Skocz do zawartości

[Wrocław] Robotic Arena 2009 - wrażenia i komentarze

Pomocna odpowiedź

Taśma była jak najbardziej ok, z reszta cały tor był dobry. My już dawno zaprzestaliśmy korzystania ze ślizgów, wcześniej tez mieliśmy ślizg, teflonowy, i też narzekaliśmy na taśmę[btw na tym ślizgu wygraliśmy pierwsze w polsce wyścigi FTL], ale potem stwierdziliśmy że są lepsze i pewniejsze rozwiązania po tym jak robot zawiesił się na brzegu taśmy ślizgiem...

Usunąłem posta, bo myślałem, że chodzi ci o czarnego z filmiku, a on nie był mój. Mój był minisumo taki, który oślepł po prostu, ale jego nie ma na filmie.

Acha, no to dobrze bo mógłbyś się obrazić za zbesztanie twojego robota 🙂

Co do taśmy i zaprzestania korzystania ze ślizgu: polak mądry po szkodzie, po zawodach zorientowałem się, że ślizg nie jest dobry we wszystkich warunkach, z tym że włąśnie po zawodach. A co do toru to sam układ był dobry, wielki plus że pokazujecie elementy z których będzie zbudowany tor.

Wiem że był duży problem z taśmą klejącą, bo coraz więcej w sklepach taśmy polipropylenowej, która faktycznie hamuje ślizgi. Po długich poszukiwaniach w piątek o 23 wiem że udało się kupić dobrą taśmę w tesco. Nie była ona w żaden sposób lakierowana, ani nic z tych rzeczy. Po prostu taśma taśmie nierówna i trzeba mieć to na uwadze budując robota (sam się na tym przejechałem na poprzednich zawodach)

Na przyszły rok radzę jednak zastosować coś lepszego niż ślizgi 🙂 nawet jeśli taśma będzie ok, to czas rozwijać konstrukcje i zacząć robić pojazdy które mają co najmniej tyle kół co punktów styku z podłożem 😉

nawet jeśli taśma będzie ok, to czas rozwijać konstrukcje i zacząć robić pojazdy które mają co najmniej tyle kół co punktów styku z podłożem 😉

Święte słowa:P A duże nie trzeba do tego dokonać😋 Walkman/magnetofon do tego wystarczy:P

Cóż można rzec ... 😉

Imprezka ok.

Maniek zdał test długoterminowej pracy - pracował prawie nie przerwanie od 10:30 - 16:00.

Poźniej lekko już pijany, ale cóż można wymagać od ciągłej pracy serw. 😉

Może jedna rzecz była wg mnie nieporozumieniem... tj. głosowanie we freestylu za pomocą sms - powiem tyle... raczej nikt z gości zawodów nie głosował za pomocą sms'ów, bo bał się, że zapłaci jak za woły (brak jakiejkolwiek informacji o koszcie sms). Następnym razem proponuję jednak wrócić do klasycznej skrzynki i karteczek. Może więcej liczenia, ale większe szanse będą miały roboty z poza Politechniki. ( Jak choćby robocik moich sąsiadów z zawodów - Laserbot ).

Głosowanie za pomocą SMS jest stosowane w Wiedniu i się sprawdza. Jest znacznie wygodniejsze niż karteczki itp. Na pewno nie zrezygnujemy z tego. Inna kwestia że brakło informacji (jak zwykle) o kosztach - co w połączeniu z numerem zaczynającym się od 7 mogło skutecznie rodzić obawy - to zdecydowanie można poprawić.

Wydaje mi się że to czy robot jest z Politechniki czy nie to nie ma żadnego wpływu. Mało tego - można głosować nie będąc fizycznie na miejscu, co dodatkowo eliminuje konieczność posiadania znajomych we Wrocławiu 🙂

Co do siły nabywczej i kosztu sms'a w Wiedniu i w Polsce to bym troszkę podyskutował, ale ok. 🙂

Natomiast mam wrażenie, że głosowanie osób z poza "terenu" zawodów to zachowanie moim zdaniem raczej nie sportowe 🙂

Ale przychylam się do zdania, że powinno byś mimo wszystko więcej informacji co do kosztu sms niż dopiero koło 18:30 podczas finałów. Pewnie to poprawi wyniki.

Dla mnie te wyniki to nieporozumienie. Dlaczego tylko zwycięzcy? A ja na przykład chciałbym wiedzieć o ile poprawić czas żeby znaleźć się w okolicach finału. Na mojego maila odpowiedziano mi, że będą wyniki ogólne z zawodów (eliminacja + finały). Mam nadzieję że to z braku czasu i wkrótce pojawią się pełne wyniki.

Umieściłem na youtube'ie filmiki z występów jednego z moich robotów (druga runda fazy grupowej, ćwierćfinał, półfinał, finał).

Link do mojego kanału:

https://www.youtube.com/Amin666pl

lub poprzez wyszukiwarkę:

https://www.youtube.com/results?search_query=krecik+robotic+arena&search_type=&aq=f

(tutaj są wszystkie filmiki dostępne, wchodząc na kanał walk z fazy grupowej nie można znaleźć:/)

Robot: krecik

Kategoria: minisumo

Miejsce: I (zwycięzca!)

Pozdrawiam!

Jestem zwycięzcą kategorii Deathmatch i mam gorąca prośbę do organizatorów lub uczestników zawodów. Szukam dobrej wersji filmiku z tego pojedynku najlepiej kręconej z bezpośredniej kamery(tu ukłon w stronę organizatorów) lub z prywatnego aparatu(bezpośrednio ring ponieważ kamera która dawał obraz na rzutnik została dwa razy zasłonięta przez uczestników walki). Można się kontaktować ze mną na email [email protected] lub umieścić filmik na youtube.

Widze, że pojawiła się nazwa robota wśród zwycięzców tylko brak moich danych 🙂

Krzysztof Wołosz ZUT

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...