Skocz do zawartości

Zlecę stworzenie miernika jakości powietrza

Pomocna odpowiedź

Cześć wszystkim,

Tworzę oprogramowanie na androida do pomiaru jakości powietrza.

Szukam kogoś, kto zbuduje dla mnie dodatkowe urządzenie, które będzie przesyłało zdalnie  następujące parametry (w nawiasie zakres minimalny):

1. Temperatura (10-50 stopni C)
  2. Ciśnienie (800-1800 hPa)
  3. Poziom tlenu w powietrzu (10-99%)
  4. Poziom dwutlenku węgla w powietrzu (0-20%)
  5. Możliwość opcjonalnego podpięcia zewnętrznego sensora po analogu.

Informacje powinny być przesyłane za pomocą bluetooth lub wifi do komórki.

Technologia w zasadzie dowolna, myślałem o arduino. Prototyp oparlibyśmy na gotowych modułach, a następnie jak zadziała to chciałbym aby wykonawca zaprojektował płytkę działającą w podwyższonym ciśnieniu.

Projekt z przekazaniem majątkowych praw autorskich. Będę go potem dalej rozwijał z Tobą lub samodzielnie.

2 godziny temu, Adamos_GD napisał:
  • Poziom tlenu w powietrzu (10-99%)
  • Poziom dwutlenku węgla w powietrzu (0-20%)

Przemyślałeś te zakresy? Mam nadzieję, że wiesz co piszesz. Czy ta zdalna część, to urządzenie pomiarowe ma być zasilane bateryjnie? Jak długo? Czy przewidujesz jakieś trudne dla elektroniki warunki typu wilgotność >90% plus kondensacja gdy robi się zimniej? "Po analogu" to np. pętla prądowa 4-20? Mamy coś zasilać? Jak daleko chcesz przesyłać dane? Jak często? Czy to produkt na rynek profesjonalny (służby, medycyna, transport) od którego ma coś ważnego zależeć (np. życie lub spore pieniądze - różne są priorytety..), czy bardziej gadżet dla ludzi?

Cześć, zakresy są przemyślane. Znalazłem też już czujnik tlenu, który jest najtrudniejszy do znalezienia. (za 58 USD).

Najpierw potrzebuję prototyp, a potem jak zadziała to trzeba będzie przygotować komercyjną wersję. Zasilanie na przewodzie 5V. 

Od działania urządzenia nie będzie zależało życie, będzie to raczej dodatkowa informacja, jak czujnik jakości powietrza do pomieszczenia w domu. Traktujmy to raczej jako gadżet. Co do wilgotności to ciekawy parametr, myślę, że warto go też mierzyć, ale nie będzie tam mgły, pary gorącej ani nic takiego. Szczegóły gdzie to będzie pracować mogę wysłać na maila. 

Moim zdaniem zbudowanie jakiegokolwiek urządzenia które będzie w stanie pracować przez dłuższy czas w atmosferze składającej się w 99% z tlenu jest już sporym wyzwaniem.

Edytowano przez deshipu

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

W domu? U mnie gdy stężenie CO2 przekracza 1500ppm zaczynam się niepokoić i otwieram okna (jeśli pomiar smogu PM2.5 wykazuje mniej niż jakieś 30ug/l). W okolicach 2000ppm (a to tylko 0.2%!) zaczynają się pierwsze objawy (ziewanie) a 5000ppm jest już groźne dla życia. Także nie wiem co chcesz w tym domu robić, skoro zamierzasz mieć pomiar do 200 tys. ppm. Chcesz tam zagazować myszy czy dojrzewać pomidory? Są na to jakieś przepisy czy normy?

1 godzinę temu, Adamos_GD napisał:

Najpierw potrzebuję prototyp, a potem jak zadziała to trzeba będzie przygotować komercyjną wersję. Zasilanie na przewodzie 5V. 

To tak nie działa. Od samego początku w inny sposób, a także inną elektronikę i mechanikę projektujesz dla warunków trudnych a inną do lekkich. I nie da się łatwo przejść z jednej wersji do drugiej. Jeśli ktoś CI powiedział że można, kłamał albo nie wiedział o czym mówi. Dlatego nie zakładaj, że zrobisz coś tanim kosztem z modulików Arduinopodobnych kupionych w sklepie za rogiem i powiązanych sznurkami a potem może da się to czymś osłonić i sprzedać jako coś porządnego. No chyba że od początku do końca to czysta amatorka.

I nie zalecam korzystania wprost z zasilania jakie dostaniesz z długiego kabla. Lepiej więc załóż napięcie 12V i jakiś power management wewnątrz. No chyba, że całość będzie na 3.3V łącznie z czujnikami.Jakieś podtrzymanie pracy w czasie zaników sieci AC? Jak długie?

23 minuty temu, Adamos_GD napisał:

To fakt, na szczęście w tym pomieszczeniu będzie zazwyczaj 21-30% tlenu. 99 to tylko maksymalny zakres jaki potrzebuję do ekstremalnych testów

Dlatego pytałem o przemyślenia... To zanim do tych "ekstremalnych" testów przystąpisz, poczytaj o normach ATEX.

https://en.wikipedia.org/wiki/ATEX_directive

Odnoszę takie wrażenie, że lekką ręką piszesz o rzeczach o których nie masz pojęcia i nie spodziewasz się, że mogą one - jeśli potraktować to odpowiedzialnie - podnieść koszta projektu np. 1000-krotnie.

Dnia 5.06.2019 o 15:00, Adamos_GD napisał:

Najpierw potrzebuję prototyp, a potem jak zadziała to trzeba będzie przygotować komercyjną wersję.

Od razu trzeba robić docelową wersję. Jak chcesz aby to najpierw zrobić na gotowych modułach to będzie drogo, bo wypadające kabelki, szansa pomyłki i uszkodzenia modułu. Na stykówce jeszcze gorzej, raz działa, raz nie, przez co duża strata czasu czyli koszty, bo w projektach to właśnie czas jest kosztowny. 

Zakładając, że będzie or razu robić się tak jak trzeba 10k zł powinno wystarczyć. Jesteś przygotowany na taką kwotę za projekt? To te najmniejsze wydatki, później będzie drożej, jak wykonanie obudów, reklama produktu, serwisowanie. Na to potrzeba skromnie licząc 50..100k zł z wskazaniem bliżej 100 niż 50.

sam miernik co2 jest bardzo drogi (najtańszy chiński kosztuje około 80 zł, gdzie jakość jest kwestionowana). Jeżeli to ma być gadżet, to raczej będzie drogi, na którego nie będzie stać wielu. Jak kupowałem urządzenie do pomiaru co2 - to był koszt 400 zł. Ze strony ekonomicznej to nie jest przemyślane. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.