Popularny post lukaszd82 Napisano Lipiec 26, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Lipiec 26, 2019 Podczas ostatniej akcji kuponowo-rabatowej stałem się posiadaczem RaspberryPi 3B+. Od początku w planach miałem wykorzystanie tego mini komputerka jako serce konsoli retro. W pierwszej chwili chciałem stworzyć duży, stacjonarny automat Arcade. W porę doszedłem jednak do wniosku, iż nie mam za bardzo miejsca na taki "mebel". Dlatego też wizja się zmieniła. Postanowiłem zbudować przenośne urządzenie, podpinane do dowolnego Tv za pomocą kabla HDMI o długości 5m. Tak oto zrodziły się pierwsze plany. Zrobiłem jak zwykle przegląd rynku, sprawdziłem ceny poszczególnych elementów, analizowałem swoje możliwości wykonania obudowy. Ten etap trwał dość długo, ponieważ nie ukrywam, iż mam mało czasu na takie zabawy. Jednak w maju w końcu zabrałem się do budowy. Na początek musiała powstać przemyślana obudowa. Zdecydowałem się na zestaw przycisków i joystików z Aliexpress (nie spieszyło mi się, a za zaoszczędzone pieniądze można kupić coś dodatkowo). I tak oto w czerwcu stałem się posiadaczem zestawu jak poniżej: Oczywiście na tym etapie wybrałem już sposób rozmieszczenia przycisków i dokupiłem dodatkowo przyciski COIN oraz 1GRACZ i 2GRACZY (dolny rząd): Obudowa została wykonana ze starych paneli, narożniki wzmocnione kantówką 2x3cm i 2x2cm (wszystko z posiadanych ścinków). Rozplanowałem też umieszczenie wentylatora nawiewowego oraz kratki wentylacyjnej, co by zapewnić naszej konsoli dobre warunki pracy (wentylator z PC na 12V). Panele są różne, więc po wykonaniu pudła całość została przeciągnięta szpachlą samochodową z włóknami wzmacniającymi oraz przeszlifowana. Tak wykonana obudowa została oklejona folią carbon zakupioną na allegro. Skoro przyjąłem, że konsola będzie przenośna to trzeba było wzmocnić narożniki. Zrobiłem to z wykorzystaniem kątowników aluminiowych oraz narożników. Pozostało wykonanie połączeń elektrycznych. Przyciski są podświetlane, więc szkoda było tego nie wykorzystać. Stąd mamy po 4 przewody do każdego przycisku. Wykorzystałem posiadany zasilacz 5V 4A i zasiliłem z niego całość: poprzez przejściówki adapter gniazda 5.5/2.1-microUSB RaspPi, podświetlenie przycisków, wentylator. Na potrzeby wentylatora od PC dołożyłem małą przetwornicę StepUp ustawioną na 12V. Trzeba było rozplanować wyprowadzenie HDMI, USB i gniazdo zasilania z obudowy. W tym celu wyfrezowałem sobie płytkę z aluminium i umieściłem w niej takie oto przedłużki: Oczywiście serce naszej konsoli również znalazło się w środku wraz z oprogramowaniem RetroPie 4.5 i kartą SD 64GB zapełniona grami. Przy pierwszej konfiguracji korzystałem ze standardowej klawiatury PC ale w późniejszym etapie dla wygody wykorzystuję klawiaturę MT08 oraz dorywczo pad Tracer Recon PC. Nie opisuję procesu instalacji i konfiguracji RetroPie, ponieważ najlepiej w tym celu korzystać z internetu i strony projektu; https://retropie.org.uk/ Całość działa od kilku dni. Miałem sporo problemów z konfiguracją joysticków. Początkowo dobrze działały tylko w menu RetroPie a w grach osie i przyciski były pozamieniane. Poradziłem sobie z tym ręcznie edytując pliki konfiguracyjne i w nich dokonałem odpowiednich zmian. Dłuższe testy pokażą co należy zmienić. Już na wstępie planuję dodanie przycisku do zał/wył malinki: Do dopełnienia całości - od spodu znajduje się 6 gumowych nóżek, by nie rysować stołu/ławy itp. Wszystkie zdjęcia pochodzą z różnych etapów budowy i nie koniecznie odzwierciedlają w pełni gotowe urządzenie. Jednak już w takiej formie przechodziło wstępne testy. RaspPi jest podczepione do dolnej płyty. Wszystko w środku zamocowane by nic nie latało. Wentylator wraz z przeciwległą kratką zapewniają bardzo dobre chłodzenie wszystkich urządzeń. Na razie z niedogodności to w razie problemów z kartą sd trzeba rozkręcić dół (8 śrubek w narożnikach). Przydałaby się jakaś mała klapka rewizyjna, ale na razie nie mam pomysłu na jej wykonanie. Ostatecznie dodam chyba również oznaczenia na przyciskach. 7 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 28, 2019 Udostępnij Lipiec 28, 2019 @lukaszd82, właśnie zaakceptowałem opis. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BeheGrzmot Sierpień 9, 2019 Udostępnij Sierpień 9, 2019 Fajne, ale chyba dużo waży? Jak z wygodą grania, czy można się poczuć jak w salonie gier z lat '90? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
lukaszd82 Sierpień 10, 2019 Autor tematu Udostępnij Sierpień 10, 2019 Waga na oko to kilka kilogramów ~5-7kg. Sama obudowa to panele i parę cienkich kantówek. Joysticki chodzą lekko, ogólnie fajnie się gra. Na razie z kolegami przy piwku ćwiczymy Punisher i Cadillacs and Dinosaurs. Jak wrócę z urlopu podam wagę sprzętu. Z założenia sprzęt miał być przenośny. Gdyby nie to, to powstałby pełnowymiarowy automat. Dodatkowo za mała waga powodowałaby przemieszczanie sprzętu przy grach a to nie jest wskazane. Cała zaleta to sterowanie i odczucie grania na automacie. Joysticki i przyciski nie sprawiają wrażenia bardzo wytrzymałych, ale czas to zweryfikuje. Wszystko jest oparte na mikrowyłącznikach, które można indywidualnie wymieniać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Dominik_Z Czerwiec 12, 2020 Udostępnij Czerwiec 12, 2020 W 2018 popełniłem coś takiego, na prezent na komunię dla chrześniaka 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=OXgbrluurJ0 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »