znajduję się chwytak sterowany za pomocą 3 serw TowerPro MG-995 wykonany z aluminium.  Co do zasilania zwykłe "laptopówki" nie dawały wystarczająco mocy więc wybór padł na akumulator żelowy 12V 1.3Ah pozwalający wykorzystać potencjał silników w 100%.  Taki akumulator kosztował mnie jakieś 20zł.  

image.thumb.png.b64869c99cf465b3361657a068daf5c1.png image.thumb.png.db7e3c476d2c44f16a6ca7d779bd88a7.png

ELEKTRONIKA:

Mózgiem całego robota jest klon bardzo popularnego Arduino NANO z procesorem Atmega328 na pokładzie, który w zupełności wystarcza do tego typu robota. Kod zabiera jakieś 45% pamięci. Do komunikacji z telefonem lub komputerem wykorzystałem moduł BT o nazwie XM-15 . Moduł ten ma większy zasięg od popularnych HC-05 i HC-06,  a jest tak samo łatwy w obsłudze. do sterowania silnikami posłużyłem się dwoma sterownikami VNH2SP30 osadzonymi na shildzie do Arduino UNO. Użyłem tych sterowników ponieważ silniki potrzebują aż 5A, a ten sterownik może dać 30A. Płytkę PCB wytrawiłem sam w domu rysując odpowiednie ścieżki i wyszła całkiem dobrze. Na płytce oprócz arduino, sterownika silników i modułu BT znajduję się kilka dodatkowych złączy zasilania, wyjścia do podłączenia serw oraz dość duży kondensator (chodzi o to, że przy maksymalnej mocy silników przy ruszaniu bez niego potrafiło zrestartować arduino i rozłączyć moduł BT,  teraz jest Soft Start, ale kondensator został). Na czerwonym nadwoziu zamontowane są trzy czujniki ultradźwiękowe HC-SR04 do wykrywania przeszkód, dwie lampy LED 12V i mały woltomierz do sprawdzania naładowania akumulatora. 

image.thumb.png.6e6a9e3af2c752ac66956586393f50e0.pngimage.thumb.png.fb2f9e912b999d1c1bf78025fe50949a.png

image.thumb.png.40e4f4ae65bd5e0d57a726088f5d645c.png

Jest to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość dla młodego, dopiero uczącego się, pasjonata robotyki i programowania. Liczę na konstruktywną krytykę od tych bardziej doświadczonych i wskazówki co mogę zrobić lepiej. Na wszystkie pytania postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam wszystkich czytelników, Technowsky!

• Lubię! 1

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@Technowsky, właśnie zaakceptowałem Twój opis, możesz go teraz zgłosić do akcji rabatowej umieszczając link w temacie zbiorczym. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 🙂

Naprawdę oryginalna konstrukcja masz jakiś filmik, na którym widać jak całość się porusza?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...