Skocz do zawartości

[Teoria] Mostek H (H-bridge) - kompendium dla robotyka

Pomocna odpowiedź

wiec pomozecie z tymi tranzystorami?? jak zapytalem w sklepie o irl540, to sie za glowe zlapal facet i nic wiecej;/ jakie moga byc inne tranzystory?? moga miec mniejsza wydajnosc pradowa

Podać kolejny symbol, wtedy znowu pójdziesz do sklepu i znowu się sprzedawca za głowę złapie?

Zapytaj go jakie ma, skoro koniecznie chcesz jemu płacić za te tranzystory.

no nie zupelnie. a gdybym tak zbudowal mostek na bipolarnych np bd139 i bd140?? tylko one maja spory prad bramki i co zrobic, zeby procka nie spalic?? moze je wysterowac przez bc548?? pomozcie!! to jedyny elektroniczny w miescie, a z netu, to wysylka wyjdzie drozej niz czesci same;/

[ Dodano: 18 Mar 09 07:47 ]

prosze o sprawdzenie kogos tego pcb. nie powinno byc bledow, ale chce, zeby ktos inny na to spojzal, to moze cos zauwazy. prosze o szybka odpowiedz

[ Dodano: 18 Mar 09 07:49 ]

aha. robilem ze schematu z tego tematu. tranzystory sa bipolarne 8x bd139 i 4x bd140

• 3 tygodnie później...

Mostki możesz kupić w postaci scalaków (patrz pierwsza strona lub porównanie scalonych H brigde) lub złożyć samemu (schemat też jest na pierwszej stronie). Nie wiem czy są kity, ale wątpię - nie byłoby sensu dla producenta, a koszt scalaków nie jest taki duży.

• 2 tygodnie później...

Jakie realnie napięcia dostają silniki przy mostku L298? Chciałbym zasilać 6V silniki z aku 7,2V i niestety niecałe 4V przekazane na silniki na L293DNE (zasilanie 6V) mnie trochę zniechęciły do tego założenia. Może jakieś inne propozycje mostków z niewielkim spadkiem napięcia?

jaki jest sposob na obliczanie mocy tranzystorow mosfet uzytych w mostku.przypuscmy,ze mamy silnik dc na 12V i 2 A w normalnej pracy a 3A w impulsie; moc pobierana przez silnik to 12*3=36W? przez tranzystory plynie 2 A,czyli tyle ile przez silnik;i jak teraz dobrac tranzystory,czy tylko aby ich prady byly wieksze od pradu w szczycie i jak najmniejsza rdc,aby spadek na nich byl jak najmniejszy czy te tranzysory musza miec moc wieksza od mocy silnika?czy moze polowa mocy na jeden tranzystor?

dzieki.

Najlepiej sobie zakupić tranzystory z Id ok dwa razy większym od planowanego ciągłego prądu. Należy również zwrócić uwagę na parametr Rds(on). Im mniejszy Rds(on) tym lepiej, ponieważ na tranzystorze wydzielą sie mniejsze ilości ciepła czyli straty 😉.

Wzór na moc czynną P=U*I a więc dla U = 12V, I=2A P=12*2=24W

Pozdrawiam

Dzieki.

Tylko,że jak przeglądam katalogi to są tranzystory na ten sam prąd np.6A ale jest spora rozbieżność mocy; ta moc jest rzędu 100W; i właśnie nie wiem czy potrzeba tranzystorów o takich dużych mocach na silnik,który podałem czyli o 36W w impulsie. co się stanie jeśli zastosuję tranzystor o mniejszej mocy np.10W o prądzie 6A ?jak wyliczyć tę krytyczną moc tranzystorów?

Mhm, ponieważ tranzystor z Ud = 50V i Id = 6A będzie miał P=300W.... 😉 no tak mniejwięcej. Dobierz sobie tranzystory na mostek z napięciem Ud tak ok 2razy większym od planowanego. I policz sobie mniejwięcej dla swoich planowanych parametrów jakie ci moce wyjdą 😉

Gdzie można dostać (w PL...) mostki SI9986 lub TC4424? Bardziej zależy mi na tym drugim ze względu na PDIP'a którego będę w stanie polutować :]

Decado, dzięki.

Przeważnie szukam po googlach, i niestety fraza "tme tc4424" nie dała wyników, więc na samo tme już nie zaglądałem.

• 2 tygodnie później...

Jestem nowym tutaj i z góry przepraszam za jakiekolwiek błędy.

Witam serdecznie drogich kolegów z forum, mam takie pytanie co myślicie o Driverze BA6418 (jest to układ pod jeden silnik). Z góry dziękuję za odpowiedź

• 3 tygodnie później...

A mam pytanie odnośnie L298. z noty katalogowej wynika, że:

Wyjścia SENS_A i B należy podłączyć do masy, żeby mostek w ogóle działał, przez bocznik, jeśli chce się mierzyć prąd płynący przez mostek, a i tak wyście trzeba podłączyć do układu mierzącego napięcie, obliczającego wartość prądu i wyłączającego ew mostek?

Dobrze myślę, czy się mylę?

Sory wyjścia SNES_A i B, pomyliłem się.

Witam

Parę uwag. Przykładowy mostek na tr. bipolarnych jest błędny. W kolektorach tr. wejściowych muszą być jakieś R ( zal. od zastosowanego Uz i β tr ). Bez nich będzie krótkie zwarcie.

Dyskusyjna jest potrzeba bocznikowania MOS-ów diodami. Wszystkie mają wewnętrznie zintegrowane diody. Dodatkowe chronienie i tak chronionych MOS-ów nie zaszkodzi ale tu trzeba przede wszystkim zadbać tłumienie szpil zakłóceń tam, gdzie powstają - bezpośrednio na pinach silnika. Najlepiej wlutowywać tam transila. Dla Uz 12V np. P6KE15.

Optymalne do mostków na większe prądy MOS-y występujące na rynku to IRF3205 / IRF4905.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...