Skocz do zawartości

Prosta aparatura RC z Arduino (zasięg do 700 metrów)

Komentator

Pomocna odpowiedź

Prosta aparatura RC z Arduino (zasięg do 700 metrów)

Do sterowania pojazdem RC można wykorzystać Bluetooth lub WiFi, dzięki czemu w roli nadajnika wystarczy nam telefon z odpowiednią aplikacją. Metoda ta nie sprawdza się jednak, gdy zachodzi potrzeba sterowania na większe odległości. Autor tego projektu pokazał w jaki sposób zbudować prostą aparaturę o zasięgu do 700 m.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Lubię takie projekty, bo "niby nic", tylko kilka połączonych modułów, a powstało użyteczne urządzenie. Budowa z gotowych modułów często prowadzi do brzydkiej plątaniny kabli, a tutaj jest jedna, elegancka płytka. Chyba dość oczywistą możliwością rozbudowy jest dodanie np. wyświetlacza, na którym będą wizualizowane odebrane informacje z czujników itd.

Za koszt tych modułów niczego lepszego nie da się kupić. Ja zrobiłem coś podobnego dwa lata temu. Moje radio ma dodatkowo przetwornicę zasilającą radio 5V z akumulatorka li-ion 18650 i płytkę zabezpieczającą ogniwo przed rozładowaniem i jednocześnie układem ładowania. Do tego dodałem jeszcze wyświetlacz graficzny od Nokii 3110? Radio to steruje samochodzikiem kupionym na aliexpress.

20170320_220512.jpg 20170322_201636.jpg 20170324_204220.jpg

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zbudowałem coś takiego dwa lata temu do drona. Kluczem do sukcesu jest zastosowanie dobrej jakości joysticków. U mnie niestety ich działanie było bardzo nieliniowe i w centralnym położeniu ich reakcja była praktycznie zerowa.

• Lubię! 1

@ak95 Można zawsze dodać nieliniową korektę - np. TG9x po zmianie FW na ER9x ma opcje definiowania nieliniowych krzywych do przeliczania wejścia z joysticka na wyjście na dany kanał.

@Treker Jeśli odbiornik ma wyjście PPS to nie tak trudno, ale fakt, tu można na 100% więcej samemu pogrzebać w samej komunikacji i mieć od razu 2 kierunki transmisji.

• Lubię! 1

@ak95 u mnie odwrotnie, od środka jest ok, a od połowy wychylenia już nie ma zmiany wartości. Widać to na filmie, który dodałem. Szukałem w miarę tanich joysticków tego typu o lepszej jakości, ale nic takiego nie znalazłem. Są joysticki, które są do padów xboxa chyba albo PS, i one są mniejsze i ponoć lepsze, ale mi by już nie pasowały bo są dużo niższe bo są bez płytek dodatkowych jak te tutaj.

• Lubię! 1

@piotrva nie opłaca się, to po pierwsze (dobre są drogie), a po drugie są znacznie większe, co przekreśla ich użycie do małej aparatury zabawkowej. Myślałem nawet o wymianie potencjometrów w tych joystickach, ale to również jest mało praktyczne ze względu na ich specyficzność. Pewnie nie znalazłbym w takich samych obudowach ale o lepszej jakości, czy raczej większym zakresie rezystancji w stosunku do wychylenia gałki.

• Lubię! 1

@piotrva za dużo zabawy, nie mam drukarki 3D. I niestety to nie byłoby to samo, te są pokryte gumą na wierzchu. Myślałem w którymś momencie o przerobieniu ich na magnetyczne, tak jak w bardzo dobrych komercyjnych aparaturach RC (są magnetometry, które liniowo mierzą pole magnetyczne z wyjściem analogowym w obudowie zbliżonej do TO92), ale prawdę mówiąc te zdają egzamin jak na razie. Planuję zrobić drugą aparaturę bo chcę trochę inną niż tą, którą już zrobiłem, do małych samolotów RC. Mają powstać wkrótce, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

• Lubię! 1

Ja ostatnio kupiłem (ze względu na rozmiar przede wszystkim i na próbę) coś takiego - wydaje mi się, że ma lepszą charakterystykę (przynajmniej nie trzeba machać pół metra w każdą stronę, zanim raczy uprzejmie załapać). No - ale na razie podłączam sobie to tylko do Arduino jednego serwa i oglądam jak macha orczykiem. Coś mi się zdaje że samo przesuwanie tego wichajstra nie wychodzi specjalnie precyzyjnie... ale to już będę mógł ocenić gdy połączę to z resztą mechanizmu. Zresztą - w moim przypadku od biedy mógłby to być zwykły przełącznik ON-OFF-ON, ale o tych wymiarach raczej ciężko znaleźć. Próbowałem sam coś zaprojektować, ale poległem albo na rozmiarach, albo na automatycznym ustawianiu pośrodku.

Tak przy okazji: @Sabre - można wydrukować wajchę (czy co tam chcesz, np. samą nakładkę) z TPU tak że guma nie powinna być problemem.

Swego czasu zrobiłem analogiczne urządzenie - taki sterownik "do wszystkiego": joystick, dwa potencjometry i klawiatura numeryczna. Na razie tych "wszystkich" było raptem dwa - ale fajnie się toto sprawdziło (zdalne przełączanie programów w robocie, czy jako nadajnik RC dla osoby niepełnosprawnej). Zasilanie z dwóch aku NiMH AAA.

• Lubię! 1

@ethanak to jest właśnie joystick podobny do tych z jakichś nowych padów od chyba xboxa albo PS, nie wiem dokładnie. On ma zupełnie inny sposób mechanicznego sprzężenia z potencjometrami. Tam są ścieżki rezystancyjne naniesione na laminat, który widać od spodu. A nie tak jak w tych chińskich modułach mechaniczne sprzężenie z potencjometrem kiepskiej jakości. Kupiłem na ebayu joysticki z potencjometrami alpsa, ponoć oryginalne, ale jeszcze ich nie testowałem czy się czymś różnią od tych chińskich. Wyglądają identycznie, więc można je podmienić jeśli okaże się, że potencjometry są rzeczywiście lepsze i ruch gałki jest odwzorowany w rezystancji w większym zakresie ruchu.

• Lubię! 1

Witam wszystkich!

Zajmuję się modelarstwem rc od wielu lat.

Z przykrością stwierdzam, że ten artykuł należy do tych, które mają na celu skuteczne zniechęcenie czytelników do modelarstwa rc.

1.ten nadajnik jest "wybrakowany " i skutecznie zniechęci do budowy modelu

2.można go traktować w kategoriach kiepskiej zabawki

3.profesjonalny zestaw nadajnik -odbiornik można dostac już od 100zł

Dlaczego takie jest moje zdanie?

Otóż temu nadajnikowi brakuje 2 elementarnych rzeczy,które bardzo utrudniają budowę modelu, ba można nawet (przy pewnych niedokładnościach w budowie modelu)

uszkodzić servo lub model. Dzisiaj każda aparatura występująca na rynku posiada trymery a większość aparatur posiada również EPA.

Kto kiedyś budował model rc wie jakie to udogodnienie. Nie mówię o "spasionych" ustawieniach oferowanych z aparaturami z komputerem.

pozdrawiam