Skocz do zawartości

Elebot - robot dla początkujących.

Pomocna odpowiedź

No to wydrukuj sobie schemat i id z nim do elektronicznego. Zaznaczaj sobie markerem/podkreślaczem elementy, które już kupiłeś. Ja tak robię przy buowaniu jakiegoś urządzenia ze schematu na płytce stykowej/uniwersalnej.

• 2 tygodnie później...

Witam, tworzę właśnie schemat płyty głównej do takiego robota, a że jestem początkujący to trochę się wzoruję na schematach dodanych w załącznikach. Mam pytanie (a właściwie 2 😉) co do schematu płyty głównej avr, a konkretnie dotyczących stabilizatora napięcia:

1. Dlaczego na wejściu stabilizatora jest +5V a na wyjściu VCC? Nie powinno być na odwrót?

2. Po między wejściem stabilizatora a GND mamy pojemność CI = 100,1 uF, a pomiędzy wyjściem a GND CO = 220,1 uF. Tymczasem w dokumentacji stabilizatora znalazłem CI = 0,33 uF, a CO = 0,1 uF. Mógłby ktoś mi wyjaśnić potrzebę użycia kondensatorów o takich pojemnościach?

Edit 1: Dzięki Jacobs. Już wszystko jasne.

Generalnie nie wiem który to schemat, a wszystkich nie chce mi się ściągać, ale...

1. To zależy tylko i wyłącznie od stosowanych oznaczeń i generalnie nie ma znaczenia. Ważne żeby na pcb było dobrze połączone.

2. W datasheecie masz pojemności przykładowe, nikt nie gwarantuje że każdy układ będzie dla nich działał. Stosuje się też czasami 4 kondensatory (2 ceramiczne i 2 elektrolity) dla lepszej filtracji napięcia. W przypadku zasilania bateryjnego i tego obwodu pojemność kondensatorów nie musi być dokładna. Możliwe że są zwiększone ze względu na skoki napięcia od silnika, etc.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Treker, mam jedno pytanie czy jak zastosuje do napędu 4x Tower Pro SG-5010 to bedą jakiś zakłócenie które by prowadziły do utraty łączności, czy wszystko jest w "rękach" anteny ? w schemacie nadajnika radia wkradł się błąd chyba, otóż przy pinie 1. procesora jest C3 i C6 i one chyba powinny być na odwrót przyłączone tzn. "+" do góry.

nadajnik.thumb.JPG.e74724b07c2c551500ff17294e843bdf.JPG

• 2 tygodnie później...

Witam, jest to mój pierwszy robocik. Po zmontowaniu robota okazało się że coś jest nie tak i nie działa, mogli byście spojrzeć i spróbować mi pomóc? Chodzi o podłączenie.

Witam, jest to mój pierwszy robocik. Po zmontowaniu robota okazało się że coś jest nie tak i nie działa, mogli byście spojrzeć i spróbować mi pomóc? Chodzi o podłączenie.

Ehh niestety nie pomogę ponieważ jest ciepło i nie pijam herbaty, w przeciwnym wypadku na pewno bym pomógł wróżąc z fusów ... może więcej szczegółów które by nam mogły pomóc, bo tak z tych zdjęć to nic sensownego nie wynika!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...