Skocz do zawartości

Gdzie można zamówić część wedle własnego projektu?

Pomocna odpowiedź

Jeśli nie znajdę miejsca gdzie mogliby dla mnie zrobić elementy tytanowe to zainteresuję się innymi możliwościami w tym aluminium lecz na razie nie tracę nadziei.

Jak bym się później zdecydował to załatwiłbyś wykonanie z aluminium części według projektu cad?

Co do samego robota to zdradzę tyle, że będzie to sumo, nie zamierzam się spieszyć z jego produkcją planowane zakończenie budowy i programowania to maj 2011

Co do włókien węglowych i kevlaru (włókna aramidowe) mam znajomego chemika z doświadczeniem w laminowaniu włókna węglowego co do kevlaru jeszcze mam mało informacji ale znalazłem miejsce gdzie można kupić nie tylko obie tkaniny ale nawet jedną hybrydę czyli tkaninę aramidowo-węglową.

Tak firma produkuje odlewy z tytanu, na pewno będą tani jak trzeba zrobić formę dla odlewu kilku sztuk różnych detali 🙂 ... proponuję powrót do szarej rzeczywistości

czemu akurat tytan??

Turgon jesteś nastolatkiem który ma zerowe pojecie o tym co robi i pisze głupoty czy chcesz użyć ten materiał bo potrafisz udowodnić ze wykorzystasz jego właściwości?

Firm które wykonują na zamówienie gwinty, elementy wycinane z blach czy nawet koła zębate jest na pęczki i to w każdym nie koniecznie większym mieście. Wystarczy odrobina zainteresowania.

Co do materiału to uważam, że jego wybór podyktowany jest nie względami wytrzymałościowymi, tylko mitycznym poglądem na tytan... łooo zupełnie jak z Kevlarem.

Dajcie spokój ludzie 🙂

Prawdę mówiąc temat śmieszny jak ten z pancerzem.

Kup sobie klocki lego kolego bo rzuciłeś tak nie poważny temat, że głowa boli 🙂

coś na serio z praktyki, może komuś się przyda:

Wycinanie elementów:

Jeśli chodzi o metale to przy projektowaniu trzeba uwzględnić naddatek, szczególnie przy wycinaniu palnikiem! Plazma, tlen, woda wymagają raczej mniejszego naddatku, a laser najmniejszego. Jednak trzeba o nim pamiętać no i wiedzieć jakiej wielkości ma być naddatek!! Tego raczej nie uwzględnią w firmie która wycina, chyba że zlecający będzie o tym pamiętał i wyraźnie zaznaczy ta kwestię w zamówieniu.

Odlewy:

Temat o którym z miejsca zapominamy i nigdy nie poruszamy 🙂 chyba, że do dyspozycji jest duży kapitał lub w planie jest zamówienie dużej serii elementów.

Cena wynika z potrzeby optymalizacji projektu. Trzeba umieć zaprojektować element odlewany! Zatem najpewniej wysłany do firmy projekt musiałby być przez jej pracownika przerobiony. Następnie należy wykonać model odpowiednio powiększony w stosunku do produktu końcowego. Na koniec trzeba dobrać metodę wykonania formy i wykonać przy pomocy modelu formę, lub formy. Tak to w skrócie wygląda i mówiąc wprost niesie duże koszty 🙂

Kompozyty:

Coś co można samemu wykonać. Zlecanie będzie raczej drogą misją. Laminujemy albo gotowy element wzmacniając go, albo tworzymy element zbudowany z samego kompozytu.

Takie elementy wykonać możemy metodą traconego styropianu laminując model wykonany ze styropianu, a następnie wytapiając styropian rozpuszczalnikiem. Poważniejszą metodą jest wykonanie specjalnej formy (tzw. kopyta) i przy jej pomocy wykonanie elementu kompozytowego (trudna metoda, wymagająca dużej staranności i cierpliwości).

Najczęściej używa się kompozytów szklanych i węglowych. Tak wiem od razu wszyscy by się pchali w mityczny kevlar 😃 Dajcie na luz 😉

Kompozyty szklane tworzymy głównie z włókna szklanego i żywicy poliestrowej, a kompozyty węglowe z włókna węglowego i żywicy epoksydowej. Tańszy jest kompozyt szklany i biorąc pod uwagę fakt, że bez doświadczenia i wiedzy i tak nie wykorzysta się właściwości węgla, to polecam (przynajmniej na początku) nie zawracać sobie głowy innym rozwiązaniem niż szklany 🙂

Włókna można kupić w postaci mat, tkanin, lub rowingu. Maty robi się z przypadkowo rozrzuconych, sprasowanych włókien zbliżonej długości. Tkaniny jak to tkaniny są tkane, a rowing to po prostu włókna w postaci długich pasm (takie nitki 🙂 ) Cała magia polega na odpowiednim wykorzystaniu właściwości włókien. Używając matę, lub tkaninę uzyskamy zupełnie różne właściwości wytrzymałościowe. Szkoda się tu rozwodzić na ten temat. Polecam poczytać jakąś literaturę o kompozytach.

Najbardziej w temacie polecam wyłączenie komputera i wycieczkę do biblioteki 😉

Turgon rozwaliłeś mnie. Budujesz sumo z tytanu 🙂

Do sumo wystarczy utwardzana blacha aluminiowa o grubości 1-2mm, a jak jeszcze ją odpowiednio pozaginasz to jest nie do ruszenia.

Jak masz dużo kasy to zainwestuj w porządne silniki (Maxon, Dunker, Faulhaber itd.).

Teraz jeszcze sprawa co ty rozumiesz przez to że "masz kasę"? Porządny robot sumo może kosztować 10-20tys. zł.

Pierwsze primo odnośnie tego, że jestem w stanie wydać na sumo 20 000zł i więcej jeśli uznam to za stosowne.

Drugie primo to miłe, że tak młodo piszę ale ja już nastolatkiem nie jestem choć duchem wciąż mam 9 lat.

Co do kompozytów znalazłem chemika który mi w tym pomoże gdyż ma w tym temacie doświadczenie.

Co do używania tytanu to nie zamierzam się spinać i udowadniać komukolwiek, że mi to potrzebne czy w ogóle wykorzystam 1% potencjału jaki daje ten materiał JESTEM HOBBYSTĄ ja to robię dla WŁASNEJ przyjemności i za swoje pieniądze więc nie rozumiem oburzenia jednak znalazło się paru zapaleńców którzy podzielają moją pasję i podeszli do tematu poważnie jak się rozwinie sytuacja czas pokaże.

Jednak muszę wziąć pod uwagę cenne uwagi użytkownika Kocisko odnośnie odlewów itp.

i Panowie więcej optymizmu wszak trza iść do przodu a nie korzystać wiecznie z tych samych rozwiązań.

Zapeniam, że jeśli będę miał zbyt duże kłopoty z tytanem to sobie odpuszczę ale może poprostu jutro się obudzę i mi się odmieni.

To jest projekt hobbystyczny nie podpisałem żadnego kontraktu, że go w ogóle skończę choć już wydałem na tego robota z luzem 1500zł i żal by było to tak zostawić nie skończyć

Generalnie gdybyś zdradził informacje na temat gabarytów, obciążeń i warunków z jakimi robot miałby się zmagać to podejście do materiału mogłoby być inne.

Tym niemniej i tak uważam, że elementy można by było wykonać z jakiegoś stopu aluminium, lub magnezu (też drogi w cholerę ale tańszy i lżejszy od tytanu). Kasę lepiej wpakować w wyposażenie zwiększając możliwości urządzenia, niż wydać krocie na obudowę, której właściwości najpewniej uzyskałoby się tańszymi środkami.

Zajdz do firmy Kemak lub Metalik i zapytaj o obróbkę metali. Jak nie będą dysponować możliwościami to poradzą do jakiej firmy się zgłosić. Przedsiębiorstwa produkcyjne ze sobą współpracują, więc się znają. Taka forma jest najpewniejsza bo w internecie nigdy nie znajdziesz pełnej oferty i możliwości interesujących Cię przedsiębiorstw.

Ja tylko powiem, że aktualnie planowany przeze mnie sumo będzie miał obudowę z utwardzanego stopu aluminium-magnezu-cynku i krzemu.

I taka ciekawostka: robot który wygrał zawody sumo w Poznaniu w roku 2007 i 2008 miał elementy wykonane między innymi ze stopu tytanu oraz ze stali sprężynowej (czy jak to nazwać).

Tak ale wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę na czym ten projekt się skończy, a skończy się tak jak inne projekty osób w jego wieku, tylko na pomyśle podnieceniu i ekscytacji, no ale ok, jak może wydać i 20k na robota to niech wyda, kogo to obchodzi. Koszty produkcji jednostkowej są strasznie wysokie i każdy sobie z tego zdaje sprawę więc się kombinuje żeby samemu coś jakoś zmontować.

Moje zdanie na ten temat jest takie, jak się nie ma o tym pojęcia, to się powinno zacząć od jakiejś mniejsze klasy sumo spróbować, zobaczyć, zaprogramować i wygrać chociaż raz jedna walkę z kartonem mleka, bo to ile coś kosztowało nie przekłada się na wygraną, znając życie prostsza tańsza ale bardziej przemyślana konstrukcja osiągnie i tak o wiele lepsze wyniki.

Podsumowując, weź te 20k włóż na lokatę będzie lepszy z tego pożytek.

Elektronika i silniki to oddzielna działka teraz zajmuję się obudową która ma być najlepszą z możliwych później to samo dotyczyć będzie układu przeniesienia napędu, silników, elektroniki, akumulatorów, czujników i wszystkich innych pierdółek którymi się z wami nie podzielę do czasu startu robota w zawodach sumo w poznaniu (o ile sobie nie odpuszczę ;D)

Po tym jak już wygram:D:D:D podzielę się rozwiązaniami i zdjęciami wszystko robię od początku żadnych starych sprawdzonych rozwiązań i kompromisów.

Do nes86 widzę, że dużo wiesz o tych zawodach, podziel się swą wiedzą. Jeśli zamierzasz startować w 2011 to przygotuj się na porażkę ja być może też przybędę i was rozgromię😃:D:D

Wtajemnicz mnie jak to się odbywa bo mało o tym wiem a to będą moje pierwsze zawody sumo napisz jakie zasady itp.

Przede wszystkim przeczytaj regulamin. Jest w nim dużo o tym jak robot ma być zbudowany:

http://sumo.put.poznan.pl/?page_id=3

No i pooglądaj trochę walk na youtube (sumo, minisumo itp.)np:

Finał z udziałem Morfena:

A pokonujem kumpla w ostatniej walce fazy grupowej:

Nawet nie wiem o czym ci napisać. 90% sukcesu na zawodach to utrzymanie się na ringu. Może się to wydawać dziwne ale ponad połowa robotów podczas walki po prostu spada z ringu. W poznaniu jest o tyle fanie (dla mnie fajnie dla innych nie), że są eliminacje i jak się okazuje połowa robotów na nich odpada.

Jak masz jakieś pytania to wal śmiało.

A tutaj taki przykład:

Mój robot sumo. Pierwszy robot jakiego w ogóle zrobiłem. Nic nadzwyczajnego, 6 silników z wkrętarek, sterowanie silników na przekaźnikach plus MosFET do PWMa, 8 sonarów, koła zębate i gąsienice, trochę blachy i profili aluminiowych, a pochłonoł ponad 4tys złotych.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...