Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Bardzo fajny robot, gratulacje za taki wysoki wynik(najwyższy:-D), i to jest kolejny przykład że siła skupiona jest w kodzie, więc warto być dobrym programistą.Życzę kolejnych udanych konstrukcji 🙂

Super, wije się żeczywiście jak "wonsz" 😃

Może jak przeczytam całą bibliotekę książek o programowaniu to będę w połowie tak dobrym programistą jak ty/wy 🙂

Czujniki linii ułożone są w jednej linii?

Koła to jakieś rolki z drukarek, czy coś bardziej zmyślnego 😉?

Jaka mniej więcej prędkość osiąga robot?

Świetny robot, co prawda na filmiku zbyt dużo nie widać, ale widać, że działa 😉 I działa bardzo dobrze. Zadziwiająco szybka jest ta przekładnia ślimakowa na "wózku".

Treker,

wałeczki z drukarki
😉
  • Lubię! 1
Czujniki linii ułożone są w jednej linii?

Trzy środkowe czujniki w linii, dwa skrajnie przesunięte do tyłu.

Jaka mniej więcej prędkość osiąga robot?

Ciężko powiedzieć, wszystko zależy od trasy, na ostatnich zawodach delikatnie ponad 1m/s z dużym zapasem na silniku.

Elektronika banalna, a okazuje się, że najprostsze rozwiązania jak zwykle są najskuteczniejsze. Piwo dla autora za chęć dzielenia się wiedzą o - póki co - najlepszej konstrukcji w Polsce 😉

Napiszcie jaki zapas prędkości ma wasz Wonsz 🙂. Na każdych zawodach, na których byłem i ja i wy, zwróciłem uwagę, że zawsze pierwsze przejazdy macie sporo wolniejsze od przeciwników. Dopiero finały (RA'09), albo ostatni liczony przejazd macie najszybszy. Ile szybciej może pojechać wasz lfr np. w porównaniu do finału RA?

Jeśli macie to załączcie więcej zdjęć, szczególnie spodu robota.

Napiszcie jaki zapas prędkości ma wasz Wonsz 🙂. .

Co do predkosci, z silnika można wyciągąć prawie 2x tyle, jednak wtedy pojawia się problem ze sterowaniem na trudniejszych trasach.

Napiszcie jaki zapas prędkości ma wasz Wonsz 🙂. Na każdych zawodach, na których byłem i ja i wy, zwróciłem uwagę, że zawsze pierwsze przejazdy macie sporo wolniejsze od przeciwników. Dopiero finały (RA'09), albo ostatni liczony przejazd macie najszybszy.

Na każdych? 🙂 Łódź i gdańsk to przejazdy porównywalne. A jeżeli wyszło tak jak piszesz to był to czysty przypadek.

Jeżeli chodzi o RA, gdzie organizatorzy zapewnili 2 przejazdy kwalifikacyjne, nie mając możliwości testowania postanowiliśmy ograniczyć prędkość do niezbędnego minimum. A finał? Raczej nie było nic do stracenia 🙂

rozumiem, że do skręcania używacie zwykłego silnika DC, nie krokowego?

też czekam na jakieś dokładniejsze fotki spodu i mechanizmu odpowiadającego za skręcanie!

GRATULUJE robota!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...